Sötét jövő

Hogyan vertek át 4 embert egy tv sorozat miatt

2023. február 07. - Wittigen

"Kenyeret és cirkuszt a népnek" mondotta volt, Juvenalis római költő. Ugyan a kontextus kicsit különbözik, de a cikk témája bőven belefér a cirkusz kategóriába. Mert valóság show-ról lesz szó, nem is akár milyenről. Íme a Chennel 4 Space Cadet sorozatának története, hogyan vertek át 4 idiótát egy tv sorozat miatt.

A kora kétezres évek voltak vitathatatlanul a valóságshow alapú sorozatok és műsorok fénykora, szint minden csatornának akadt, sőt volt erre külön csatorna is, még emlékszem valami amerikai rendőrségi üldözést néztem rajta pisis koromban.  Ezeknek a sorozatoknak generál két kategóriája van. Az egyik az a valóvilág féle hulladék, mely valamiért még mindig "pörög" itthon. Mondjuk nem vagyok túl jó véleménnyel sem az indulókról, sem pedig a nézőkről, de most nem őket óhajtom ekézni. A másik fajtája az ugye az átverős showk, biztos mindenki látott már ilyet, kandi kamerás showk, sőt még a youtube-on anno elterjedt videók is ezt a műfajt majmolták. Na de a brit Channel 4 TV csatorna feltette a pontot a képzeletbeli "i" betűre, és sikeresen elhitették 4 emberrel, hogy földkörüli pályára állították őket. Ez az Űrkadétok átverős-valóságshow története.

Szóval a csatorna 2005-ben úgy határozott, hogy megcsinálja az egyik legdrágább (akkori árfolyamon kb 1,65 milliárd forintba kerülő), kb egyszer ellőhető poénra alapozott átverés valóságműsorát,  az Űrkadétokat. Mi volt a concept? Egyszerű kiválogatni sok jelentkezőből azokat akik vannak annyira befolyásolhatók, hogy elhiggyék, az angol média finanszírozni fogja a 4 legjobbnak, hogy űrturisták legyenek. Az idő pont megfelelő volt erre, mert 4 évvel  korábban, Dennis Tito a saját zsebéből utazott az ISS-re, és a Virgin Galactic elődje is ez idő tájt repült először. Emellett természetesen a szereplők közé bekevertek 3 színészt is, akiknek azt a feladatot adták, hogy a megfelelő irányba lökdössék az adást.

A sztori szerint kireptették őket Volgográdba, hogy ott a S.T.A.R.S bázison trenírozzák őket orosz katonák és kozmonauták, hogy aztán a végén kiválasszák a 4 legjobbat. Valójában Angliát sem hagyták el, a hipeszuper kiképzőtámaszpont meg valójában egy elhagyott RAF támaszpontból lett átalakítva. És meg hogy át lett alakítva a hely. A produkciós cég nem spúrkodott, kiutaztak Oroszországba, és bevásároltak egy orosz szupermarketben, meg nyüves piacon, ezentúl szereztek orosz lámpakapcsolókat, konnektorokat, táblákat, egyszóval mindent ami kellett ahhoz, hogy át tudják verni az embereket (akiket eleve az alapján választottak ki, hogy mennyire befolyásolhatóak). És erre ráépült egy az utolsó kisujj mozdulatig megkoreografált forgatókönyv, kompletten tankokkal, fegyveres-kutyás őrökkel, ex-KGB-s kiképző tiszttel, és kamu okítással (aminek kb 80%-a igaz volt, a 20% pedig abszolút hülyeség volt). Még kamu szlogenje is volt a S.T.A.R.S. programnak: "Eto ne raketostroyeniye" vagyis "Nem rakétatudomány". A résztvevőknek nem volt nyilvánvaló hogy átverik őket, mert figyeltek rá, hogy oroszul még véletlen se beszéljenek, az űrkutatás vagy a katonaság meg még véletlen se legyen a hobbijaik között. De a színészkedés és a lokáció mellett a legkomplexebb átverés amit meg kellett oldani, az a rakétakilövés volt. És itt kapcsolódik be a képbe Brick Price, akinek a cége a Wonder Works, a Deep Impact-et és a Space Cowboys-t is jegyzi. Szóval a cégük az egyik hangárt átépítették egy komplett IMAX vetítőterem, benne egy pneumatikus ágyra helyezett űrhajó modell, benne egy brutál hangrendszerrel, csak a teljesség kedvéért. És működött. Egészen az utolsó nagy felfedésig, pedig egyszer majdnem lebuktak. Ha érdekel még több háttérinfó, és hogy pontosan hogyan verték át őket, akkor ez a videó tetszeni fog:

via.: Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4418017432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása