Sötét jövő

Értem, hogy jön a világvége de srácok, ne már...

2022. február 17. - Wittigen

Az urban exploring nagyon fellendült az elmúlt években, az internet tele van videókkal, és sokan csatangolnak elhagyatott helyeken. Nos nálunk is voltak bátor vállalkozó szellemű egyének, akik miatt félre verték a harangot a hatóságok.Tizen párévesen, gimi kezdéskor, mikor égett bennem a Metro érzés, még nekem is volt tervem, hogy műszakzárás után lemászunk a metróba batthyányi téren és bóklászunk egy jót az alagutakban. Emlékszem, az volt  terv hogy a kémia szertárból szerzünk magnéziumot és lesz majd magnézium fáklya. Ne is kérdezd, végül nem mentünk mert jobb belátásra tértem, az ismerős meg akivel ezt terveztük azóta ki lett vágva az életünkből más miatt. A lényeg amire ki akarok lyukadni: józan észre szükség van. Többek között az urbexhez is. Na de mi van akkor, ha valaki mellőzi? Akinek nem lenne meg az urban exploring fogalma, azoknak egy gyorstalpaló: 

Az urbex/urban exploring elhagyatott helyek, főleg ember építette elhagyatott városi építmények felkeresése és felfedezése. A felfedezők nem igen szoktak különbséget tenni elhagyatott, vagy működő, őrzött vagy őrzetlen objektum között, ha érdekesnek találják, akkor megkuksolják. A legcsalogatóbb célpontok között helyet kapnak többek között (de nem kizárólagosan) elhagyatott gyárak, kórházak, katonai és ipari létesítmények, tetők vagy pincerendszerek.

Szóval nem idegen tőlük, hogy őrzött objektumba hatolnak be. És hát érdekes objektumból nálunk is akad egy kevés, számtalan óvóhely, elhagyatott gyár, pincerendszerek, laktanyák stb. Kimondottan hívogatóak lehetnek a megmaradt bunkereink, sőt szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki be akar kukkantani az F/4-es objektumba (Rákosi-bunker). (SŐT, ha valaki bunkert akar magának, még akár vehet is egyet, az ingatlanos portálokon gyakran felbukkannak.) Az urbexnek, mint olyannak maximum íratlan szabályai vannak, de ezek sem vonatkoznak arra, hogy hová ne menj, hanem csak arra, hogy ahová mész, azt úgy hagyod ott, ahogy találtad, semmi nem jön veled, és nem rongálsz. Nem nehéz. Csakhát,mint oly sok minden aminek megnő a rajongói tábora, bizonyos dolgok kikopnak és megjelennek olyan társaságok, akiket nem érdekelnek az íratlan szabályok (ha már itt tartunk az írottak sem néha). És így jutunk el január kilencedikéhez, amikor a TEK egy szem BTR-je és a rendőrség 20 kisbusza (kicsit túlttolták na) kivonult a Váralja utca 14 szám alá, mert valakik behatoltak a P-50-es bunkerbe és lehet el is vittek ezt-azt, legalábbis erről szóltak a cikkek. A P-50-es bunkernek amúgy hosszabb története van, 1936 és 39 között alakítottak ki egy kormány óvóhelyet, melynek bevezető suaka 1967-ben épült, pont a Váralja utcatól. Aztán 1945-ben innen vezényelték a kitörést. A második világháborút követően 1949 és 52 között elvégeztek némi kis ráncfelvarrást, azaz vegyi és atomcsapás elleni védelemmel is felvértezték, és még bővítettek is rajta. Szóval érdekesnek hangzik, meghát egy bunker mindenkit vonz.

(A kép csak illusztráció, soha nem lesz ilyen szexi bunkerajtónk.)

Az urbex jogi helyzete eleve necces, megtűrt, nem egyből tiltott, a rendőrök esetenként nem is tudnak mit kezdeni vele, de hát a birokháborítás és az ezzel esetenként velejáró polgári úti feljelentés/per nem játék. Főleg ha az adott "birtok" a Honvédelmi Minisztérium tulajdona. Ha még lesz egy pár ilyen eset nagyon hamar oda jutunk, hogy "frissíteni" fogják a jogi körülményeket, és nagyon hamar és nagyon sokan elkezdik majd megütögetni a bokájukat, és pontosan így lesz tönkretéve egy hobbi másoknak, pont hasonló dolog történt a drónokkal is, ahol a sok hülye miatt le lett korlátozva hogy hol és mivel repülhetnél elméletileg (gyakorlatilag meg hatóság legyen a talpán aki ellenőrzi ezeket a dolgokat). Szóval értem én, hogy erősödik a helyzet, és mindenki készül egy Metro/Fallout világvégére, de könyörgöm, ne rombold le eközben más szeretett hobbiját. Aki meg nem akar/tud urbexelni, annak ajánlom shiey csatornáját.

via.: telex, telex

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6216812586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása