Sötét jövő

Végtelen felhőtárhely glitch

2023. február 27. - Wittigen

Hé choom, gyere ide, most mutatok valami kúlt. Tessék így kódolj adatot videóba. Hogy van e haszna kérded? Nos nem sok, de arra pont jó hogy borsot törj valakinek az orra alá. Pontosabban korpós kutyák orra alá. Érdekel? Na akkor hagyj beszélni és figyelj.

Az már nyílt titok, hogy az interneten nincs olyan, hogy ingyen vacsora. Nagyon jól tudjuk, hogy az ingyenes fiókért a saját adataiddal fizetsz amit vagy akarva vagy akaratlanul bocsátasz áruba, GDPR ide vagy oda. No de, mi van akkor ha vissza nyalatod azt a bizonyos fagyit. Íme az ISG azaz az Infinite Storage glitch. Ha ügyes gyerek voltál, és anno az internet hajnalán sikerült megakasztani egy Gmail accountot, amikor még nem kértek a véredből egy decit a telefonszámodon felül, akkor lenyűgözhetett az 1 gigás tárhely. Ma már 15 jár, ami mondjuk megosztott a Drive és a Mail között, de levelezésre ez még több. De hogy jön ide a YT? Nos mióta megvette a Google a Youtube-ot, ezzel az infrastruktúráját is mögé tette, nem sokkal az átvételt követően történt pár változás, az egyik a bukott Google+ erőltetése volt, a másik az az, hogy egy gyors kérdőív kitöltése után engedték, hogy 15 perces videókat tölts fel, ma meg már ott tartunk, hogy 2-3 órás videó podcastok, streamek és végigjátszások vannak fent, minden probléma nélkül. Tekintve hogy mennyi videót töltenek fel percenként illetve mennyi van már fent eleve adódik a feltételezés, hogy effektíve végtelen tárhelyet ad (jó tudjuk, hogy nem, és valszeg elkezdenek majd eltünedezni régi videók de most nem ez a lényeg). AZ ISG vagyis a végtelen tárhely glitch a Youtube ezen melvét használja ki, és még csak nem is új technológián alapszik. DvorakDwarf által készített apró eszköz adatot bináris kóddá alakít, majd azt fekete-fehér hangyacsatává konvertálja. így néz ki egy 30 pár megás zip fájl videóként: 

Na de mégis hogyan működik? Nos a kettes számrendszer és képek segítségével. Minden fájl bitekből és bájtokból áll, hasonlóan a képek is, ahol a bitek és bájtok pixeleket és színeket vesznek fel. Az RGB esetében 0-255-ig vehet fel értéket egy bitecske, ami megmondja neki milyen színű legyen. Na igen ám, de a YT végez tömörítést, ami korruptálná a fájlokat, és itt jön képbe a kettes számrendszer. Ugyebár minden adat leírható egyesekkel és nullákkal, ennek analógiája lehet a kétszínű, jelen esetünkben fekete és fehér képek, és így születik meg a hangyacsata mely adatot rejt. A már említett tömörítés általi korrupció elkerülésére még megnövelte a "pixelek" méretét 1x1-ről 2x2-re és voalá, így lesz a YT-ből kalóz tárhely. Egy felhasználó kalkulációja szerint DvorakDwarf szotvere olyan 3,39-szeresére tömöríti az adatot (a mi tesztvideónk esetében inkább ötszörös volt a szorzó), így ahhoz, hogy egy giga adatot letárolj a Youtubeon 3 giga videó anyagra volna szükséged. Felmerül a kérdés, hogy vajon TOS-ba ütközik e. Na most, a TOS nem mondja ki, hogy nem használhatod a YT-t végtelen backupnak, de a Közösségi irányelvek igazából tiltják az autogenerált videók feltöltését amik figyelmen kívül hagyják a minőséget és a nézhetőséget. Ez a videó igazából sérti mind kettő pontot. Bár ennek értelmében az oldal legalább 60-70%-át nukeolni kellene, mert semelyik kritériumnak nem felel meg. Mondjuk szűni egyszerű lenne, mert csak le kell tiltani a rövid videókat, melyek ilyen jellegű zajt tartalmaznak. DD kiemeli, hogy ez nem egy következő Mega/Gdrive alternatíva, sokkal inkább egy party trükk, de annak nagyon érdekes. A szoftver jelenlegi állapotában marad, nem lesz frissítés, főleg nem optimalizáció. Ha valami ilyet akarsz, akkor forkold és optimalizáld magadnak. Amúgy ezt tartalmazza a fenti videó:

Pár kép, főként gifek, egy viszonylag jó minőségű videó, és két txt, természetesen benne van a híres XcQ végű youtube link illetve az amcsi légiutas szállítás legújabb blamája, a "nofly list". A .secret folderen belül meg van két másik kép, de igazából említésre se méltóak. Szerintem egész pöpec kis cucc. Ennek örömére mi is gyártottunk kettő ilyet:

Az baloldali videó az oldal archive XLS-ét rejti, a jobb oldali pedig egy offline videófájlt. Az excel tábla esetében 72 KB volt a kiinduló méret, a végeredmény pedig 807 KB lett. A baloldali videó esetében 57,7 MB forrásból indultunk és a végeredmény egy 259 MB nagyságú videó lett. A szoftver használata amúgy egyszerű, azonban a használatig való eljutás kis linux és docker tudást igényel, bár DD készített leírást, mely egész jól átvezet a lépéseken. Az encode így néz ki valós környezetben (megjegyzem imádom a paranoid tömörítés opciót):

Ha érdekel a szoftver itt megtalálod: DvorakDwarf Github | SJ mega repó

A videókat meg töltsd le youtuberól és fejtsd vissza, mert ez volna a technológia lényege ;) (Vagy ha addigra törlődik, akkor XLS | Videó)

via.: Hackaday

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7518056686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása