Sötét jövő

Nesze neked csillagos ég, lesz helyette reklámos

2019. január 19. - Wittigen

Néhány hónappal ezelőtt megosztottam egy videó részletet (majd később egy olvasónknak hála meglett az egész kisfilm is) az FB oldalunkon, ahol a szememnek való adblockért siránkoztam. Na, most úgy tűnik ténylegesen szükség lesz rá... egy orosz startupnak zseniális ötlete támadt. 

Kiárusítják az eget. A szóban forgó orosz startup, a StartRocket sokszáz apró műholddal akarja megtölteni az eget, hogy arról felesleges promóciót és fényszennyezést szórjon. A tervezett kicsi műholdakat (ún CubeSat) ~400-499 km magasan állítanák páyára, ezzel növelve az amúgyis tekintélyes mennyiségű űrszemetet. És bár beszámoltunk már ehhez hasonló elrugaszkodott projektről a kínaiak részéről, de ott valamilyen szinten "nemes" indoka lett volna a dolognak, noha a környezetromboló hatása ugyanúgy megvolt a projektnek. Az ötlet fogaddtatása nem éppen pozitív az interneten, de az alapító orosz úriembert ez nem kimondottan érdekli. Az ötletet több ellenvetés is kíséri, íme néhány: minden földfelszínre telepített obszervatórium, (legyen az amatőr vagy professzionális) gyakorlatilag ellehetetlenítené, a befolyása a környezetre kiszámíthtatlan, és ahhoz, hogy akár csak egy pár betűs szöveget kiírjanak több száz műholdra lenne szükség, ami meg csak tovább növelné a hulladék mennyiségét. Előbb talán azzal kellene törődni, hogy a már fent lévő, de nem használt vackokat eltakarítsuk, mert nagyon hamar Wall-e jelenet beli kijutásra lesz csak lehetőségünk.

Itt a promóvideójuk is, megelpő módon (azért főként az, mert 2020-ra már tesztelni akarják) fullcg az egész, semmi valós nincs megmutatva.

Mondjuk személyszerint én nagyon remélem, hogy megfogják az ötletét, és leállítják, mielőtt túl késő lenne. Amikor az égre nézek, akkor az Esthajnalcsillagot (ami nem is csillag) vagy az égövi képeket akarom látni (már ahol ez lehet), nem pedig a Cola Company logóját, vagy a KFC reklámjait. Majd 2020-ban visszatérünk rá.

via.: digitaltrends

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr814572690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása