Sötét jövő

Mintha csak egy megavállalat termékét látnám

2019. szeptember 02. - Wittigen

Bekapcsolod a televíziót, kiválasztod a neked tetsző hírcsatornát, majd azt látod, hogy az országod vezető politikusa mondott valamit. Te elhiszed. Majd kiderül, hogy azért mégsem úgy van az, nem azt, vagy nem úgy mondta. Elkezdesz utána nézni a dolgoknak, és ez az a pillanat, ahol a jövő el kezd dörömbölni az ajtódon, és felmerül a kérdés, hogy ettől a pillanattól kezdve minek hihetsz?

Megvan az a jelenet, a Shadowrun Dragonfallból, mikor a játék elején meghalt barátnőd szól hozzád egy TV-ből? Majd kiderül, ugyan a barátnőd tényleg halott, elvégre a Harfeld kastélyban megsütötte az agyát az APEX nevű MI, de ahelyett, hogy küldött volna egy format C:\ parancsot rá, felemésztette az összes emlékét, és minden egyéb jegyét, és úgy döntött, hogy bezony ő Monika képében szól hozzád. Hát naná, hogy morci voltam, és megesküdtem, hogy én fogok rá format C:\ parnacsot küldeni, miután genocídiummal fenyegetőzött, de ez egy másik történet.

A Deep Fake technológia nem egy újdonság, de eddig csak a pornó területén hasított, kisebb-nagyobb, de inkább kisebb sikerrel (ennek mellék terméke a DeepNude nevű progi, mely az utóbbi hónapokban kavarta meg a netet, de elég vegyes minőséggel dolgozik), de a legelső kikerült deepfake videók mind egytől-egyig Obama szájába adtak szavakat.

Hujjuj, már is nem pornó a téma, és máris emelkedtek a tétek. Hadd mutassam be egyik személyes kedvencemet, a kínai riportert, aki még csak nem is ember.

Bárhonnan is nézzem, míg ugyan a tett, hogy egy híresség fejét rámaszkolják egy pornós színészre, az csupán gyerekcsíny amellett, hogy valójában mire lehet használni, illetve már mire használják ezt (mert ugye csak egy gép tud különbséget tenni egy nagyon jól elkészített deepfake és valós videó között). De szerencsére a legtöbb deepfake videó nem épp tartozik a minőségi kategóriába, és egyszerűen kiszűrhetőek. De. Ugyebár nem csak videót lehet hamisítani, hanem hangot is. a szöveg-beszéd átalakítók meg aztán még régebbiek, noha elsősorban inkább vicc forrásnak számítanak. Aha, eddig a pillanatig. Had mutassam be kanadai politológus és klinikai pszichológust, Jordan Petersont, akit egyesek nem éppen kedvelnek, ugyanis gyakorta szólal fel a PC és a SJW tartalmak és hangoztatók ellen (mely ugyan egy kisebbség, de sajnos hangos). A Forbes így ír róla:

Kritikusai éppen ezért veszélyes jelenségnek tartják, gyakran vádolják azzal, hogy rasszista vagy nőgyülölő lenne – de ezek eddig mind csak építették imázsát és emelték a népszerűségét. A PC-ellenes professzor Youtube csatornáját milliók követik, pedig nem éppen fogyasztóbarát videói vannak (vajon kinek a nézőpontjából, netalán a YouTubeéból, vagy a minden bemorcolóékéból nézve? - a szerk.), hosszan fejtegeti álláspontját társadalmi, filozófiai és egyéb ügyekben.

És akkor hadd mutassam be Chris Vigorito-t aki játékfejlesztő, és szabad idejében össze ütötte a mostanra már "kikapcsolt" notpeterjordanson oldalt (mondanom sem kell Peter Jordanson tudta és hozájárulása nélkül), mely két nagyjából könnyen elérhető szoftver, és több 100 óra hanganyag alkalmazásával egy az eredetihez megszólalásig hasonló (kicsit olyan, mintha egy rossz telefon vonalon keresztül beszélnél a másik féllel) minőségű hangszintetizátort hozott létre. Biztos, ami biztos, itt egy fénykép is róla.

Peterson érthetően, nem örült a dolgoknak, a véleményét itt olvashatjátok elég bőven. A DeepFake, mind hang, mind videó területén veszélyes víznek számít, mert eljutunk oda, hogy bárkinek, bármit a szájába lehet adni, és ez nem csak a hírességeket jelenti, hanem téged is, az egyszerű közember. Valószínűleg most felmerül benned a kérdés, hogy ugyan miért akarnának bármit is pont az én számba adni, én effektíve egy senki vagyok? Nos, mindenkinek van rosszakarója, és ha hihetünk a sci-fi könyvek útmutatásának (én részemről hiszek) akkor nagyon sokszor vált kis emberből közellenség. Továbbá ha van elég számítási kapacitásod akkor majdnem megkülönböztethetetlen, egy nem machinált videótól. Közben a nagyvállalatok meg már aktívan dörzsölik a mancsaikat, hogy ez beza egy tökéletes tömegbefolyásoló eszköz, ez már nem lowtech cyberpunk. Az egyetlen védekezés, egyedül a józan ész lenne, illetve az, ha a mindenünket megfelelő módon azonosítjuk, pl PGP aláírásokkal, melyek külön azonosíthatóak, de ez nem mindenhol működhet, legalábbis én nem látom erre a lehetőséget (olyan ez az ötlet, mint az országméretű tartalom szűrő, amit a 17-es törvény értelmében kell majd 2021-re bevezetni). Továbbá a józan ész elvárása az internettől, illetve az, hogy gondolkozzanak egyesek, az talán túl sok. Ugyanakkor viszont nem kellene teljesen tiltani, két okból sem. Ami tilos, az csak izgalmasabb, most nem fogok erre konkrét grafikont hozni, de ha megnéznénk a vonatkozó reddit fórum letiltása előtt és után készült pornó videók számát, akkor lehet, hogy ugrás szerű növekedést tapasztalnánk illetve lehetne haszna azok számára, akik valamiért elvesztették a beszéd képességét, bááár kétséges a siker, mert a működéséhez több órányi gyakorló adat szükséges (a notpeterjordanson elkészítője is több 100 órányi youtube podcatot használt fel a videóban mutatott szint eléréséhez), ami nem feltétlen áll rendelkezésre mindenkiről , illetve a deepfake eredeti kiötlői azzal az ötlettel kampányoltak, hogy a videókonferencia hívásokat lehetne ezzel javítani, ami viszont meg nevetségesen túlkomplikált megoldás lenne szerintem egy megszakadó vonal problémára. 

Szerintem felettébb óvatosan kellene ezzel a dologgal bánni, de jó megoldás nincs. Ha teljesen titokban marad, akkor az a baj, de, ahogy kiderült, így jelenleg sok mindenben hátrányban vagyunk ellene, mert ezzel efektíve bárkit el lehet lehetetleníteni, szinte mindenhol, főleg azért, mert sok döntéshozó nincs tisztában a számítástechnika működésével (annak minden aspektusa: internet, játékok, szoftverek, stb) ennek ékes példája a most bevezetett 17-es törvény. Javaslom, hogy innentől kezdve mindenki több forrásból tájékozódjon, és használjátok a józan eszetek. Ha valaki mondott valamit, ami nem illik a személyiségéhez vagy az eddigi megnyilvánulásaihoz, akkor annak gyanúsnak kell lennie!

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815020922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása