Sötét jövő

Nem mindennapi vészhelyzeti terv, olyan helyről, ahonnét nem várnád

2021. december 22. - Wittigen

A NASA és az amerikai hadsereg is extenzív vészhelyzeti forgatókönyv szettel rendelkezik, gyakorlatilag minden helyzetre. Két érdekesebbel foglalkoztunk itt és itt, ám a soronkövetkező szervezettől nem várnád, hogy legyen ilyen terve. Minden további időhúzás nélkül: az IRS rajthoz áll és felkészül.

Képzeld el a következőt: lehullottak a bombák, de te túlélted. Megsemmisült minden, de te felépítettél valami kis életet magadnak. Aztán ott a megkerülhetetlen helyi hadúr vagy fosztogatók, akikkel vagy megküzdesz vagy megegyezel. Nem beszélve, hogy fogyanak a készleteid, a többi túlélőt mentálisan megviselte az egész és/vagy a sugárfertőzés vágja őket taccsra. És akkor kopogtat az NAV helyi megfelelője az IRS, és tartaná a markát. Zseniális jövőkép, ugye? Az IRS-től (ugyan az, mint nekünk a NAV/APEH) nem véletlen retteg mindenki, elvégre Al Capone-ét is ők csukták le, hamár az FBI nem tudta. Szóval, az IRS-nek volt/van egy forgatókönyve arra az esetre, ha a társadalmat a középkorba bombáznák vissza. Sajnálatos módon sem az értekezést, sem pedig az IRS kézikönyvét nem találtam meg, csak egy részletet belőle, de az is elég betekintést ad.

Mármint adna, ha lenne az IRS-nek is bármi fogalma, hogy miként hajtaná végre ezt a tervet. Innen és onnan, sikerült nagyjából össze rakni a kirakós darabjit és a következő kép tárul a szemünk elé: gyakorlatilag az amerikai adóhatóság terve a következő: a világvégét követően, de maximum 30 napra arra ügynökeik elkezdik járni az országot, hogy begyűjtsék a kormány járandóságát. De mégis hogyan, merül fel a kérdés. A terv feltételezi a teljes rendszer összeomlást, ebbe pedig beletartoznak a korábbi feljegyzések megsemmisülése is, így minden hátralék és egyebek semmissé válnának, így az eddig használt adóztatás nem működhetne. Az ügynökök nem is konzervben kérnék a járandóságot. Nem, a terv az az, hogy egy általános, 20%-os forgalmi adót vetnének ki mindenre. Az alap ötlet persze az, hogy a kormány így finanszírozza a helyreállítást és egyebeket, de ez az ötelt több sebből vérzik, engedd meg, hogy felsoroljak néhányat:

  1. A pénz mint olyan értéktelenné válik, új fizetőeszköz lép majd a helyére, legyen az konzerv, gyógyszer vagy töltény, ezen fizetőeszközök egy része pedig elég nehezen "adóztatható".
  2. Ez egy nagyon gyors terv ahhoz, hogy elveszítsd az ügynökeid, mert abban a pillanatban ahogy meglengetik az azonosító kártyájukat abban a pillanatban földelik el őket (vagy lesz nagyon boldog valami kannibál törzs).
  3. Az emberek lehet nem óhajtanak majd támogatni egy olyan kormányt vagy annak fentartását, ami ide juttatta őket.

Amúgy, hogy most így bele gondolok, egy zseniális világvége road-movie-t lehetne ebből forgatni, egész jó poénokkal. Hé Hollywood, csörgessetek meg, van egy-két jó ötletem.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2916770298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása