Sötét jövő

Rejtsétek el fiatok és asszonyaitok, a T-1000-res már a spájzban van!

Na jó, koránt sem, de azért pofás cím lenne... rántsuk le a leplet az alakváltó robotról

2023. január 31. - Wittigen

A Terminator 2 egyik vitathatatlanul király jelenete, mikor a Sharát és John-t üldöző T-1000-res terminátor nemes egyszerűséggel átsétál az elmegyógyintézet rácsos ajtaján. Kell egy alakváltó anyag mi ugyan ezt tudja?

Szentül hiszem, hogy a tudomány fejlődését a sci-fi ösztönzi és irányítja, szenteltünk is már ennek régen egy apró cikket, sőt még egy novellát is olvastam hasonló tematikával, egyszer majd írok róla (ha még megvan a könyv). És akkor gondoltak a hongkongi egyetem kutató és megcsinálták T-1000-est, bár esküdöznek rá, hogy nem Cameron filmje inspirálta őket, hanem tengeri uborka.

Erről az egy perces videóról van szó. De pár dologra ki kell ám térnünk. Ez nem egy robot. Semmi mozgóalkatrész nincs benne, és nem távparancsra vált alakot, és semmiképpen nem alakul vissza az eredeti alakjába, a videó meg van vágva, a készítők elméletileg direkt csinálták így, hogy tisztelegjenek a T-1000-es jelenete előtt. Most hogy ezt tisztáztuk, nézzük mivel is állunk szemben. A LEGO figura valójában nem más mint mágneses neodínium-boron-vas részecskék felfüggesztve galliumban, aminek az olvadási pontja viszonylag alacsony. De nem magától olvad és nem magától mozog, hanem mágneses terektől. A jelenlegi robot építésnek két metodikája van: szilárd anyagból mely nem igazán jó szűk helyekre, de cserébe robosztus, illetve hajlékony anyagból való robotok építése, melyek ugyan viszonylag gyengék, de cserébe be tudják magukat tuszkolni szűk helyekre. Noha ez az """robot""" nagyon távol áll attól, hogy egyáltalán robotnak lehessen nevezni (vagy épp úgy működjön, mint ahogy hollywoodi társai) de azért haszna neki is lehet, főleg az orvoslásban vagy igazából bármilyen olyan területen ahol valami szűk helyen kell oda nem illő elemet eltávolítani, és az eszköz/test megbontása nem opció. Az egyik valós életbéli hasznosítási terület ennek tekintetében valami idegen objektum eltávolítása a páciens gyomrából vagy bélrendszeréből. Az anyagot le lehet nyelni szilárd kapszula formájában, majd a gyomorban indukció hatására elfolyósodva a idegen tárgy köré lehet csalogatni mágneses terek használatával, hogy aztán megszilárdulás után ugyan azokkal a mágneses terek segítségével ki legyen csalogatva onnét (vagy a beleiből) a tárgy. Amúgy ez nem is új technológia, tessék itt egy majdnem 7 éves videó, ami hasonló anyagot demonstrál, úgyhogy igazából azt sem értem miért akkora szenzáció, igaz, ez a cucc most valamennyire irányítható, míg ez ment amerre látott.

via: Gizmodo

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr10018035336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása