Sötét jövő

Rövidfilm kvadráns: On your mark

2023. április 12. - Wittigen

Tömérdek zene van aminek a hangzás világa tökéletesen alkalmas lenne egy cyberpunk filmhez, de ritkán akad egy-egy olyan zene, már a klippje, nem hogy alkalmas lenne önmagában egy komplett filmhez. Ilyen az "On your mark" is.

A 6 perces videót a legendás Ghibli Stúdió jegyzi, és elsőre le kell szögezni: ez nem egy film conceptje, és nem lesz belőle film, ennyi van, ezzel kell beérni. No de akkor, hogy és miért készült? Nos, Hayao Miyazakinak kicsit kifulladt miközben a Mononokét készítette és kellett valami, ami eltereli a figyelmét. Így esett, hogy a Chage&Aska rock duó "On your mark" című számához Myazaki készített egy masszív és szándékos félreértelmezésen alapuló kisfilmet/klippet. Toshio Suzuki szerint a stúdió nem 100%-os ráfordítással dolgozott a projekten, ennek ellenére szerintem ez a 6 perc többet ad mint nagyon sok alkotás (no nem a GHibli többi filmje, azok verhetetlenek). Kezdjük máris azzal, hogy szándékosan nem lineáris a sztori elmesélése, és rögtön legalább 2 ha nem 3 réteg van egymásra pakolva, ami elsőre talán katyvasznak hangzik, de esküszöm nektek, hogy ha megnézitek, akkor a sztori tekintetében egy teljes egész fog kialakulni. Miyazakitól szokatlan sci-fi-t látni, mert főleg fantasyban utazott, illetve amije van, mint tudományos fantasztikum az is inkább fantasy felé hajlik el (Nauszika). Ebben a klippben annak ellenére, hogy nem a Ghibli teljes kreatív gépezete vetette magát bele a készítésbe, a figyelem melyet a részletekre fordítottak kiemelkedő, minden jelenet egy csemege, a gyönyörű fény játékok meg se említsem. Apró különlegesség, hogy Miyazaki ennél az alkotásnál kísérletezett 3D cg támogatással a tradícionális kézzel rajzolt animáció mellett, és igazából egy helyet tudok  mondani ahol tetten érhető, de igazából ott is jobban teljesített mint sok kortása. Az itt szerzett digitális tapasztalatok pedig a Mononokéban köszöntek vissza.

És akkor most egy kicsit a félreértelmezésről. A szándékos kuszaság és nem lineáris sztorinak pont az volt a lényege hogy a minden nézőt arra ösztönözzön, hogy saját maguknak interpretálják az alkotást, habár ennek ellenére Miyazaki felajánlott egy lehetséges interpretációt (gondolom ebben az esetben a sajátját): szerinte az angyal a remény szimbóluma, és ahhoz, hogy megvédhessük a reményt paradoxikus módon az lehet az egyik megoldás, hogy olyan helyre vigyük (ebben az esetben magasra az égben) ahol senki nem bánthatja. Továbbá Miyazaki adott némi hátteret a videóhoz: az emberek földalatti óvóhelyeken élik az életüket, miután a felszínt formattálták (ami azt illeti a falu mögött az a nagy kocka valójában egy atom reaktor betonszarkofágja, nagyjából olyan, mint Csernobilé), habár ez kontraszban áll azzal a véleményével, hogy az emberiség  felszínen szenvedne inkább, mintsem, hogy egy kupola alatt éljen. 

Összeségében: hatalmas nagy kár, hogy csak 6 percet kapott, mert szerintem nyugodtan lehetne erre egy egész estés filmet alapozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8718046070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása