Sötét jövő

Neuralink fejlemények - ezt vidd a fejemtől

2024. január 23. - Wittigen

Előző cikkben foglalkoztunk a vádakkal, miszerint a tesztmajmok a beültetésbe haltak bele, ám ezek az állítások akkor még megalapozatlannak tűntek főleg hogy az azt megszellőztető oldal, illetve szervezet hitelessége és érdekkapcsolatai megkérdőjelezhetőek (több szál fűzi őket a PETA szervezethez, így érthető a kiló sóval történő hozzálássom bármilyen állításukhoz). Ám most publikálásra kerültek a boncolási jegyzőkönyvek, és hát, a helyzet koránt sem rózsás. Maradjunk annyiban, hogy a közeljövőben ezt nem biztos, hogy ember agya közelébe kellene vinni.

Ezúttal hajlandó vagyok több hitelt adni a vádaknak, de nem a PCMR szervezet miatt, hanem mert a Wierd birtokába jutottak az emlegetett orvosi dokumentumok, amik alátámasztják az állításokat. Mondjuk letépett ujjakra nem látok utalásokat, de a többire igen. 

Megjegyzés: valamiért a jelentések fordítva vannak időrendben, lentről haladunk felfelé, így kicsit nehéz volt kislilabizálni, a forrásul szolgáló Futurism cikk (közvetve a Wierd újság oknyomozását szemlézi) eredményeihez sárgával én fűztem hozzá a saját gondolataimat.

20-as majom: A WIERD cikk állítása szerint beültetés közben letörött egy darab az implantból, majd a majom addig kaparta a sebet, amíg az vérezni nem kezdett, valamint addig piszkálta az implant portját, míg az el nem mozdult a helyéről. Későbbi feltáró műtét során kiderült, hogy a seb elfertőződött, de nem kezelhető az implant közelsége miatt. Itt megjegyezném, hogy amennyiben a linkelt jegyzőkönyvekből nincs kihagyva semmi, én nem találom azt leírva, hogy beültetés közben beletörött az implant, a többi viszont ott van.

15-ös majom: a fejét a ketrec fém aljához nyomta, és szintén kaparta az implant helyét míg az vérezni nem kezdett. Elvesztette a koordinációját, és végül 2019-ben elaltatták. Kaparást kimondottan a 30 oldalon említik 2018.12.18-ai dátummal először, a fejleszorítást meg a 29. oldalon tűnik fel először, és felfelé haladva egyre gyakrabban említik. 25. oldal, 2018.12.24-ei bejegyzés még rosszabb állapotot fest le, és a remegés is igazolva van. Emellett az állat arca és feje is megdagadt.

22-es majom: 2020 márciusában el kellett altatni, mert az implant annyira meglazult, hogy csavarostul ki lehetett emelni a koponyából, illetve annak ellenére, hogy 2 csavar még szilárdan állta a koponyában az implant mozgatható volt. A boncjelentés szerint azonban nem ez okozta halálát. Ami azt illeti nem értem, hogy miért kellett elaltatni, a 19. oldalon olvasató 2020.03.26-ai jelentés előttig mindig aktívanak írták le apróbb dolgokkal, tehát nem haldokolt a majom aktívan.

Érdekes módon ennek ellenére a PCMR nem kétségbevonható orvosi technológiák alkalmazását és az etikai megkérdőjelezhetőséget támadja, hanem azt a tényt, hogy Musk a Twittert (nem vagyok hajlandó X-nek hívni) használja mint befektetői hírlevél platform. Emiatt hivatalos levelet is írtak az amerikai SEC-nek. De az orvosi jegyzőkönyvek mellett akad még egy névtelen kutató is aki betekintés engedett a Neuralink egyes állításai mögé, és az egyik ami kiemelendő az a majmok életkorára vonatkozó állítása a cégnek. Szerintük olyan majmokat kaptak akik így is, úgy is el lettek volna altatva, ezzel szemben a kutató állítása az, hogy ezek fiatal állatok voltak és többségében egy évvel a műtét előtt kerültek hozzájuk, és ezt alátámasztani látszik a jegyzőkönyvek, az 20-as majomnál és a 15-ösnél is van egy évvel korábbi adat a beültetés előttről. A 15 majom halálát a kutató állítása szerint technikailag nem az implant okozta, és azért altatták el, hogy ne szenvedjen tovább az agy megnagyobbodástól. A WIERD szerint ami nagyobb probléma az üggyel kapcsolatban, az az, hogy csak a jegyzőkönyveket kapták meg, a képeket és videókat nem tudták megszerezni. A helyzet pedig felettébb érdekes: a képeket a Davis egyetem szabályosan megharcolta a bíróságon, hogy ne kelljen átadniuk, a videókat meg a Neuralink csinálta, és így nem esnek az információs kérés által átadásra kötelezett anyagok közé. Az egyetem huzakodása az átadásra valahol érhető, hisz az olyan etikai csoportok mint a PETA és maga a PCMR is eléggé híres arról, hogy személyeket zaklassanak és lejárató kampányt végezzenek. Viszont a Neuralink (az anonim kutató állítása szerint) saját uplinkkel rendelkezett egy remote szerverhez, és ugyan a Davis adott kezdetben mindent, és azokkal az eszközökkel az intézmény igazgatójának explicit engedélye nélkül tilos lett volna videó felvételeket készíteni, a Neuralink hamar saját eszközöket hozott, amire érdekes módon nem vonatkozott ez a rendelkezés. Ezek viszont elég súlyos vádak, ami így is ront az egyetem hírnevén, akkor felmerül a kérdés, hogy ennek megfelelően miért nem óhajtják minélelőbb tisztázni a nevüket ebben az egész szituációban?

A folyamatban lévő balhé és a párhuzamos SEC vizsgálódás ellenére hivatalos per vagy bírósági eljárás nem indult egyik résztvevő ellen sem (ami nekem, mint laikus fura), viszont a Neuralink ez évben szeretné megkezdeni az emberi teszteket, amikhez már önkénteseket is keresnek, ugyanis az FDA kísérleti eszköz engedélyt adott nekik még 2023 májusában. Elég erős az előszűrés feltétele: nyaktól lefelé bénultnak kell lenned, és 6 évre elköteleződsz a cég mellett, és részt kell venned a személyes és otthoni felméréseken, mert 18 hónapig havonta egyszer ki fognak járni hozzád, vagy épp te be hozzájuk, utána meg 5 év alatt lesz még 20 kontroll vizsgálat és egyéb felmérés/teszt. Ileltve lesz még hetente kétszer, alkalmanként egy órás teszted a kutatás végéig. A boncolási és egyéb jegyzőkönyvek tekintetében én továbbra is meg vagyok róla győződve, hogy ezt a ketyerét csak akkor engedném a fejem közelébe, ha nincs veszteni valóm. Az emberi tesztek esetében végképp erősnek gondolom a 6 éves elköteleződést, az Argus műszem anyacégének esete nagyon jól mutatja, hogy miért. Nincs rá garancia, hogy a cég képes életben maradni, még akkor sem, ha Elon pumpálja a pénzt bele a háttérben (főleg akkor nem, ha a SEC tényleg elkezdi majd zaklatni őt). Ennek ellenére úgy gondolom, hogy fontos kutatási terület az, hogy nyaktól lefelé bénultaknak legalább részlegesen visszaadjuk a mozgás örömét. Ugyan a technológia önmagában nem lenne újdonság, hisz nagyon sok olyan műtétről tudunk, amik lehetővé tették gépek kezelését bénult személyeknek, de olyan, ahol a beültetést is precíziós robot fogja végezni, illetve utána vezeték nélkül lehet majd irányítani az eszközöket (távlai tervekben pedig átvinni áthidaló jeleket) az egy nagyobb lépésnek számítana a területen.

Via.: 1, 2, 3, 4, 5

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7118230007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása