Sötét jövő

Avatar Discover Pandora, a nagy műanyag lehúzás

2019. február 12. - Wittigen

Mivel Gale oda van az Avatar világáért, úgyhogy gondoltam meglepem és elviszem az eső után gomba módra felbukkanó plakátok által hirdetett Discover Pandora kiállításra. Hát neki legalább tetszett, de én keserű szájízzel hagytam ott a kiállításnak alig nevezhető eseményt.

(Gale for scale, szegény nagyon pöttömnek érezte magát :D )

A belépő viszonylag drága, a kiállítás pedig viszonylag rövid. Viszonyítás képen a Budapesti Állat és Növénykertbe fele ennyiért jutsz be, és egy teljes napot el tudsz ott tölteni, míg itt kb 1 maximum 1,5 órát, ha mindent (beleértve az ilyen személyiség tesztes játékot, amúgy Legyező gyík vagyok Pandorán, ezt jó tudni, és a színezős játékokat is megcsinálod többször). A kiállítás azzal kezdődik, hogy kapsz egy kártyát melyen egy vonalkód van, melyet az első szobában regisztrálnod kell. És innen kezdődik a lejtmenet. Nem vagyok egy hatalmas programozó, de elég sokat szórakozok munkahelyemen is html-lel és markdownnal, így rögtön szemet szúrt pár dolog.

  • 1.) a fő szövegtörzsben ott virított egy "<b>" tag, záró tag meg sehol a szöveg végén
  • 2.) a gombokból a magyar szöveg kilógott, nem is kicsit

Ami a leginkább zavart, ha elolvastad a "szerződési feltételeket" akkor a következő állt benne: A feltételek elfogadásával felhatalmazod a GES (szervezők) céget, hogy nevedet, email címedet elküldjék a 20th Century Fox és a Summit Inc, cégnek, kezelés és nyilvánosságra hozatal céljából. Ahhha, nem. Persze ha nem regisztrálod a kártyád akkor a kiállításon készített vackaid nem jutnak el hozzád (az már megint mellékes, hogy Gale kártyájával számtalan dolgot csináltunk, és semmit nem kapott meg), és ez még csak az első szoba volt. Az első "rendes" szobában egy vetítéssel fogadtak minket, amit egy tárlatvezető narrált, ami önmagában nem lett volna baj, sőt, egész érdekes ötlet (az egész kiállításnak az volt a keret története, hogy az RDA szponzorálja), de a videó (ami meg a filmből kivagdalt jelenetek keveréke volt) rosszul volt beállítva, így a hangeffektektől gyakorlatilag nem hallottunk semmit a porondon álló előadó hangjából. Jól kezdődik. Ezután felvándoroltunk a felső emeletre, hogy belevágjunk a valós kiállításba, amit megint egy vetítés előzött meg, itt legalább jó volt a hangkeverés, mert halottunk mindent értelmesen. Majd feltárult az ajtó, és beléphettünk Pandora vadonjába, melyet sejtelmes kék fénnyel világítottak meg. Egész pofás volt bevallom. Aztán rájöttem, hogy milyen célt szolgált a "sejtelmes" kék fény.

Az első terem a na'vi-knak volt szentelve, egy átlagos család, a törzsek a fegyvereik és a hangszereik bemutatásával kiegészítve. Volt egy pofás érintőképernyő, ahol meg lehetett nézni az összes törzset, kik a Pandorán élnek, ezek számomra teljesen új infók voltak (tudom, hogy éltek más törzsek a bolygón, de azt nem, hogy hogyan néztek ki, és mivel foglalkoztak) , aztán torzíttathattad a hangodat, piszkálhattad az érintésre eltűnő virágokat egy másik képernyőn, meg gombok lenyomásával megszólaltathattál 3 különböző hangszert. De térjünk rá egy kicsit a kiállított modellekre (és ez a pont fáj): olcsó műanyag kinézetük volt. És ezen nem segített a világítás ténye sem, mert attól, hogy szerették volna elrejteni az olcsóságot, a kék lámpák dacára látszott. A Sikoll meg normál lámpákkal volt kivilágítva... Mellékesen megjegyzendő, hogy az egész tárlat alatt ki van állítva 6 életnagyságú szobor, és 3-4 növény replika, mindegyik valami gombbal felszerelve (bűzt árasztó, meg két zenélő és egy csak világító). 

A második teremben ki volt állítva egy Páncélosló és egy Viperafarkas életnagyságú, de fénylően műanyag szobra, és itt figyeltem fel a következő olcsó megoldásra: a szöveg félfordított volt, értem ezalatt, hogy a lényeknek mind van rendes magyar nevük, tudom, mert Gale-nek megvan a Túlélő kézikönyv. Na a leírásaik mindenhol magyarul voltak, de a neveik nem.

Tán az volt a legszerencsésebb, ahol teljes angol neveket használtak, de azt nem értem, ha van hivatalos "Túlélési kézikönyv" akkor miért fordul elő az olyan, hogy lesznek kevert nevek? Illetve miért van egyáltalán feltüntetve az angol név kis zárójelben a Viperafarkasnál, ha egy gramm angol szöveget sem tartalmazott egyik leírás sem? Még az Unobtániumot sem Unobtániumnak hívták, hanem valami teljesen másnak, az egésznek olyan szaga volt, mintha semmi joguk nem lett volna az Avatarhoz kapcsolódó dolgok használatára.

Aztán játszhattál még zenélő növényekkel, és megtapogathattál egy pandorai 1000 lábút (amivel jól meg is ijesztettük az egyik velünk látogató barátunkat (mondjuk ő mindentől megijed)).Volt egy nagyon kezdetleges kinect játék, és a fent említett két tabletet magába foglaló "interaktív" személyiség teszt és színező (mely utóbbiból a kirakott 3-ból csak 1 működött), ahol Sikollokat lehetett színezni. Végig is értünk a felső emeleten, és elindultunk lefelé, azon gondolkozva, hogy akkor most "itt a vége?"

Leérve a fő csarnokba, az RDA AMP robot ruhájának valahányad arányos mása fogadott (szerintem ez semmiképp nem 1:1-es), melynek minősége a szememben hagy némi kívánni valót. Inkább csinálták volna meg fele ekkorában, de minőségibb szereléssel. Én már épp otthagytam volna a kiállítást, mikor Toki jelezte, hogy amúgy van még egy szoba. A kiállítás ezen részén vééégre ki volt állítva 3 darab a filmben is használt jelmezek közül, melyből kettő volt igazán kidolgozva, és volt érdemes kicsit is alaposabb megtekintésre.

Ezenkívül volt 4 db QTE-re (quick timed event) építő AMP kiképző, mely semmi szabadságot nem adott, de legalább kaptál a kezedbe két joysticket és úgy érezhetted, hogy te vagy Pandora acél Rambója. Továbbhaladva lehetőséged volt a saját magad na'vi ként való megtekintésére egy elég olcsó metódussal, mely inkább kreált gáz, mintsem hihető eredményeket. Aztán ott van az élet fája (mi a neve) ezernyi üvegszál lógatva egy fa alakú szoborról, mely azért eléggé elnagyolt volt, illetve egy utolsó kinect játék, ahol a fa magvai rád szállhattak, ha hagytad őket. Szóval ez volt a teljes kiállítás. Ja a személyes kedvencem lemaradt, a 3 kupac pandorai trágya. Hát az zseniális volt.

(Elég kétségbe vonható a végeredmény.)

Ami miatt engem felettébb zavar ez az egész, hogy tudom, hogy mekkora volt a produkció mérete, és tudom, hogy lehetett volna hozni dolgokat. A két személyre kifizetett 11 ezer forint nem tükrözi a minőséget amit én elvártam volna. De legalább Gale és Toki élvezték, szóval azért csak félig kidobott összeg volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7314618884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása