Sötét jövő

Egy egyedi digitális banda

2023. szeptember 22. - Wittigen

Képzeld el, hogy asszonyod, nemezised, jó choombád vagy akárkid elrángat egy koncertre. A zenekar feláll a  színpadra, de te sehol nem látsz egy szintit, egy dobgépet vagy bármit ami hasonlítana standard koncertes felszerelésre, a bazi nagy erősítőkön kívül. Majd az egyik figura előcsap egy CRT tévét, a másik meg egy vonalkód olvasót. És elkezdenek zenélni.

Nos, nem kell olyannira a távoli disztópikus jövőbe utazni ezért az élményért, ha már a Youtube is elhozza ugyan ezt nekünk.

Az Electronicos Fantasticos! csoport neve arra adhatna tippet, hogy valahonnan Mexikóból vagy más spanyol ajkú területről indult el, de ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. Ugyanis honnan máshonnan indult volna, mint Japánból. A project ötletgazdája Ei Wada, aki 2015-ben hívta életre a projectet, azóta már majdnem 70 tagot számlál a csapatuk, és 5 városra terjedt ki. Ahogy a fenti videóban is látatjátok, hétköznapi elektromos eszközöket használnak, melyek hol ki vannak belezve, hol pedig teljesen sértetlenek, és mégis teljesen idegen módon zene szól belőlük. Jelenleg 19 hangszerük van, melyek alapjai a már emllített vonalkód olvasóktól az ipari ventillátorokig terjed. Az oldalukon olvashatsz róluk bővebben (google translate segítsége kellhet), azonban azokon a pár soros összefoglalókon kívül ők nem készítettek bővebb BTS videókat, úgyhogy, de hála az internet mérhetelen mélységének, és más emberek hasonló érdeklődési körének, találtam videót arról, hogy 2 drót, egy potméter és egy szoftveres hangszűrő segítségével megmókolni az amúgy kizárólag digitális adatot közlő lézeres vonalkódolvasót, hogy az analóg forráson is megszólaljon.

De az össes többi eszközük hasonló kreatív módokon szólal meg. A CRT alapú dobjaik statikus elektromosság és vonalkódok kreatív keverékének különböző kihasználásán alapulnak (ölnék egy gyakorlati építési bemutató videóért, de sajnos nem találok). Ahogy azt a fenti vonalkódos videó mutatta, a különböző vastagságú sorok más más hangot eredményeznek, nos ugyan így, ha CRT-n vetíted őket, akkor más más mértékű statikus elektromosságot (igen tudom, hogy ez nagyon sarkított fogalmazás) fog generálni, amit a hozzád vagy az ütőhöz kapcsolt erősítő érzékelni fog. Szerintem ez nemes egyszerűséggel zseniális.

Ez az egyik típusú CRT dobjuk. Az ütő valójában egy kábeltekercs mely összeköttetésben áll egy erősítővel, ha jól értem. Ezek az eszközök jó részint valamilyen módon a vonalkódok működését használják ki, de vannak nekik olyanjaik is, melyek fényen és optikai olvasókon alapulnak, például a ventillátor basszusgitár és ventillátor hárfa. 

Ő példul úgy működik, hogy egy fény forrást tesznek a propeller alá, melyet előtte perforálnak lyukakkal. A pickup ebben az esetben egy fényszenzitív dióda lehet, mely változó erősségű áramot generál az alapján, hogy mennyi fény éri, és ez van összeköttetésben egy erősítővel.

Ha felkeltette érdeklődésedet a csapat, akkor erre megtalálod a csatornájukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4518159794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása