Sötét jövő

Ha a Zónába nem jutsz el, a múzeumába biztosan

2018. július 12. - Wittigen

Most hogy már felhúzták a kupolát a csernobili atomerőmű maradványai fölé, elvesztette a Stalker játékokban is jól ismert szcenikus látványképét, és a Pripjaty is egyre jobban változik, szóval már nem ugyan az fogadna minket, ami még évekkel ezelőtt. Bár ennek én kimondottan örülök, mert ugyan még hosszú út áll előttünk a rendbetételig, de most egy lépéssel közelebb kerültünk. Szóval, ahogy a cím is mondja, ha a Zónába már nem is jutsz el, azért a múzeumát meg tudod majd látogatni.
Kijevben van a Nemzeti Csernobili Múzeum, mely az eseménynek hivatott történelmileg pontos emléket állítani. A múzeum két háztömbnyire van a Kontraktova Ploshcha metróállomástól, ami külön jól jön, ha valami Metró szerű eseménnyel állnánk szembe. Egy régi tűzoltóság épületét foglalja el, és a The Bohemian blog szerzője szerint (aki sokat kritizálta már az ilyen múzeumokat), sok olyan elemet vonultat fel, mely hiányzik egy egyszerű (vagy illegális) Pripjaty béli kiruccanásból. A falakat képek és dokumentumok borítják, egyszerű háztartási eszközök és egyenruha replikák kandikálnak ki mindenhonnan (azért csak replika, mert ki akar kopaszon kijönni egy múzeumból?). Vallási ikonok és "vigyázz radioaktivitás" figyelmeztető táblák furcsa keveréke elegyedik a plafonon lógó, törött helikopter rotorral és a formalinban lebegő mutálódott malac holttestekkel. A második terem pedig grafit kockákra emlékeztető elemekkel van kirakva, mintha a reaktorban állnál. A belépő kemény 105 forint, ha nem akarsz fotózni. Ha akarsz, akkor ki kell pengetned az eget rengető 421 forintos belépti díjat. Már most kiver a víz.

Itt van néhány kép a Bohemian blog írójától. Esküszöm, hogy egyszer eljutok még oda.

via.: Slavorum

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7014025008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása