Sötét jövő

Múltidéző, Sötét Jövő módra, 6. rész

2020. szeptember 08. - Wittigen

Folytattam a függő posztjaink átnyálazását, és ismét találtam párat, melyhez érdemes visszanézni. Ma terítékre kerül egy Metro 2033 rajongói kisfilm, a Bigelow Aerospace cég, akik a felfújható modult küldték fel az ISS-re, a híres/hírhedt orosz startup a StartRocket földkörüli reklámtábla ötlete, egy 2012-es ősöreg kisfilm megfilmesítésének kérdése, valamint a Megabots történetének zárófejezete és egy kis Leviatán. A korábbi posztokat pedig erre megtaláljátok.

Metro rajongói film

A Star Wars és Star Trek termékeny talaj a rajongói alkotásokra nézve (bár az utóbbi nevetségesen lekorlátozza a lehetőségeket), vannak olyan univerzumok, melyek szintén érettek lennének a szüretelésre, de valamiért nem történik meg (vagy, ha igen, akkor jobb lenne elfelejtkezni róla). Az első valamire való Metró 2033 rajongói film 2013-ben látta meg a netvilágot egy teaser és egy 22 másodperces jelenet darabka formájában:

Ez alapján a kettő videó alapján nagyon ígéretesnek mutatkozott a dolog. 2017-ben kikerült egy hosszabb poszt, mely részletezte a a projekt állapotát. TL;DR: 30 perces rövidfilmet akartak, de ez a felmutatott minőség, és a 0 büdzsé mellett nagyon hosszú idő lett volna megcsinálni (2033-as megjelenési dátummal poénkodtak), szóval úgy döntöttek, hogy átalakítják a filmet, és leszűkítik 15 percre. És türelmet kértek. Ez volt 3 éve, azóta a Youtube account és a Facebbok oldal is téli álmot látszik aludni. A blog élete során már többen kérdeztétek, hogy mi van vele, tudunk e valamit róla, úgyhogy írtam nekik egy üzenetet az egyetlen kontakt pontjukra, a Facbook oldalukra:

Röviden és tömören: Nincs elhagyva a projekt, de komplikált és nem akarnak róla beszélni. Amúgy annyira nem akarnak válaszolni, hogy ha megnézitek az üzenetek dátumait, az első az 2020.05.27, azt látták, de nem válaszoltak, mire én küldtem egy folytatót 2020.06.15-én, melyben nyugtáztam, hogy valszeg halott a projekt sajnálatomat fejeztem ki (mert ugye láttam, hogy nézik az accountot), és arra az üzenetemre reagáltak nagyon röviden, pont azt, amit olvashattok az első sorban. Most, hogy amúgy jön a hivatalos Metro 2033 film, szerintem ezt a projektet tekinthetjük halottnak.

ISS Lufi modul

Az ISS-re felbocsátott Beam felfújható lufi jellegű modulról kétszer írtunk már, egyszer saját másszor pedig múltidéző poszt keretében, de az is már lassan egy éve volt. Ez éve ígértek érdekes dolgokat, lássuk mi történt az ő portájukon.

Kutatásom nem kezdődött valami jól. 0 alkalmazott. 2019 októbere óta semmi új hír a sajtó menüpontjuk alatt. Ami pedig a neten fellelhető koránt sem biztató. A Kungflu megerősödésével és az azt nem sokkal követő "minden nem kulcsfontosságú cég zárjon be" utasítást követően elbocsátották dolgozóikat, és bár a cég szerint ha majd lezárult az egész hűhó, akkor újrakezdik a működést, azonban ez koránt sem biztos. A cég eddig 350 milló dollárt (mintegy 107 milliárd forint) ölt a saját projektjeibe, melynek a kicsúcsosodása a B330 modul lett volna (a BEAM ennek a kistestvére volt, és 2028-ig ott is marad) azonban a NASA túl sokat, nagyjából a létezésük 20 év alatti költésük dupláját, kb. 571 millió dollárnyi befektetést igényelt volna a cégtől, ahhoz, hogy az ISS-re küldhessenek egy nagyobb modult, mely a saját önálló állomásuk álma mellett véleményük szerint nem volt elfogadható/fenntartható. Továbbá sajnálatos módon egyetlen NASA tendert sem sikerült nyerniük, így feltételezhetően lassan pénzügyi problémákkal is küzdenek. Bár volt szó, hogy a B330-at felküldik az ULA Atlas 5 rakétájával, de ez a szövetség a bejelentéskor még erősen tárgyalás alatt volt, illetve az a bizonyos Atlas 5 rakéta változat, mely a B330-at felvinné még nem is repült.

Égi neonreklám.

A városi neon reklámok kora bőven letűnt itthon, a különböző plakátokat meg már kizárja az agyam, az interneten pedig ott van a jó öreg Adblock (vagy újabb testvére a uBlockOrigin). Azonban az éjszakai égre tervezett örökös "neon" reklám istentelen módon felkúrt. Egy gyors Facebook keresés szerint az utolsó posztjuk most már több, mint egy éves (és nem pozitívak a kommentek), és az utolsó életjel tőlük személy szerint, hogy 25 millió dollárnyi befektetői tőkét szeretnének szerezni (átváltva kb 7,7 milliárd forint), azonban  a legfőbb befektetőjüket a Pepsi Co. orosz leányvállalatát elvesztették, mert az amerikai vezetés rászólt az orosz Pepsi alvállalkozóra, hogy "ez nem jó ötlet" és ezzel valszeg elkerültek egy óriási PR blamát. Ezentúl viszont csönd van. Túl nagy csönd. Minden hír több éves, és sehol semmi új, pedig ezzel a projekttel foglalkozni kell, mert egyfelől érdekes, másfelől azonban bicskanyitogató ötlet. Szóval megszórtam a céget minden elérhető felületen, és levelemben a következő kérdéseket firtattam:

  • Hogy vajon az a gyűlölet és undor ami az ötletet fogadta, felvetette e bármiféle kétséget a projekt érdemlegességéről vagy ennek ellenére keresztülviszik az ötletük?
  • Mi a véleményük az éjszakai ég felesleges szennyezéséről, ami ez a projekt lesz sokak szerint?
  • A legutolsó infó a cégről, hogy befektetőket keresnek, de ezentúl semmi, hogy állnak. Mi lesz a 2021-es tervezett tesztkilövéssel? (erre specifikusan nem vártam választ, elvégre akár titok is lehetne, de érdekes módon egyenes választ kaptam)

Íme a Startrocket válaszai:

Jelenleg az földkörüli hirdetőtábla projekt parkolópályán van. Ami a gyűlöletet illeti, az nagyobb megfontolásra késztetett minket az esetleges űrszemét-generálás elkerülésével kapcsolatban. De ettől függetlenül gyűlölködők mindig voltak és lesznek. Úgy gondolom, hogy a világ történelme során mindig voltak olyanok, akik nem voltak képesek megérteni a változást, és egy másik korszakban ragadtak. Amikor ezt a kérdést teszik fel nekünk, mindig visszakérdezek: TE mikor nézted utoljára az eget? A legtöbb ember válasza általában az, hogy az elmúlt hónapban, talán az elmúlt 6 hónapban párszor.  A nagyvárosok felett nincs is lehetőséged látni a csillagokat, akkora a fényszennyezés. A hirdetőtábla kizárólag hajnalban és napnyugta környékén működne, a projekt célja az emberek figyelmének megragadása, minek reklámoznánk éjnek évadján, ha a célközönség 99%-a alszik az időtájt? Egyenlőre nem találtunk befektetőket, és a projekt pihen egy picit a fiókban.

Úgy tűnik annak az általános undornak volt valami kis hatása, de ettől függetlenül nekem úgy tűnk, hogy valamikor szeretnének ezzel még foglalkozni. A második kérdésre adott válasznak már akkor 2019-ben is meg kellett volna jelenni, de se a saját honlapjukon, se semelyik angol nyelven cikkező médiumban nem volt pontosan szó arról, hogy mégis hogyan működne ez a dolog, azon kívül, hogy a nap fényét műholdakkal vernék vissza, ez egy picit finomítja a működést (ez kombinálva azzal, hogy talán a műholdak fényvisszaverő felülete ki-be csukható lenne esetleg már egyből más fénybe helyezi az ötletet). Szóval szerintem átmenetileg (de nem örökké) jegelték a projektet, és átnyergeltek az, és ki nem fogjátok találni mire: az űr megóvására. Róla talán majd egy külön saját cikkben.

Ruin kisfilmből nagyot

A Ruin kisfilm meghosszítására 2012 óta várunk, akkoriban még a FOX neve volt a projekthez csatolva, csak ugye a közelmúltban volt a FOX-Disney egyesülés, ami tömérdek projektet tett kérdőjelessé (többek között Blomkamp Alien 3-ját, ami azóta még jobban elásódott, és helyette Ridley Scott nyilatkozgat, hogy folytatná az eredeti négy filmet, amit inkább ne tegyen meg a Covenant után). Szóval elkezdtem körülszaglászni, és nagyjából a következő eredményre jutottam: a projekt halott. Wes Ball, a rendező kapott egy lehetőséget az Útvesztő trilógia képében, ami, hát nem épp sikerült valami kimagaslóan jóra.  Mondhatni, pocsék lett, bár erről, mint rendező nem tehet, ez sokkal inkább terhelő bizonyíték a forgatókönyv írókra nézve. Több platformon is írtam nekik, Facebookon, illetve Vimeón közvetlen a rendezőnek, remélem válaszra méltatnak (hiú remény volt).

Mostmár tényleg agyő Sas-1

A Megabots Inc-nek sajnálatos módon nem sikerült pénzügyileg sikeresnek lennie, és még az első körös aukción sem sikerült eladni a robotot és a szerelvényeit, mert mit kiderült, az orosz licitáló fél, kamuzott, és semmi szándéka nem volt megvenni a robotot. Szóval meghirdették még egyszer, azonban most előzetes regisztrációhoz kötötték a dolgot, és sikeresen eladták tavaly, 29900 dollárért, ami átszámítva nagyjából 9,2 millió forint.

Sas-1 jövője azonban így is kérdéses, mert bár a vásárló tapasztalt ilyen dögök fenntartásában, a mi lánctalpas robotunk azonban igen csak igényli a karbantartást, erről írtunk is az előző cikkben.

Leviathan mozi film

Nos, Ruairi Robinson concept teaserének publikálása óta eltelt 5 év, rögtön utána fel is röppentek a hírek, hogy egészestés film lesz belőle, Blomkamp rendezésében, azonban semmi hír. És nem is találom a nyomát az interneten, hogy történne bármi is, szóval be kell érnetek egy óra hosszú, 2016-os beszélgetéssel, ahol Robinnson betekintést nyújt a 3 perces trailert megelőző hosszú éves készülődésekbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9015717898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása