Sötét jövő

HFY 15. rész: Galaxis.exe összeomlott, kívánja újraindítani?

2018. július 03. - Wittigen

Most jöjjön egy olyan történet, ahol nem próbálnak minket rabszolgákká tenni, nem halunk ki, nem irtunk ki senkit, csak egyszerűen csatlakozunk a galaktikus porondhoz.

Mielőtt egy új faj csatlakozik a galaktikus közösséghez nagyon sok mindennek kell megtörténnie. Miután a jelölt sikeresen átesik a biztonsági vizsgálaton, és bizonyosságot nyerünk arról, hogy nem terror rémálom a társadalmuk, szükségük lesz a GalNet-re. 8 szervert kötöttünk be az emberek számára, 15 exabyte/másodperc kapacitással. A protokollok a bolygójuk méretének tekintetében csak 6 bekötését javasolták, de tévedtünk  már régebben, és ó, mekkorát tévedtünk most is.

Kinyitottuk hát az intergalaktikus kommunikáció zsilipkapuit. Könyvtárak ezrei kezdtek könyvek millióinak letöltésébe számtalan kultúra köréből, kórházak archívumokat néztek át gyógyászati módszerekért, az ipar éhesen falta az új technológiákat és tervrajzokat. Fajok történelme és furcsa ételek receptjei árasztották el a bolygót. Habár nem minden logikus, amit az emberek csinálnak. Amikor felfedezték, hogy a Talizar Hópárduc úgy néz ki, mint egy kiscica, csak több végtaggal, enyhén mondva megőrültek. A hirtelen megnövekedett forgalom megrongálta a talizar hálózatot és valahogy még néhány halálos áldozatot is követelt. Bármikor, ha valami egy másik bolygóról híres lett, meg volt az esély, hogy az adott tároló szerver felrobban. Nem képletesen. Fizikailag. Mondjuk úgy, ha egy faj rájön, hogy egy 600 méter hosszú Prismaridium Tengeri sárkányt tajtrészeggé tudsz itatni, akkor arra a videóra mindenki egyszerre lesz kíváncsi.

Kettő forgalomirányító szerver már megsemmisült. Egy akkor vállt használhatatlanná, amikor az emberek megtudták, hogy a Kasivak Prime lakói úgy néznek ki és viselkednek, mint a keljfeljancsik, a másikat akkor veszítettük el, amikor rájöttek, hogy ezek az emberek imádják a szumóbirkózást.

2 perccel a csatlakozásukat követően a Trivek IV teljes gazdasága át lett írva egy nigériai herceg nevére. Most az Megfigyelő teljes kapacitását bitcoin bányászatra és scam emailek küldésére használják. (Korábban ez a Jupiter méretű számítógép látta el a teljes szektor biztonsági felügyeletét.)

Az emberiség galaktikus hálózatra való kapcsolásától számított 10. percen belül számos hadsereg érezte a közbeavatkozás szükségességét. Ezek a kiesések kísérteties hasonlóságot mutattak célzott támadásokkal, és ha fontos infrastruktúra elemek szűnnek meg létezni, azt nehéz másként tekinteni, mint nyílt hadüzenet. A 15. percre számtalan faj hirdetett háborút az emberiség ellen. Még szerencse, hogy a hajók lassabban haladnak, mint a Galaktikus Rekordok könyvének létezéséről szóló hírek a GalNet-en. Azidőben a "leghosszabb megtett út tűzijátékhoz szíjazva" 2000 km volt. A 3. forgalomirányítót azok a videók sütötték meg, melyeket az emberek magukról töltöttek fel, tűzijátékokhoz szíjazva, a sztratoszféra felé tartva. A negyediket akkor vesztettük el, amikor az egyik delikvens eltalálta azt a szervert, és fel is robbantotta. Az esemény a felszínről is látható volt, és a szemtanúk szerint igen színesre sikeredett. A 25. perc után új problémával kellett szembenéznünk. Az embereknek van egy rossz szokásuk: imádnak vírusokat írni. És míg nekik van védelmük ilyen esetekre, más fajoknak ismeretlen az ilyesfajta dolog. Naprendszerek százai kezdtek hibajelentéseket küldeni. Egy zsaroló program titkos fájlokat osztott meg percenként, mindaddig, amíg Prismirodium nem küld 10000 dollárt egy texasi címre. Ami bajos lett volna, elvégre 200 fényév van a két bolygó között, amit a leggyorsabb hajóval is hetekig tartott volna leküzdeni. Önmásoló kártékony szoftverek tették tönkre az 5. szervert. Szétküldte magát az összes, nem titkosított csatornán. Majd amikor rájött, hogy a beérkező fájlokat nem vizsgálja senki és semmi, az összes ily módon elfogott adatcsomagot elkezdett kicserélni 200 gigabyte-nyi vírusra, a legrosszabb fajtából. Ez a plusz forgalmazás volt, ami gallyra tette a szervert.

Két automatizált flotta hirtelen beszüntette a harci tevékenységet, és elkezdte önmagát nyersanyagként feldolgozni, a folyamat közben értékes technológiát és a hajtóműveket megsemmisítve. A támadásért felelős vírus eredeti célja a földön az volt, hogy az építőipari gépek eladják magukat, mint hulladékfém. 

Senki sem gondolta volna, hogy a vírusok ennyire komplexek és gyakoriak voltak az emberi hálózaton. Amikor ők maguk felhozták, azt hittük, hogy viccelnek. Szóval az emberek ránk és a technológiánkra hagyták a dolgot. A káosz amit ez a tévedésünk okozott hatalmas volt.

A 48. percnél minden remény elveszett. A Google a GalNet teljes indexelésébe kezdett. Ez két szervert változtatott füstölgő hulladékfém halommá. Az utolsó, 8. forgalomirányító szerver pedig akkor adta meg magát, amikor az emberiség TELJES forgalmazása azon keresztül akart áthaladni. Ezzel az Föld kapcsolata a GalNettel megszűnt létezni, de a kár már megtörtént. 50 percen belül több birodalom szűnt meg létezni, és legalább 1 háború tört ki. Valószínűleg a következő évtizedeket a vírusok kitakarításával töltötte volna a galaktikus társadalom. 

A legsúlyosabb károkat a Galitek Birodalom szenvedte el. A hadihajóikat vezérlő rendszerektől egészen az azokat takarító robotokig mindent egy malware vezérelt, melyet viccből írtak meg, és a legrosszabb víruskereső is megfogta volna. Még csak nem is volt működésre valónak szánva. Egy diák írta! De a galitekiek minden tojást egy kosárba tettek, a teljes hálózati forgalmuk egyetlen, hatalmas tűzfalon keresztül zajlott. Szerencsétlenségükre, emögött a tűzfal mögött voltak olyan szerverek, ahol nagyfelbontású videókat lehetett találni a fiktív Groot nevű fajhoz hasonló lényekről. Gondolhatják, hogy mi lett a végeredmény. A "Nagy Tűzfal" lezuhant. A szó legszorosabb értelmében. Az okozott földrengés nagyjából mindent elpusztított a bolygón, ami körül keringett. És az első vírust száz másik követte. Egy másik vírus átvette a katonai fejlesztési részleg feletti irányítást, és egy robothordozó flottilla építésébe kezdett. Meg mecha harcosok építésébe. 2 modell volt a gyártósoron: egy standard kétlábú, melyet úgy terveztek, hogy esetenként a végtagjait használhatja fegyverként, a másik pedig úgy nézett ki, mint egy hüllő és egy halom fegyver kombinációja. A katonaság még turnéra is vitte a robotokat, hogy az adófizetők láthassák, hogy mire megy el a pénzük. Az utolsó napon, a robotok hirtelen, a földi klasszikus, a Godzilla vs King Kong előadásába kezdtek. A harcokban részt vett minden jármű és konyhai berendezés a hatókörön belül. Milliók haltak meg, a főváros pedig romokban. 

A nap végére az emberiséget galaxis fölötti hatalomátvétellel vádolták. Háborús bűntettekkel vádolták meg őket  és 705 különböző rendszer hirdetett háborút az ellenük. Az infrastruktúrában okozott károk felmérése még mindig folyamatban van, de a szakértők qvantilliókra becsülik a mértéket. Az emberek ígéretet tettek, hogy megtanítják a galaktikus közösséget az ilyesfajta támadásokkal szembeni védekezésre. Sok katonai szervezet már most felvette a módszert a támadási lehetőségek palettájára, miután látták, mennyire effektív egy ilyen támadás. Továbbá az emberek vállalták 70 szerver irányítását, megfelelő kapacitással méretezve, elkerülendő a jövőbeni robbanásokat. 

További, de eddig fel nem sorolt "bűntettek":

  • Felfedezték, hogy mindössze 42 millió forintba kerül átnevezni egy csillagot, és hogy egy adott rendszernek mindaddig együtt kell élnie a névvel, míg fellebbeznek ellene. Szóval a Minyra rendszer mostantól kezdve III. Tüzes Tökű Tamás néven szerepel az adatbázisban. Kutatás az első és második Tüzes Tökű Tamások után még folyamatban.
  • Hackerek átvették az irányítást egy ultrahanggal tisztító üzem felett, és kinyitották az összes ablakot, majd az összes lehetséges hangszóróból a "Mi vagyunk az elsők, de egy tisztítógyáron játszva" című filmbetét kezdett üvölteni.
  • Egy troll hadsereg vandalizálta a Galaktikus Enciklopédia bizonyos részeit. Specifikusan a Xandaritokat és a Morcelleket célozták. A két faj régóta harcban áll egymással. Módosítottak egy xandarit receptet, hogy az egyik alapanyaga őrölt morcell legyen, illetve a Morcell császár minden említését Xandarit császárra cseréltek. A harcok rögtön a tetőfokukra hágtak.
  • A Hoss Zúfasz nevű bolygókolóniára valakik a "faszarcú" feliratot graffitizték bányászlézerrel. Statisztikailag meg volt minden esély, hogy létezzen egy bolygó ilyen névvel.

via.: Reddit

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6813858090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása