Sötét jövő

Mai előrejelzésünk: Chicago belvárosában enyhe autólopás hullámra kell számítani

A Különvélemény megelevenedik

2022. augusztus 07. - Wittigen

Mindenkinek megvan a Különvélemény című film? Ugye ott 3 különleges ember (mutáns?) lát a jövőbe, és velük akadályoznak meg bűnöket, mielőtt azok megtörténhetnek, mindaddig míg nem csúszik egy kis hiba a rendszerbe és nem próbálnak valaki másra kenni egy gyilkosságot. Na, mit szólnátok hozzá, ha azt mondanám, hogy Chicago városában a bűnügyi előrejelzést egy algoritmusra bízták?

A bűnügyi előrejelző algoritmusok ötlete nem újdonság, működött is már hasonló 2012-ben ugyan ebben a városban, csakhogy ótvar nagy perpatvar volt, mert nem igazán működött úgy, ahogy kellett volna neki, és elég sok téves döntést hozott. Csak néhány érdekesség: a feltételezett elkövetők fele nem is volt soha elítélve illegális fegyverbirtoklásért. Szóval úgy viselkedett, amiért mostanában úgyis divat lelőni projekteket. Csak hogy, itt nem fejjezeték be a fejlesztést, és jegelték a projektet. 2012 óta Ishanu Chattopadhyay és csapata dolgozik az algoritmusok problémáinak kigyomlálásán. És úgy tűnik sikerrel. A régi algoritmus úgy működött, hogy egy várost 1000, egyenként 1 négyzetlábas négyzetekre osztotta, a bűnelkövetéseket pedig gócpontokból kiterjedő eseményekként kezelte. A kutatók szerint viszont ez a program nem veszi figyelembe a bonyolult társadalmi rendszereket melyek egy városban vannak. Az új heftelt algoritmus, már az valós bűnügyi jelentéseket, és több egyéb vektort is (nem teljesen világos, hogy pontosan mit, de itt van a kutatási papír, ha valaki ki tudja hámozni, hogy mit használ még, és tudja nekem összegezni, akkor majd kiegészítjük a cikket) figyelembe vesz. A lényeg az az, hogy a kutatók állítása szerint az új algoritmusuk 90%-os pontosággal működik, és nem elfogult semelyik irányba. Ja és nem csak Chicagon tesztelték az algoritmust, hanem az helytállt Los Angelesben, Philadelphiában, és Atlantában is.

via.: Technologyreview

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3017874991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása