Sötét jövő

Altered Carbon vs Valós halál - könyv vs sorozat

2019. április 16. - Wittigen

A Netflix által adaptált 2002-es cyberpunk trilógia (ami amúgy simán elrepült a radarom alatt amikor a nagy cyber fellángolásom volt) tavaly adaptálta sorozatra a Netflix egés szép eredménnyel. A színészek Martha Higareda (Kristin Ortega) és Joel Kinnaman (Takeshi Kovacs/Elias Ryker) olyannyira beleivódtak az emlékezetemben, hogy a könyv olvasása közben is ők elevenítették meg a töréténseket, és én ennek kimondottan örülök. A díszletekre sem lehetett panasz, és ugyan az a helyzet, mint a színészekel, maradéktaanul beleivódott az emlékezetembe. De semelyik adaptáció nem élhet meg valamiért változtatások nélkül, lássuk hát a könyv és a sorozat közötti különbségeket.

Irene Elliott és a lánya:
Ryker/Takeshi kihozza a tartályokból, azzal a céllal, hogy beadják Bancroftnak, hogy Rawling vírussal lett fertőzve, ezért kiégette a saját tudattokját. A könyvben Irene a saját testét kapja vissza, nem pedig egy férfiét. A lánya ugyan úgy szajha maradt, akit sajnálatos módon megöltek de köszöni szépen tökéletesen megvan a virtuális térben és nem szorul a Hendrix (a hotel virtuális valójának) segítségére, hogy újra összeszedje magát. Továbbá, a könyv végén Lizzie (a lány neve) lehetőséget kap arra, hogy a szülei kihozzák a tartályból, egy rendes testbe, mert Ryker ad nekik 80k-t, míg a sorozatban Poe (avagy Hendrix) letölti a lány tudatát egy hightech szinti kurva androidba, amit ő a megtorlásra használ fel, néhány egész pofás jelenetben. Én részemről nem értem a nem cserét Irene esetében, de egész érdekes kérdést boncolgattak ezzel. Az egész könyv és sorozat alatt ott a ki nem mondott kérdés: mi tesz minket emberré, illetve, ha testet cserélünk, attól én még én leszek? Ott vannak azok a részek, amikor kikerülnek az elítéltek az Alcatrazból, de nem abban a testben, amiben bekerültek. Azért nem vitték végig a kapcsolatot, mert a sorozat végén Tak így is úgyis visszaszerezte Irene eredeti testét (noha itta könyv felé hajlok jobban, ott egy kicsit tekervényesebben lett megoldva. Tak kihozta Rileen egyik cégén keresztül, mnt biztonsági szakértő, egyből az eredeti testében, azzal az állítással, hogy kell Bancroft átveréséhez, majd utána azt a fegyver, amit Bancroft ellen használtak Rileen ellen fordították).


Hendrix:
A könyvben az AI hotel avatarja nem Poe, hanem tényleg Jimmy Hendrix, nem tudom a csere okát, de igazából ez nem is lényeges faktor. Mondjuk Poe valahogy jobban megragadt bennem. A költő költészetének sötétsége jobban illett egy whiskey kedvelő, shotgun lóbáló AI hotelhez. Továbbá a  AI pókerklubb nem is létezik a könyvben, mely kár, mert a néger AI figuráját bírtam. Illetve még annyit, hogy nem hal meg a könyvben, míg a sorozatban egy specifikusan AI-knak szánt vírussal kinyírja őt Rileen jobbkeze a Szellem.

Ryker/Takeshi:
A küldötteket teljesen más színben tünteti fel a könyv és a sorozat. A könyvben legalizált katonai alakulat, a sorozatban pedig inkább lázadók/szabadságharcosok. Ugyan az a kémia megvan Ortega és közte, azzal a néhány különbséggel, hogy amikor a dupla burkolásra kerül a sor, akkor nem klónozzák, hanem egy teljesen másik testbe kerül, és nem két Ryker lesz egyidőben, két helyen (illetve de, mert a személyiség ugyan az, de a könyvben valami karibi burokba másolják). Aztán ott a nem elhanyagolható különbség, hogy Rileennek és Takeshinek semmi köze az égegyadta világon egymáshoz, és Rileen nem azért sugdosta Bancroft fülébe, hogy "hozd ki a küldöttet", hogy kihozza a tesóját a kényszer pihenőről, hanem azért, hogy eltakarítsa a mocskot, amit Mary Lou csinált. 

Makamura:
A könyvben egyáltalán még csak említés sem esik arról, hogy a rendőrkapitány meg lenne vásárolva valaki által.

Kristin Ortega:
Nem kapunk betekintést a családi életébe, ami kár, mert bírtam, amikor felpörgették a nagyit a Dia Muertos ünnepre, egy benga maffiózó testébe illetve nem lesz helyre művégtagja, bár meg kell hagyni Kadminék szépen megagyalják a könyv folyamán egyszer, amit követ a ketrecharci jelent.  Hatalmas változás még az, hogy nem annihilálják a családját a könyvben, míg a sorozatban a Szellem mindnek kitépi a tokját.

(Ortega és a felpörgetett nagyi, az egyik legjobb helyzetkomédia a sorozatban)


Bancroft Család:
Lawrence: A karakterében nem sok változás történt, és az őt alakító színész is tökéletesen hozta a szerepet, ugyan olyan tökéletesen, mint Ortega és Ryker.
Miriam: Még mindig meg akarja szerezni magának Tekeshit.
A Bancroft fiú: ő, a kis klónlopós bulijával a sorozat részére kitalált mellék szál volt, hogy legyen majd mivel indokolni a dupla burkolást a későbbiekben.

Szellem:
A bérgyilkos aki minden kameráról el tudta magát tüntetni. Valószínű, hogy ő Trepp helyére került Loung alias Ghostwalker névvel, bár nekem Trepp karaktere is tetszett, a végső felismerésével, miszerint a főnöke Rileen egy őrült matu. Érdekes plussz volt a sorozatban, de a könyvben kiváltották őt Treppel és azzal, hogy Kadmin nem volt hülye (najó, ez annyira nem igaz, mert Kadmin továbbra is hülye volt).

Változtatások a forráshoz képest: 
Meglepő módon kevés eltérés van a könyv és a sorozat között. Többségében megvannak ugyan azok a jelenetek, események, néhány minimális változtatással, és ennek én kimondottan örülök. De a teljesség kedvéért, íme néhány megváltoztatott eseménysor:

1) Fegyver szerzés

Miniatűr változtatást eszközöltek a fegyvervásárlós jelenetbe. A könyvben Bancroft személyesen ajánl neki egy helyet, mely kimondottan erre van specializálódva, és kizárólag a legminőségibb felszerelést árulják. A könyvben itt vesz egy Nemex 40-est, egy Ingram "kartács" puskát (mely inkább egy pisztoly) illetve egy tebbit kést, melyet a Kaszás nevű droggal vontak be, mely halálközeli élményt nyújt a használójának a halál velejáró mellékhatási nélkül. A sorozatban azonban egy magát cukorkát áruló mozgóárusként (nem, nem cukros bácsinak) álcázó úriembertől veszik meg a szükséges felszerelést, azzal a kivétellel, hogy Kovácsnak már van egy Nemex pisztolya, amit asszem Kadmin hullájáról emelt el.

2) Alázós ketrecharci jelenetek

A másik jelentősebb változás az az alázó ketrecharci jelenetsor.  A sorozatban két ketrecharc is van, egy az eredeti kisebb változtatásokkal, egy pedig egy teljesen új. A teljesen új mérkőzést eleve Bancrofték rendezik, a "házasság szentségének ünnepléseként" (mert az eredeti mérkőző felek férj és feleség), és Kovácsot csak bedobják harmadiknak, a poén kedvéért, aminek az a vége, hogy Ortega egy picit bepöccen. Majd Kovács megöli az egyik mérkőzőt, és közli Bancrofttal, hogy amit ő nyert, az a másik két félé. Ahhoz képest, hogy nem törődik senkivel, eddig mindenkin segített valamilyen formában. Azonban az eredeti Carnage által tartott megalázó meccsen eszközöltek egy ici-pici változtatást. A könyvben Ryker és Kadmin mérkőzik meg, melynek az a vége, hogy Trepp (Rileen jobb keze) és Bautista (Ortega társa a rendőrségnél) megjelenik, és elkezd halált osztani a nézősereg között, a végén kisütve Kadmin tokját. A sorozatban azonban Tak és Ortega együtt kerül a szorítóba, és a helyzetet csak Rileen feltűnése menti meg.

3) Virtuális vallatás a Wei klinikán

Ryker/Kovács a sorozatban is meglátogatja a klinikát, azzal a pici különbséggel, hogy a virtuális kínzásnak ő maga vet véget, és a kínzója nagyon megjárja, míg a könyvben szimplán abba hagyják a kínzását, mivel tényleg nem tud semmit. A sorozatbéli megoldást én jobban preferáltam, mivel sokkal jobban illik Tak sorozatbéli karakteréhez.

4) Bancroft halála

A sorozatban Omou Prescottra kenték az egészet, míg a könyvben Bancroft szimplán kiloccsantotta a saját stackjét, nehogy a Rawling vírus, amit a könyvben Rileen szállított le Takeshi kérésére, míg a sorozatban halott Küldött stackekből lett kinyerve, elérje a Bancroft családi stack széfjét.

5) Rajatütés a felhők felett

Az utolsó néhány jelenet mely Rileen kurvapalotájában játszóik is szignifikáns változások vannak. Kezdésnek az, hogy az ott Kovács teljes magánakciója a könyvben. A sorozatban azonban egy szép kooperációt hoztak össze, ahol mindenki kapott egy kis szerepet. Aztán ott tény miszerint a sorozatban az a Kovács aki nem kummantani ment Miriam Bancrofttal él, de az amelyik fent vidorkodott a kicsit kifacsart bordélyban, az meghalt, mert a Fej a felhők felett fantázia nevű gyönyörpalota lezuhant és bezony Rileen és Takeshi 1 vele égett, de a DHF az megmenekült. Egész érdekes helyzet áll fent, ami véleményem szerint jobb a filmben, mint a könyvben, mert így teljesen megoldott az, hogy miért kell az egyik kópiát kiiktatni. A sorozatban azzal indokolják, hogy ugyan Taknak jár a teljes amnesztia (ez volt Bancroft egyik ajánlata), de az csak egynek jár, nem pedig kettőnek. A könyvben pedig kő-papír-ollóval döntötték el, hogy melyik emlékeket tartják meg: a kummantottunk Miriammal vagy a kinyírtuk Rileen-t. Bár a végdöntés ugyan úgy egy kő-papírban ér véget, mégis valahogy teljesebbnek érzem a képet így, hogy van egy jogi háttér is. 

A Netflix már be is rendelte a következő évadot, melyhez megfelelően új színészt is újítottak, Anthony Mackie (Sólyom a MCU-ban) személyében.

És mielőtt mindenki vasvillát és fáklyát rántana, közlöm mindenkivel, hogy a második könyvben Kovácsot újraburkolják (mert Rykert kihozzák a jégről, és boldogan él Ortegával, míg meg nem) és kap egy karibi testet, szóval most az egyszer nem kúrta el a Netflix (nem úgy mint Witcher esetében, rád nézek leértékelt Legolas).

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3514659161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása