Sötét jövő

Drogfogyasztás és űrbányászat jobb, ha nem keveredik, értem?

2022. november 21. - Wittigen

Ha már a valósághoz közelebb álló s régi filmekről beszélünk, akkor muszáj vagyok megemlékezni az Outland című filmről, mert megéri.

A Con-am bányászkolóniáján a Jupiter egyik holdján történik egy pár furcsaság. Kilyukadnak űrruhák, munkások halnak meg. Pontosabban maguk tépik fel az űrruháikat légüres térben, és lesznek öngyilkosok, vagy épp védő öltözet nélkül lifteznek le a bányaterületbe, hogy aztán a beleik a gyomorfalukon keresztül távozzanak. És ezek a számok az utóbbi időben aggasztóan növekednek. Szóval O'neilt, aki foglalkozását tekintve űrmarshall kirendelik az állomásra, hogy derítse ki, hogy mi folyik ott, mert se a Con-am nem lájkolja a dolgot, sem pedig az Űrrendészet. És ki gondolta volna hogy ahol kemény fizikai munkát végeznek ott felüti a fejét a kemény drogok használata, és ez párosítva egy zárt térrel, mert ugyebár nem a Földön vagyunk nagyon rosszul fog elsülni. Főleg ha senki nem óhajt neked segíteni mikor a végső leszámolásra készülsz.

A film inkább bűnügyi-akció, amihez a sci-fi csak háttérelemként szolgál, Sean Connery apának kicsit talán öreg (noha nincs ősz szál a hajában) de rendőrbírónak tökéletes. A többi szereplő azonban jól el van találva még ha nem is nagy hírű színészek játszák őket. A makettek és díszletek gyönyörűek, ezért is keltette fel az érdeklődésemet a film, meg mert a Sense of Scale csapata ennek a filmnek a gárdájával is készített interjút.

A modellek is, de főleg a belső díszletek ugyan azt a kazetta futurista érzést nyújtják, mint a Nostromo az első Alien filmben. És pont ahogy a Nostromo is, ez az állomás is és annak minden helyszíne abszolút hihető. Egyedül a harmonika szerűen nyitható és csukható közlekedő folyosókpon ráncoltam a szemöldökömet, de még talán az is megoldható, tekintve, hogy az ISS-en is volt már felfújható modul. És nem igazán van újra felhasznált díszlet elem, mármint persze, adott helyszíneken áthaladnak karakterek időről időre, de olyat nem látsz, hogy másik szögből van leforgatva ugyan az a hely és megpróbálják eladni más jelenetnek a filmben valahol. Ami a történetet illeti, van benne egy kreatív csavar, nevezetesen, hogy maga a franchise vezetője szállítja a bódító anyagot, mert meglátása szerint, ha a munkások boldogságához ez kell, akkor ő nem áll az útjába, plussz ez mindenkinek jó, jelentkező meg van elég, ahhoz hogy veszítsenek pár embert havi rotációban. Azt is imádom hogy nem kertelnek a filmben. Az rendőrbíró megmondja, hogy a főnökre pályázik, a főnök meg megmondja, hogy halott ember, ha a drogügyletet piszkálja. Illetve, a film nagyon jól néz ki HD transzferen, én azon néztem, és amennyire tudom nem upscale volt. Ez amúgy nem meglepő hisz normál filmszalag tartalmaz elég anyagot egy 4K szkenn elkészítéséhez (természetesen filmipari tekercsekről beszélünk), míg a korai digitális kamerák anyagain véges mennyiségű javítást lehet végrehajtani. A Csillagkapu első évada, amit meg lehet venni meg le lehet tölteni, azok mind a korai 720p-s tévé adások upscaled verziói. A szereplőkön és fizikai tárgyakon nem is látszik, a 2x-es nagyítás, de máshol, értsd a digitális effekteknél igen. És ugyan itt is látszhatna, de mivel nem igen használtak digitális effekteket, így nincs miről beszélni. Szóval én mindenkinek ajánlom a filmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9417885025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása