Sötét jövő

Íme Ripley kedvence a svédasztalos éttermekben!

2019. május 31. - Wittigen

Na, a 40 éves jubileumi kisfilmek csak még unalmasabbá tették a "WY mindenképpen akar egy xeno-t mint háziállat" trope-ot, de én, azaz inkább az internet végre fényt derített, hogy mégis mi a fenéért kellett nekik ennyire egy. Fegyvernek? Ugyan kérlek, ez a dög igazi kulináris élvezett lesz, még Ripley hadnagy is megnyalja a 10 ujját a Nostromo kantinjában.

E cikkünkben két, egy karácsonyi és egy halloweeni receptet fogunk bemutatni, mind az Alien univerzumának, pontosabban a xenomorph különböző életkori állapotainak felhasználásával. Íme a Mellkasrobbantó pulyka, és a Rostonsült arcölelő. Lássunk is hozzá.

Mellkasrobbantó pulyka

Hozzávalók:
1 megtermett sütésre kész egész pulyka
1 kg mellkasrobbantó filé (karaj), LV-426 import megteszi
30-40 deka olasz sonka
250g vaj
1 citrom
rozmaring, fátyolháj,
vörösáfonya és zselatin
zöld ételszínezék

Elkészítés: 

Első lépésként a pulykának látjuk el a baját. A Földön a legtöbb konyha rendelkezik a WY legújabb fejlesztésével, a hordozható fúziós mikrohullámsütővel, de itt a a galaxis eldugott szegletében nekünk a hagyományos termonukleáris sütővel kell boldogulnunk. Mielőtt kitennéd ennek az extrém hőkezelésnek, vágd fel a szárnyasod a képen is látható módon, távolítsd el a belsőségeket, és fedd fel a mellcsontot, mert a későbbieken az fogja a Mellkasrobbantót a helyén tartani.

Aztán mehet is az előre melegített sütőbe.  A pulyka (vagy az azt helyettesítő gén kezelt Griba madár, mely igazából nagyon hasonlít az eredeti szárnyasra) elkészítése nem feltétlen könnyű feladat, de nem is kíván atomfizikusi doktorit. Melegítsd elő a sütőt, minimum 180 °C-ra. A pontos sütési időt kiszámítani nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen küldetés. Mérd le a pulykát, majd minden fél kilóra kalkulálj 20 percet, ha azonban a hús nagyobb ötkilósnál, 30-35 perccel számolj fél kilónként. Bár a pulyka "elvan" magában a sütőben, néha nézz rá, locsold meg a szaftjával, és ellenőrizd, hogy nem égett-e meg. Vigyázz, mert ha túlsütöd, kiszárad a húsa, ha azonban nem sül meg eléggé, ételmérgezést kaphatsz, a szinte még nyers hús ugyanis baktériumok melegágya lehet. Ezért ha bizonytalan vagy a sütési időt illetően, végezz tűpróbát! Egy villával vagy hústűvel ellenőrizheted, hogy elkészült-e már a pulykasült. Ha pedig azt szeretnéd, hogy a bőre ropogós legyen, az utolsó egy óra első felében tekerd fel a sütőt 220 °C-ra, 20-30 percig süsd így, majd az utolsó fél órára tekerd vissza a sütőt 180 °C-ra.

Térjünk át a karaj, akarom mondani, a mellkasrobbantó megmunkálására. Vedd a filézett karajod, és tekred be az olasz sonkával. Az egyik végét vágd fel, és tömj a szájába alumínium fóliát, hogy majd a sütéskor a szája nyitva maradjon. Fogakként tűzdelj be spagetti darabokat. Javaslott két konzervdoboz használata a jellegzetes alak eléréséhez. Fedd be az egész alkotást ízlésesen fátyolhájjal, és irány a sütő.

230 fokon 50 percig, majd 180 fokon 10 percig a ropogós, piros külsőért. Amíg készül a ropogós mellkasi lakos, készítsük el a maróan jó szószunkat a xenomorph lárvakori testnedveinek felhasználásával. A sütés előtt eltávolított belsőségekkel készíts szaftot, és adj hozzá egy kis savas vért (zöld ételszínezék).

Díszítésnek készíthetsz vörös áfonyás szószt, melyet egy kis zselatinnal javíthatsz fel, hogy az jobban összeálljon. Amint vége a sütögetésnek, itt az ideje összeállítani a karácsonyi remek fogást. Jó étvágyat kíván, a Weyland-Yutani PR csapata.

A Mellkasrobbantó pulyka eredeti receptjéért köszönet az Eat the dead csapatának
A pulyka sütés rejtelmeinek megoldásáért köszönet illeti a Life.hu csapatát.
Karaj elkészítési időért köszönet Ditti56-nak.

Rostonsült arcölelő

Hozzávalók:

1 egész csirke (GMO vagy természetes tenyésztésű)
1 LV426-os mellkasrobbantó (ha nem beszerezhető, akkor jeges-tengeri pók is megteszi, ha az sem elérhető, akkor oldd meg valahogy)
1/2 pohár kóser só
2/3-ad pohár barna cukor
3 evk oliva olaj
4 tk fokhagyma por
2 1/2 tk só
2 tk őrölt kömény
2 tk vöröshagyma por
1 tk füstölt vörös paprika
1 tk vörös paprika
1 tk chili por
2/3-ad pohár méz
2 evk Dijon mustár
2 evk mustár
2 evk almabor ecet
2 evk citromlé
1 méter műbél vagy ehető bél
hentes kötél
1 filézett csirkemell
1/4 pohár csirkelé 
nagyjából 1/2 tk nyálka egy Xenomorph tojásából (ha épp nincs elérhető közelségben egy kaptár, vagy az összes tojás kikelt és nincs kéznél nyálka helyettesíthető transzglutamináz porral)

A recept körülményes, legalább 24 órás elkészítési idővel bír, és szükségeltetik hozzá néhány speciális kiegészítő, melyeket kizárólag a Weyland-Yutani Nagy étvágyhoz Nagy tojás!™ nagykereskedelmi alválalatától tudnak biztonságosan (kolónia fertőzés jogát fenntartjuk) beszerezni, szóval ezt csak a bátraknak ajánljuk. 

Elkészítés:

Bármiféle sütő melegítés előtt elő kell készítenünk a csirkénket. Tégy a fúziós forralóra egy lábost, 3,8 liter vizet, majd adj hozzá 1/2 pohár kóser sót és 2/3-ad pohár barna cukort. Közepes tűzön forrald fel , kavard addig mig a só és cukor fel nem olvad a vízben, majd vedd le a tűről, és hagyd teljesen kihűlni. Szerezz egy saválló konténert, helyezd bele a csirkét, és a pácoldatoddal fedd be teljesen. Tedd hűtőbe minimum 4, maximum 24 óráig.

A pihenés utolsó 30 percében, elkészítjük a fűszer keveréket (baloldali kép második tálka) , amivel majd bedörzsöljük a szárnyasunkat. Végy egy tálat (igazából egy hajtómű dómja is megteszi, lényeg, hogy tudj benne keverni) és önts össze 3 evk oliva olajat, 4 tk fokhagyma port, 2,5 tk sót, 2 tk őrölt köményt, 2 tk vörös hagyma por, 1 tk füstölt vörös paprika, 1 tk vörös paprika, 1 tk chili por. Könnyed mozdulatokkal keverd össze, majd tedd félre 30 percre, hogy az ízek nukleáris fúzióba kezdjenek. Amíg érlelődnek az ízek, a hús ropogós külsejéért fogunk dolgozni (baloldali kép felső nagyobb tálka). Ehhez ismét szükséged lesz egy hajtóműkúpra (vagy megfelelően mély edényre). Keverj össze 2/3-ad pohár mézet, 2 evk dijoni mustárt, 2 evk sima mustárt, 2 evk almabor ecetet és 2 evk citromlevet. Egyik kollegánk szerint a legjobb eredmény akkor lesz, ha löttyintünk hozzá egy kis ipari erősségű kapszacin kivonatot, de ez a magas halálozási arány miatt nem javallott. Azonban ha egy édes, de mégis csípős ízt szeretnénk, akkor ajánljuk a bármelyik rigeli kolónián termesztett Ghost-pepper erős paprikával kevert mézet. Hagyd ezt is 30 percet pihenni. A következő lépésekhetz szükséged lesz az eddig elkészített 3 dologra, továbbá 1 méter mű vagy ehető bélre, hentes kötélre, 1 plussz filézett csirkemell, 1/4 pohár a léből, amiben a csirke ázott és nagyjából 1/2 tk nyálka egy Xenomorph tojásából (ha épp nincs elérhető közelségben egy kaptár, vagy az összes tojás kikelt és nincs kéz nélnyálka helyettesíthető transzglutamináz* porral). 

De mi a fenére kell a nyálka (vagy transzglutamináz por)? Nos a nyálka igazából egyfajta húsragasztóként alkalmazható. A Xeno nyála veszélyeit nem kell részleteznünk, az tökéletesen ismert, azonban a transzglutaminázzal óvatossan kell dolgozni. Ez egy a nyálkához hasonlóan működő, teremészetesen előforduló anyag, mely növényekben és állatokban egyaránt megtalálható. A TG biztonságos, de lehetőleg ne dolgozz vele nyílt területen, ahol a szél felkaphatja, ne lélegezd be, és használat után moss kezet.  TG-t szerezhetsz Weyland-Yutani Nagy étvágyhoz Nagy tojás!-tól.

A csirke sütéshez való felkészítésének első lépéseként, el kell távolítanunk belőle a gerincet (effektíve WY képviselőt kell belőle faragnunk), ezzel azt érjük el, hogy a csirke kilapul és gyorsabban átsül. Továbbá a szárnyasunk kiterített volta miatt több száraz forró levegő éri, így ropogósabbá válik majd a külseje. Ez szép és jó, mi azonban egy kicsit más okból moddoljuk a szárnyasunkat.   

Ez egy arc ölelő Ez pedig a gerinctelen WY képv... akarom mondani csirkénk.

Ehhez a művelethez fektesd egy vágódeszkára a lecsöpögtetett csirkédet, mellehúsával lefelé. Egy éles késsel ejts két gerinccel párhuzamos bemetszést, majd egy öblös Yatuja üvöltés kíséretében tépd azt ki, és lengesd körbe a konyhában, mintha az a győzelmi trófeád volna. Ha minden jól megy, a csirkédnek most már valahogy így kell kinéznie:

Gratulálok, íme egy WY igazgató röntgenképe. De még nem végeztünk. Meg kell szabadulnod a szárnyaktól és a comboktól. Keresd meg az ízületeket BELÜL, vágd körbe, és távolítsd el, belülről kifelé húzva. Fordítsd meg a szárnyasod és óvatosan távolítsd el a szárnyakat is. Apró vágásokkal dolgozz, minél közelebb a bőrhöz. Majd lapítsd ki a kezeddel az ex WY... akarom mondani ex-madarat (elnézést, valami a torkomon akadhatott). Ha minden jól ment, akkor ezt kell látnod:

Szerezz egy acél lapot (jobb esetben egy tepsit, magasabb falakkal) és alaposan dörzsöld be a fűszer keverékeddel.

Egy turmixgében a két evőkanál mázból, a plussz filézett csirkemellből és 1/2 tk nyálkából (alternatívan TG por) készíts egy sűrű pasztaszerű anyagot. Adj elég páclét a keverékhez, hogy milkshake sűrűségű legyen. A cél az, hogy egy nagyjából folyó keveréked legyen, amit be tudsz tölteni a bélbe, amit vettél, és csirkekolbászt tudj készíteni. Apropó csirkekolbász! Köss a beled egyik végére egy csomót, és töltsd fel azt a fél folyékony pasztáddal. Ne aggódj, hogy közelről sem úgy néz ki, mint egy kolbász, pillanatnyilag csak azzal törődj, hogy az összes turmix az belekerüljön a töltőbélbe. Amint kész vagy, kösd el a másik végét is, az eredeti csomótól nagyjából 77 centire, majd gyengéd nyomkodással oszd el a pasztát az egész bélben. A henteskötéllel háromujjnyi távolságonként hurkold át..

Válaszd el a csirke bőrét a testétől, de ne szedd le teljesen. Ezt úgy tudud kivitelezni, hogy a kezedet finoman becsúsztatod a bőr alá, és elemeled. Csak egy akkora zsebet szeretnél csinálni, hogy be tud tuszkolni a gerinc részt (farok azon porciója, melyet nem kötöztél meg) és a lábakat (nemsokára). Hasítsd fel az egyik oldalát a faroknak, tuszkold be, majd húzd át nagyjából az elejéig. Nyomj ki belőle egy kis húspépet, ez a sütésnél majd ott fogja tartani a csirkekolbászt. A maradék lógjon csak ki, az a farokrész. Egy fogpiszkálóval szúrkodd végig 4 ujjanként, ez majd segít a gőz eltávozásában. Erre figyelj, ennek elhagyása akár a csirke "felrobbanásához" is vezethet. A faroknak is adj bőven fűszer keveréket.

A lábakhoz 4-4 lyukra lesz szükséged, a két oldalon (a mintát fent láthatod), illetve 4-4 jobb és bal lábra egy arcölelőtől (de ha nincs elérhető távolságban, akkor a jeges-tengeri pók lába is megteszi). Tűzdeld be a lábakat a minta szerint ejtendő vágásokba. Hajtsd be őket, és tömj közéjük alufóliát. A legnagyobb lábat hátulra tedd, majd graduálisan csökkentsd a méretet előrefelé. A kis dög csáprágóinak irányban tartásáért tégy alájuk egy egy alufólia golyót. (Érdemes megjegyezni, hogy ha így együtt vágod a sütőbe őket, akkor a rákláb kiszárad, és nem lesz finom. Ha szereted a ráklábat, akkor szerintem tudod, hogy hogy kell elkészíteni jól, majd a végén beletűzdelheted.)

Dörzsöld be ezt is a fűszer keverékeddel. Aztán az egész alkotásodat vastagon kend le a mézes mázaddal  175 C°-re előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd ismét szedd ki, és kend át még egyszer mázzal, majd süsd még 15 percig.

Az újabb 15 perc után vedd ki, a lábak végét tekerd be fóliával, nehogy megégjen. Kend meg utoljára a mázaddal, és kapjon még egy 10 perces börtönbüntetést a krematóriumban.

Összesen 40 percet sütögeted a dögöt. Tudom, hogy azt állítottuk, hogy összesen 30 perc kell majd neki, de anyni mázat kentünk rá, hogy egy picit elázott a hús, és biztosítanunk kell a minimum 73 C°-os belső, fogyasztóbiztos hőmérsékletet. Óvatosan vagdald le a maradék henteskötelet a farokról, és hagyj neki 5 percet a hűléshez. majd helyezd át egy ízlésesebb tálcára, és szervírozd a dögöt.

Az Arcölelő csirke eredeti receptjéért köszönet az Eat the dead csapatának.

Az eredeti receptek Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Általános (CC BY-NC-ND 2.5) licenc alatt jelentek meg

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214743567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása