Sötét jövő

A Nemzetközi Űrállomás sötét jövője

2021. szeptember 14. - Wittigen

Nem elég, hogy rossz nyelvek szerint egy amerikai űrhajós fúrkál lékekekt az űrállomás egyik moduljába (amúgy a NASA nem óhajtotta rendesen kommentálni az Roszkozmosz állításait), most viszont a Roszkozmosz tényleg félreverte a harangot, és a hibák ténylegesen nyugdíjba küldhetik az állomást 2030-ig. Rossznyelvek szerint, megtörténhet ez 5 évvel előbb is.

A Nemzetközi Űrállomás történelme az amerikai Unity modul és az orosz Zarja modul házasságával kezdődött, és az azóta eltelt 23 évben több mint 150 milliárd dollárba került, ezzel a legdrágább  emberkészítette technológiai vívmányunk. Azonban ketyeg az idő. A Zarja modul élettartama igazából lejárt (már most is csak tárolásra használják). Sőt nem csak az előbb említett modult kéne már nyúgdíjba zavarni, hanem a többi cseréje is esedékes lenne, erről voltak is tanulmányok, mégsem nagyon látszik történni előrelépés az ügyben. Mindeközben a knaiak és az oroszok is saját űrállomásban gondolkodnak (a kínaiak már ki is lőtték a sajátjukat, volt is belőle balhé, mert úgytűnik, hogy a hosszú menetelés keretében még mindig nem tudnak jó standardokkal építkezni, és hát a hordozó rakétájuk igazából lezuhant a Földre). Az a baj, hogy anno mikor elkezdték a programot, is csak 15 évre terveztek (ami ugye 2013-ban volt), úgyhogy bőven túlvagyunk az összes modul cseréjének határidején, ami azért is lenne fontos, mert az anyagfáradás az űrben nem vicces dolog (főleg, hogy pont a Zarja falán találtak repedéseket). Annyi biztos, hogy 2024-ig még működni fog, aztán két lehetséges felállás van:

  • Megy tovább a buli 2030-ig, és utána nyugdíj vagy teljesen új projekt. Erre azért van lehetőség, mert az oroszok nem olyan rég küldtek új modult fel az ISS-re.
  • Egy magyar csillagász és a Futurism szerint geopolitikai okok miatt kérdéses, hogy az oroszok (akik az amerikaiak mellett a legoszloposabb tagjai a programnak) folytatni akarják, elvégre, ahogy mondtuk saját űrállomást akarnak.

És az a baj, hogy még átrendezni sem nagyon lehet az űrállomást, hogy leválasszák a kérdéses modult, ugyanis ha jól értelmezem, a leírásokat elég sok mindenért, és főként fontos dolgokért felel, mint repülés irányítás és áramellátás. Szóval könnyen meglehet, hogy a Shuttel program után az ISS program lezárásának lehetünk tanúi. És a szomorú az lesz benne, hogy míg a Shuttle programnak maradtak fizikai emlékei a siklók formájában, az ISS-nek nem marad, ugyanis nincs mi lehozza mondjuk a kezdő Unity modult. Ez pedig szomorúvá tesz, csak úgy mint a bezúzásra kerülő csodálatos film modellek, melyek sokkal jobban megérdemelnék a kiállítást.

via.: Futurism

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216679264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása