Na, a 40 éves jubileumi kisfilmek csak még unalmasabbá tették a "WY mindenképpen akar egy xeno-t mint háziállat" trope-ot, de én, azaz inkább az internet végre fényt derített, hogy mégis mi a fenéért kellett nekik ennyire egy. Fegyvernek? Ugyan kérlek, ez a dög igazi kulináris élvezett lesz, még Ripley hadnagy is megnyalja a 10 ujját a Nostromo kantinjában.
E cikkünkben két, egy karácsonyi és egy halloweeni receptet fogunk bemutatni, mind az Alien univerzumának, pontosabban a xenomorph különböző életkori állapotainak felhasználásával. Íme a Mellkasrobbantó pulyka, és a Rostonsült arcölelő. Lássunk is hozzá.
Mellkasrobbantó pulyka
Hozzávalók:
1 megtermett sütésre kész egész pulyka
1 kg mellkasrobbantó filé (karaj), LV-426 import megteszi
30-40 deka olasz sonka
250g vaj
1 citrom
rozmaring, fátyolháj,
vörösáfonya és zselatin
zöld ételszínezék
Elkészítés:
Első lépésként a pulykának látjuk el a baját. A Földön a legtöbb konyha rendelkezik a WY legújabb fejlesztésével, a hordozható fúziós mikrohullámsütővel, de itt a a galaxis eldugott szegletében nekünk a hagyományos termonukleáris sütővel kell boldogulnunk. Mielőtt kitennéd ennek az extrém hőkezelésnek, vágd fel a szárnyasod a képen is látható módon, távolítsd el a belsőségeket, és fedd fel a mellcsontot, mert a későbbieken az fogja a Mellkasrobbantót a helyén tartani.
![]() |
![]() |
Aztán mehet is az előre melegített sütőbe. A pulyka (vagy az azt helyettesítő gén kezelt Griba madár, mely igazából nagyon hasonlít az eredeti szárnyasra) elkészítése nem feltétlen könnyű feladat, de nem is kíván atomfizikusi doktorit. Melegítsd elő a sütőt, minimum 180 °C-ra. A pontos sütési időt kiszámítani nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen küldetés. Mérd le a pulykát, majd minden fél kilóra kalkulálj 20 percet, ha azonban a hús nagyobb ötkilósnál, 30-35 perccel számolj fél kilónként. Bár a pulyka "elvan" magában a sütőben, néha nézz rá, locsold meg a szaftjával, és ellenőrizd, hogy nem égett-e meg. Vigyázz, mert ha túlsütöd, kiszárad a húsa, ha azonban nem sül meg eléggé, ételmérgezést kaphatsz, a szinte még nyers hús ugyanis baktériumok melegágya lehet. Ezért ha bizonytalan vagy a sütési időt illetően, végezz tűpróbát! Egy villával vagy hústűvel ellenőrizheted, hogy elkészült-e már a pulykasült. Ha pedig azt szeretnéd, hogy a bőre ropogós legyen, az utolsó egy óra első felében tekerd fel a sütőt 220 °C-ra, 20-30 percig süsd így, majd az utolsó fél órára tekerd vissza a sütőt 180 °C-ra.
Térjünk át a karaj, akarom mondani, a mellkasrobbantó megmunkálására. Vedd a filézett karajod, és tekred be az olasz sonkával. Az egyik végét vágd fel, és tömj a szájába alumínium fóliát, hogy majd a sütéskor a szája nyitva maradjon. Fogakként tűzdelj be spagetti darabokat. Javaslott két konzervdoboz használata a jellegzetes alak eléréséhez. Fedd be az egész alkotást ízlésesen fátyolhájjal, és irány a sütő.
230 fokon 50 percig, majd 180 fokon 10 percig a ropogós, piros külsőért. Amíg készül a ropogós mellkasi lakos, készítsük el a maróan jó szószunkat a xenomorph lárvakori testnedveinek felhasználásával. A sütés előtt eltávolított belsőségekkel készíts szaftot, és adj hozzá egy kis savas vért (zöld ételszínezék).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Díszítésnek készíthetsz vörös áfonyás szószt, melyet egy kis zselatinnal javíthatsz fel, hogy az jobban összeálljon. Amint vége a sütögetésnek, itt az ideje összeállítani a karácsonyi remek fogást. Jó étvágyat kíván, a Weyland-Yutani PR csapata.
A Mellkasrobbantó pulyka eredeti receptjéért köszönet az Eat the dead csapatának
A pulyka sütés rejtelmeinek megoldásáért köszönet illeti a Life.hu csapatát.
Karaj elkészítési időért köszönet Ditti56-nak.
Rostonsült arcölelő
Hozzávalók:
1 egész csirke (GMO vagy természetes tenyésztésű)
1 LV426-os mellkasrobbantó (ha nem beszerezhető, akkor jeges-tengeri pók is megteszi, ha az sem elérhető, akkor oldd meg valahogy)
1/2 pohár kóser só
2/3-ad pohár barna cukor
3 evk oliva olaj
4 tk fokhagyma por
2 1/2 tk só
2 tk őrölt kömény
2 tk vöröshagyma por
1 tk füstölt vörös paprika
1 tk vörös paprika
1 tk chili por
2/3-ad pohár méz
2 evk Dijon mustár
2 evk mustár
2 evk almabor ecet
2 evk citromlé
1 méter műbél vagy ehető bél
hentes kötél
1 filézett csirkemell
1/4 pohár csirkelé
nagyjából 1/2 tk nyálka egy Xenomorph tojásából (ha épp nincs elérhető közelségben egy kaptár, vagy az összes tojás kikelt és nincs kéznél nyálka helyettesíthető transzglutamináz porral)
A recept körülményes, legalább 24 órás elkészítési idővel bír, és szükségeltetik hozzá néhány speciális kiegészítő, melyeket kizárólag a Weyland-Yutani Nagy étvágyhoz Nagy tojás!™ nagykereskedelmi alválalatától tudnak biztonságosan (kolónia fertőzés jogát fenntartjuk) beszerezni, szóval ezt csak a bátraknak ajánljuk.
Elkészítés:
Bármiféle sütő melegítés előtt elő kell készítenünk a csirkénket. Tégy a fúziós forralóra egy lábost, 3,8 liter vizet, majd adj hozzá 1/2 pohár kóser sót és 2/3-ad pohár barna cukort. Közepes tűzön forrald fel , kavard addig mig a só és cukor fel nem olvad a vízben, majd vedd le a tűről, és hagyd teljesen kihűlni. Szerezz egy saválló konténert, helyezd bele a csirkét, és a pácoldatoddal fedd be teljesen. Tedd hűtőbe minimum 4, maximum 24 óráig.
A pihenés utolsó 30 percében, elkészítjük a fűszer keveréket (baloldali kép második tálka) , amivel majd bedörzsöljük a szárnyasunkat. Végy egy tálat (igazából egy hajtómű dómja is megteszi, lényeg, hogy tudj benne keverni) és önts össze 3 evk oliva olajat, 4 tk fokhagyma port, 2,5 tk sót, 2 tk őrölt köményt, 2 tk vörös hagyma por, 1 tk füstölt vörös paprika, 1 tk vörös paprika, 1 tk chili por. Könnyed mozdulatokkal keverd össze, majd tedd félre 30 percre, hogy az ízek nukleáris fúzióba kezdjenek. Amíg érlelődnek az ízek, a hús ropogós külsejéért fogunk dolgozni (baloldali kép felső nagyobb tálka). Ehhez ismét szükséged lesz egy hajtóműkúpra (vagy megfelelően mély edényre). Keverj össze 2/3-ad pohár mézet, 2 evk dijoni mustárt, 2 evk sima mustárt, 2 evk almabor ecetet és 2 evk citromlevet. Egyik kollegánk szerint a legjobb eredmény akkor lesz, ha löttyintünk hozzá egy kis ipari erősségű kapszacin kivonatot, de ez a magas halálozási arány miatt nem javallott. Azonban ha egy édes, de mégis csípős ízt szeretnénk, akkor ajánljuk a bármelyik rigeli kolónián termesztett Ghost-pepper erős paprikával kevert mézet. Hagyd ezt is 30 percet pihenni. A következő lépésekhetz szükséged lesz az eddig elkészített 3 dologra, továbbá 1 méter mű vagy ehető bélre, hentes kötélre, 1 plussz filézett csirkemell, 1/4 pohár a léből, amiben a csirke ázott és nagyjából 1/2 tk nyálka egy Xenomorph tojásából (ha épp nincs elérhető közelségben egy kaptár, vagy az összes tojás kikelt és nincs kéz nélnyálka helyettesíthető transzglutamináz* porral).
De mi a fenére kell a nyálka (vagy transzglutamináz por)? Nos a nyálka igazából egyfajta húsragasztóként alkalmazható. A Xeno nyála veszélyeit nem kell részleteznünk, az tökéletesen ismert, azonban a transzglutaminázzal óvatossan kell dolgozni. Ez egy a nyálkához hasonlóan működő, teremészetesen előforduló anyag, mely növényekben és állatokban egyaránt megtalálható. A TG biztonságos, de lehetőleg ne dolgozz vele nyílt területen, ahol a szél felkaphatja, ne lélegezd be, és használat után moss kezet. TG-t szerezhetsz Weyland-Yutani Nagy étvágyhoz Nagy tojás!™-tól.
A csirke sütéshez való felkészítésének első lépéseként, el kell távolítanunk belőle a gerincet (effektíve WY képviselőt kell belőle faragnunk), ezzel azt érjük el, hogy a csirke kilapul és gyorsabban átsül. Továbbá a szárnyasunk kiterített volta miatt több száraz forró levegő éri, így ropogósabbá válik majd a külseje. Ez szép és jó, mi azonban egy kicsit más okból moddoljuk a szárnyasunkat.
![]() |
![]() |
Ez egy arc ölelő | Ez pedig a gerinctelen WY képv... akarom mondani csirkénk. |
Ehhez a művelethez fektesd egy vágódeszkára a lecsöpögtetett csirkédet, mellehúsával lefelé. Egy éles késsel ejts két gerinccel párhuzamos bemetszést, majd egy öblös Yatuja üvöltés kíséretében tépd azt ki, és lengesd körbe a konyhában, mintha az a győzelmi trófeád volna. Ha minden jól megy, a csirkédnek most már valahogy így kell kinéznie:
Gratulálok, íme egy WY igazgató röntgenképe. De még nem végeztünk. Meg kell szabadulnod a szárnyaktól és a comboktól. Keresd meg az ízületeket BELÜL, vágd körbe, és távolítsd el, belülről kifelé húzva. Fordítsd meg a szárnyasod és óvatosan távolítsd el a szárnyakat is. Apró vágásokkal dolgozz, minél közelebb a bőrhöz. Majd lapítsd ki a kezeddel az ex WY... akarom mondani ex-madarat (elnézést, valami a torkomon akadhatott). Ha minden jól ment, akkor ezt kell látnod:
Szerezz egy acél lapot (jobb esetben egy tepsit, magasabb falakkal) és alaposan dörzsöld be a fűszer keverékeddel.
Egy turmixgében a két evőkanál mázból, a plussz filézett csirkemellből és 1/2 tk nyálkából (alternatívan TG por) készíts egy sűrű pasztaszerű anyagot. Adj elég páclét a keverékhez, hogy milkshake sűrűségű legyen. A cél az, hogy egy nagyjából folyó keveréked legyen, amit be tudsz tölteni a bélbe, amit vettél, és csirkekolbászt tudj készíteni. Apropó csirkekolbász! Köss a beled egyik végére egy csomót, és töltsd fel azt a fél folyékony pasztáddal. Ne aggódj, hogy közelről sem úgy néz ki, mint egy kolbász, pillanatnyilag csak azzal törődj, hogy az összes turmix az belekerüljön a töltőbélbe. Amint kész vagy, kösd el a másik végét is, az eredeti csomótól nagyjából 77 centire, majd gyengéd nyomkodással oszd el a pasztát az egész bélben. A henteskötéllel háromujjnyi távolságonként hurkold át..
Válaszd el a csirke bőrét a testétől, de ne szedd le teljesen. Ezt úgy tudud kivitelezni, hogy a kezedet finoman becsúsztatod a bőr alá, és elemeled. Csak egy akkora zsebet szeretnél csinálni, hogy be tud tuszkolni a gerinc részt (farok azon porciója, melyet nem kötöztél meg) és a lábakat (nemsokára). Hasítsd fel az egyik oldalát a faroknak, tuszkold be, majd húzd át nagyjából az elejéig. Nyomj ki belőle egy kis húspépet, ez a sütésnél majd ott fogja tartani a csirkekolbászt. A maradék lógjon csak ki, az a farokrész. Egy fogpiszkálóval szúrkodd végig 4 ujjanként, ez majd segít a gőz eltávozásában. Erre figyelj, ennek elhagyása akár a csirke "felrobbanásához" is vezethet. A faroknak is adj bőven fűszer keveréket.
A lábakhoz 4-4 lyukra lesz szükséged, a két oldalon (a mintát fent láthatod), illetve 4-4 jobb és bal lábra egy arcölelőtől (de ha nincs elérhető távolságban, akkor a jeges-tengeri pók lába is megteszi). Tűzdeld be a lábakat a minta szerint ejtendő vágásokba. Hajtsd be őket, és tömj közéjük alufóliát. A legnagyobb lábat hátulra tedd, majd graduálisan csökkentsd a méretet előrefelé. A kis dög csáprágóinak irányban tartásáért tégy alájuk egy egy alufólia golyót. (Érdemes megjegyezni, hogy ha így együtt vágod a sütőbe őket, akkor a rákláb kiszárad, és nem lesz finom. Ha szereted a ráklábat, akkor szerintem tudod, hogy hogy kell elkészíteni jól, majd a végén beletűzdelheted.)
Dörzsöld be ezt is a fűszer keverékeddel. Aztán az egész alkotásodat vastagon kend le a mézes mázaddal 175 C°-re előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd ismét szedd ki, és kend át még egyszer mázzal, majd süsd még 15 percig.
Az újabb 15 perc után vedd ki, a lábak végét tekerd be fóliával, nehogy megégjen. Kend meg utoljára a mázaddal, és kapjon még egy 10 perces börtönbüntetést a krematóriumban.
Összesen 40 percet sütögeted a dögöt. Tudom, hogy azt állítottuk, hogy összesen 30 perc kell majd neki, de anyni mázat kentünk rá, hogy egy picit elázott a hús, és biztosítanunk kell a minimum 73 C°-os belső, fogyasztóbiztos hőmérsékletet. Óvatosan vagdald le a maradék henteskötelet a farokról, és hagyj neki 5 percet a hűléshez. majd helyezd át egy ízlésesebb tálcára, és szervírozd a dögöt.
Az Arcölelő csirke eredeti receptjéért köszönet az Eat the dead csapatának.
Az eredeti receptek Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Általános (CC BY-NC-ND 2.5) licenc alatt jelentek meg