Sötét jövő

Kutya, egy karddal a hátán - SPUR

2021. október 26. - Wittigen

Írtunk már öngyilkos támadó drónokról a KARGU személyében, aztán a Spot olcsóbb alternatívájáról a Unitree robot vahur családjáról. Na és akkor valaki ötvözi a kettőt. Én meg nem tudom, hogy nevessek vagy sírjak e.

A különböző fejlett robot platfomrok elterejdésével elkerülhetetlen volt, hogy valakinek eszébe jusson, hogy egy automata mesterlövész puskát szereljen egyre, némi stabilizátorral megtámogatva. Nos a S.W.O.R.D.-nak eszébe jutott. Üdvözöljétek a saját mobil fegyver platformotokat. Szóval, az egész alapját a Ghost Robotics "Ghost Vision 60 Q-UGV" fantázia néven piacra dobott 4 lábú kutya-drónja adja (és amennyire én megtudom állapítani, nem egy kínából licencelt termékről, hanem saját fejlesztésről van szó). A specifikáció a jobb oldalon találhatóak. A S.W.O.R.D. pedig igazából a ráhelyezhető tornyot gyártja csak. A kiegészítőben helyett kapott egy 10 tölény kapacitású tárral szerelt, 6,5 mm-es Credmoor (vagy 7.62 x 51 NATO, épp melyik tetszik) lőszeren alapuló mesterlövész fegyver, 30x-os optikai zoomot lehetővé tévő lencserendszer, mely fel van túrbózva éjjel látó képességgel és FLIR kamerával. Így született meg a SPUR (mert így hívják a drónt - Special Purpose Unmanned Rile).

Azonban hála istennek nem teljesen független rendszerről van szó. Sőt a Ghost Robotics vezérigazgatója az IEEE-nek adott interjújában kiemeli, hogy SPUR rendszer alapját adó robot  ugyan képes független működésre, de nem rendelkezik mesterséges intelliigenciával (és ez amúgyis csak egy buzzword a céges viégban, aprópénz az elmém), és döntés hozói képességgel. A robot tulajdonképpen egy nagyranőtt távirányítós autó, melyben a függetlenség a kölönféle akadályok elkerüléséig terjed, de mindenképpen egy ember irányít és egy embe húzza meg a ravaszt ha úgy hozza a helyzet. Illettve ugyan nem ítélik el a SWORD cég változatát, de ők nem óhajtanak fegyveres platformot árulni. 

via.: twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3616719258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása