Sötét jövő

Ha űrben nem ment akkor megy majd drónokkal

2022. november 18. - Wittigen

2019-ben egy orosz úriember játszott el a gondolattal, hogy mi lenne ha fényvisszaverő műholdakat juttatnánk alacsony földkörüli pályára, hogy aztán az éjszakai égre vetítsünk reklámokat, nehogy már menekülj a reklámoktól. Aztán abból az ötletből nem lett semmi, a projekt pedig parkolópályán van. Viszont az utóbbi hónapokban, talán egy évben feltűnt egy új csoda, a drón fény játék. Szerintem cím alapján rájöttök, hogy merre megyünk. Igen, reklámok az égen drónokkal.

A drón technológia iszonyat léptékűt fejlődött, és már átalg fogyasztói piacra szánt drónok is nagyon sokat tudnak (elég ha csak saját Spark 2-esemre gondolok). Az utóbbi időben pedig kezdett felfutni a drón tüzijáték, amit úgy kell elképzelni, hogy sok száz drón egyszerre mozogva az égen mintákat rajzolt ki. Ez amúgy jó ötlet, mert olcsóbb és több lehetőséget enged meg mint a hagyományos pirotechnikai eszközök. No meg teljesen új látvány világ lehetőségeket nyitott meg. Itt egy példa rá:

Az ötlet jó lett volna, de persze valakinek retardáltnak kellett lennie. És naná, hogy a világ egyik legirritálóbb játéka vette a "szárnyai" alá az ötletet. Szóval New Yorkban egy 500 drónból álló fényjátékkal indította be az égi reklám bizniszt a Candy Crush és az NBA (az utóbbi volt előbb, csak a második akasztott ki mindenkit). A legjobb az egészben, hogy New Yorkban még átlag ember sem reptethet drónt, ezért A Hudson folyó túloldaláról szálltak fel, de ott is külön engedély kellett, de de azt egyszerűbben megszerezték. Az NBA reklámjához is ugyan ezt a kibúvót használták fel. Tessék itt van hogyan nézett ki, segítek: szarul. A Candy marketing managerét meg szívlapáttal püfölném, hogy még büszke is erre.

New York ege eleve nem egy csillagaszat rajongó vonzó mágnes, mert akkora a fényszennyezés, hogy csoda ha egyáltalán látsz valami csillagot, erre be kell "köpni" még egy hatalmas égi neon reklámmal, ami másfél kilométeres körben látható volt. Arról nem is beszélve hogy az eleve törékeny vadvilági ökoszisztémába is bezavarhat ez a vacak, ami meg már csak a hab a tortán. Szóval, ha így haladunk lassan elbúcsúzhatunk a békés éjjeli égbolttól, helyette lesz Big Mac™-et meg Raid Shadow Legendset hirdető, ami elől el sem tudsz bújni. Nem baj, az AliExpressről lehet rendelni drónelhárító puskákat ami effektíve egy direkcionális antenna, valaki nem akar használt drónbizniszbe kezdeni? Szerintem sikeres lenne.

via.: The Verge

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6017971240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása