Sötét jövő

Kézműveskedjünk együtt! Készíts te is Facehugger maszkot otthon.

2020. április 24. - Wittigen

Járvány is van, meg karantén is, én jelenleg az utolsó napomat töltöm kényszerszabadságon, szóval időm épp van, gondolom másnak is. Ha oda vagy az Alien univerzumért, és zavar a maszkod unalmassága, hát ne is menj tovább, ez a te cikked! Kedveskedtünk már konyhatündéreknek, és ami azt illeti, az ezermesterek kedvében is próbáltunk már járni, bár az a próbálkozás, inkább a sci-fi rajongó háziasszonyoknak szólt. Na de most!

Egy olvasóm küldte mai cikkünk alapját, és lehetne ugyan "Napi kell" de a maszk egy picit limitált szériás, a licitje a cikk írásakor 240344 JMF-re (jó magyar forint) rúg. De aggodalomra semmi ok, Lady Frankeinstein, a maszk tervezője és készítője volt olyan kedves, és lépésről lépésre dokumentálta, hogy hogyan kell elkészíteni egy Facehugger maszkot. Figyelem, a hölgy kb 20 óra munkát ölt egy maszkban, úgyhogy csak az vágjon neki, aki nagyon türelmes.

A jobb oldali maszkot fogjuk ma elkészíteni, komplettül, lábastul és farkastul.

Mielőtt vakon neki kezdenél, olvasd el az egész leírást!

Szükséges eszközök és anyagok:

  1. Csípőfogó
  2. Alumínium drót (1mm-es)
  3. Modellező anyag (Super Sculpy)
  4. Alumínium fólia
  5. Sok-sok türelem

 1. lépés: készítsd el a maszk alapját, amire a rétegeket fogd építeni. A legegyszerűbben úgy tudod elkészíteni a formát, hogy egy N95-ös maszkot mintázol alufóliával, és a képen látható formára alakítod, de mindenképpen vedd figyelembe, hogy egyszerre takarja az orrod és a szád.

 2. lépés: szerezz süthető modell gyurmát. A hölgy eredetileg egy Super Sculpy nevű anyagot használt, mely szerencsére itthon is kapható, és megtalálod a hobbi boltokban. Egy vékonyabb réteggel, burkold be a maszk alapod. Formázd meg a gerinc elemeket, és helyezd őket egymás mögé, majd alaposan dolgozd bele a lefektetett alapba. Fontos, hogy az utolsó csigolya lógjon túl magán a maszkon, majd egy következő képnél látszani fog, hogy miért. Szúrj egy lyukat alulról az utolsó csigolyába, javaslom, hogy legalább 5 centi mély legyen, mert egy viszonylag nehéz elemet kell helyben tartania majd.  Amint ezzel megvagy, irány a sütő, kb 30 percre az előírt hőfokon, majd hagyd lehűlni. A gerinc idomok után formázd meg a lábak kezdeti csökevényeit is mind két oldalon, szúrj minden lábba egy-egy lyukat lehetőleg azzal az átmérőjű dróttal amit merevítésként szeretnél felhasználni (ezek a lyukak fognak csatolás pontokként szolgálni a lábaknak és a faroknak). A készítő 1 mm-es alumínium drótot használt. Ha megvannak a lábak mind két oldalon, vissza a sütőbe vele, míg meg nem keményedik. Végezetül a két tányér szerű nyúlvány jobb és bal alul. Formázd meg, helyezd fel, dolgozd bele, és vissza a sütőbe.

3. lépés: Ez az állomás nagyon molyolós lesz. El kell készítened 48 db, folyamatosan csökkenő méretű csigolya elemet. Ha még nem jöttél volna rá a megfelelő metódusra, én háromszög hasábokat formáznék, melyek két oldalát megcsípném, így kialakítva a képen is látható formát. Majd a 48 kész elemet fűzd fel  az alumínium drótodra (ha nem direkt azon dolgoztál volna), és helyezd a sütőbe feltekerve 30 percre. Ne feledj némi drótot hagyni (inkább többet, mint kevesebbet, vágni mindig tudsz, hozzá adni nem), hogy tudd majd csatlakoztatni a maszk fő részéhez. Ugyan nem írja a, de szerintem van hagyva egy minimális rés a csigolyák között, hogy később nyerjen valamennyi mozgékonyságot. 

 4. lépés: Szintén drótok köré építsd fel a lábakat, és a képen látható módon hagyj némi drótot ki. Irány a sütő 30 percre.

Sütés előtti állapotok, látható hogy miben kb mennyi drót van.

5. lépés: Ezen a ponton ezeknek az elemeknek kell előtted lennie kisütve, Ideje összeállítani. Ha megfigyelitek a maszk alapját (felfordítva, jobboldalt felül) akkor láthatjátok, hogy miért kellett túllógatni a gerinc utolsó csigolyáját, illetve hol vannak a lyukak. Namost a hölgy melegragasztót használt, én személy szerint nem javaslom, mert nem igen jó kötő anyag. Szerintem keressetek vagy valami epoxyt vagy próbálkozzatok palmatexxel, vaaagy próbáljátok ki a melegragasztót, csak akkor keressetek jó minőségűt. Előfordulhat, hogy az amúgy tökéletes lyukak beszűkültek, akkor egy megfelelő méretű fúrószárral, óvatosan ki lehet tágítani. Töltsétek meg a lyukakat ragasztóval és koccra toljátok bele az elemeket a helyükre, úgy, hogy az alap csonkok, és a külön elkészített lábak között legyen pár milliméter rés, hogy később nyerjen valami kis mozgathatóságot a láb (előtte azért bizonyosodjatok meg, hogy a dróthosszok jók). Az elképzelést láthatjátok gyakorlatban a jobboldalt lent látható képen.

6. lépés: ideje festeni! Egyszerű akril festék meg fogja tenni, a mintát és az egyéb fricsőröket rád bízzuk. Én a végén azért lakkoznám, mert az óvja meg szépen a festéket. Illetve még egy fontos lépés: gondoskodj a rögzítésről! Szerezz két erős gumiszalagot, és rögzítsd a maszk alsó és felső pontjaihoz. Sajnos erről se kép se instrukció, szóval légy kreatív! Mellékelek egy oldalnézeti képet, hogy ők kb hol rögzítették, de ahogy jeleztem, a mikéntről sajnos nincs kép, se leírás.

És készen is vagy.

!Fontos infók!

Beszélgettem egy picit a hölggyel, és a következőre azért felhívnám a figyelmet: ez a maszk csak egy hordható dísz, semmi több (noha tippre, ha valahogy beleszámítod egy N95 maszk alakját, és megoldod, hogy a kettőt egyszerre tudd viselni, és képes vagy szellőző lyukakat inkorporálni a maszkba, akkor működhet, de ez csak a cikk írójának a véleménye, az alkotó külön felhívta a figyelmemet arra, hogy semmiképp nem váltja ki a rendes maszkot). Mivel hőre keményedő gyurmából készül, ezért viszonylag rigid, és nehéz, a folyamatos viselés hamar kifárasztaná az embert. Amúgy Lady Frankeinstein örülne, ha mások az ő munkája alapján elkészítenék saját Facehugger maszkjaikat (lehet én még szaván fogom ;) )

Aki nem érez magában elég kreatív vénát, ellenben a pénztárcája feneketlen mélységű, annak linkelem a vonakozó Ebay aukciót, és jó harcot kívánok neki, van még 3 napod megnyerni. Én részemről inkább megpróbálkozom az elkészítésével, kerüljön inkább 20 órába. Köszönet Lady Frankeinsteinnek, hogy válaszolt kérdéseimre, és használhattam a képeit, mint illusztráció. Mindenképpen keressétek fel a Facebook oldalát, mert érdekes és szép dolgokat üt össze :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9315628648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása