Sötét jövő

Áramot vezető tetoválás - a cyberpunk legények és lányok nagy kedvence

2019. július 28. - Wittigen

Volt anno egy kickstarteres gyűjtés egy magas széntartalmú filctollra, amivel áramköröket lehetett rajzolni papírra. Aztán ugye vannak az úgynevezett biohackerek, akik mindenféle vackot ültetnek a saját bőrük alá, pl.: mágnest, amivel kis gyakorlás után még az elektromos tereket is lehet érzékelni, az általuk gerjesztett mágnesesség miatt, vagy ott van az az ember, aki egy komplett szenzorkészletet rakatott be, és úgy néz ki, mintha egy dísztégla lenne a karjába operálva (ráadásul még ronda is, és nem is szakképzett orvosok csinálják, mert senki nem akarja elveszteni a praxisát egy random ember miatt.) No, de mi van akkor, ha te is szeretnél ilyet, de azért nem feküdnél kés alá? Ne aggódj, lehet nemsokára lesz rá megoldás. 

Ime tt az elektromosságot is vezető tetoválás koncepciója: 

Nem fog megváltoztatni semmit, legalábbis még nem most. A Chaotic R&D banda a saját mozgássérülteknek tervezett fitnesz monitorját gondolta tovább, hogy milyen jó lenne ez a bőrön viselve. A videóban 1 koncepciót, és két "prototípust" mutatnak. Az első 0:08-tól, melyet egy már rendelkezésre álló eszközzel oldják meg, az elektromos festékkel, melynek 50 mililitere 8400 forint, de mire ideér ebből lesz 11800 forint áfa és szállítás miatt (szerencsére van teszkó gazdaságos kiszerelés, 1L, csupán nettó 119900 forintért, de legalább elsőbbségivel adják fel). A második prototípus 1:15-nél látható, ami nem más mint egy fóliával a bőrön tartott réz szalagkábel halmaz, mely feltehetően egy 555-ös IC-t tartalmaz, ezzel egy villogó áramkört alkotva, szóval nem egy Vetigél minőségű demó videó. Mellékesen nekem ezzel a "nesze semmi fogdmeg jól", early access technológiákkal már kezd tele lenni a hócipőm. Egy egész iparág erre épült (viral marketing), hogy egy nem létező termékhez próbáljunk befektetőket keresni, és ekkor jönnek a semmit nem mutató CGI plasztikázott videók. Az egyetlen koncepció 0:38-tól kezdődik, és effektíve megmutatja, hogy mire is lehetne használni: egyszerűen felhelyezhető egészségügyi monitorok garmadája (ez nem agyi interfész, az majd Musk egyik pártfogolt cégének lesz a reszortja). Aztán persze ha a divatvilág megneszeli, és adoptálja, akkor aztán tényleg nincs megállás. Bőrelektromosság változásra reagáló ledsorok a fej oldalán, vagy szívritmusra pulzáló fények a test bármely pontján (igen, direkt fogalmaztam ennyire félreérthetően, a pornóipar szerintem fixen rá cuppanna egy ilyen cuccra). Alig várom már, hogy a test elektromosságán alapuló telefontöltőt pingáljak magamra. Most képzeljétek el: egy tekercs alakú rajz, egy kis bioenergia, egy DC-DC konverter, és amikor a kezembe fogom a telefonomat, boooom, már tölt is! Azonban, amit az ügyeletes dumagépük mond 0:52-nél, hogy kiválthatja majd a nagy, és sebezhető pénztárcákat, arra az a válaszom, hogy nem. Egy pénztárcát le tudok árnyékolni, simán farady kalitkát lehet belőle csinálni, sőt vannak RFID biztos tárcák, azonban egy random bőrre ragasztható mikrocsipet hogyan akarsz leárnyékolni, hogy ne veszítsd el a funkcionalitását? Árnyékolatlan/védtelen személyes és banki adatokat tartalmazó csippel járkálni pedig nem élet biztosítás, legalábbis az én szemben nem az.

Szóval, most még ne fűzzetek hozzá nagy reményeket, de érdemes figyelni erre az ötletre, még lehet belőle valami igazán érdekes.

via: Imgur

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314983042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása