Sötét jövő

Mikor a szemed lekapcsol, az elavult bionikus implantok ideje elérkezett

2022. április 23. - Wittigen

Amikor összeszedtem azt a csokorra való képet, és később a magát gőzsütőnek képzelelő mikrót, nem gondoltam volna, hogy van még lejjebb. Nos, mint kiderült, igenis van. Mert már a testrész pótlékok sem menekülhetnek. Mondjuk itt nem IoT pokol vagy elrontott firmware frissítés áll a háttérben.

Képzeld el, próbálsz traverzálni a forgalmas metróban, majd egyszer csak bípegést hallasz, és a bionikus szemed lekapcsol. Ijesztű lenne ugye? Csak az a baj, hogy ez nem egy Shadowrun könyv, vagy a DeusEx vonatkozó küldetésének leírása. Ez kérlek szépen Barbara Campbell jelene. Mármint a jelene volt 2013-ban, azóta egy halom fémszeméttel él a szemében. Barbara egy genetikai betegség miatt a 30. születésnapjára elvesztette a látását, de hála a Second Sight cégnek, részlegesen visszanyerte azt az Argus II-vel.

Az Argus II nem adja vissza a látás örömét, legalábbis nem a hagyományos értelemben. A felhasználók és a doktorok is többszörösen kiemelik, hogy ez gyakorlatilag egy új érzékkszerv, és meg kell tanulni tudatosan használni. Az egész rendszer 3 fő elemből áll: egy szemüvegből, melyben egy kamera lakik, egy jelátalakítóból, és magából a szem implantátumból. Szerintem kezditek kapisgálni, hogy miként működhet. A kamera videófeedjét az átkódoló egység 6x10 pixeles, szürkeárnyalatos képpé alakítja, és azt juttatja el a szemüregbe ültetett implantra vezeték nélkül. És még csak olcsó sem volt, maga az Argus II csak önmagában ~50 millió forint. És csak bizonyos feltétlek mellett volt beültethető, mert szüksége volt működő látóidegekre és épp retinára.

Így néz ki amit látsz vele, és igen ez a legjobb kép, amit tudtam találni

De ez nem az összes, egy páciens saját becslése szerint a teljes költségek valahol 166 millió forint környékén  vannak, aminek általában a 80%-át állták a biztosítók, de ez még így is 33,2 millió forint. De még így is megérte, feltéve ha jól működött a ketyere. Mert a siker koránt sem volt garantált. A Second Sight el is ismeri, hogy az eredmények váltakozóak, van aki egész jól látta a formákat (pl zebra felfestést egy jó kontrasztos aszfalton, másoknak az alap alakzatok felismerés is nehezen vagy egyáltalán nem ment. Barbarának a 2013-ban tönkrement implantátumát a Second Sightnak sem sikerült megjavítani, és ő meg ahogy jeleztem, benthagyatta, mert nem érte meg volna a kockázat ami az eltávolítással járt volna. Aztán ott van az a pici bibi, hogy az FDA által megkövetelt elfogadás utáni tanulmány során 36 embernél súlyos, 152-nél enyhe mellékhatásokat találtak. Mégegyszer, jelenleg 350 embernek van ilyenje, és annak több mint a fele mellékhatásokba torkollot, ami nem lenne meglepő, elvégre úttörő technológiáról beszélünk, ez vele jár. Azonban ez a tanulmány nem olvasható sehol, és a mai napig nincs közzé téve, holott az Spectrum.ieee még 2021 májusában benyújtott egy kérelmet a Freedom of Information törvényt kihasználva. Mondjuk indikatív adatokat így is lehet kihúzni az FDA-tól, ugfyanis fenttartanak egy oldalt, ahol többek között felhasználók (a cégeknek meg kutya kötelesség) küldhetnek  be jelentéseket. És míg ugyan az FDA figyelmezet, hogy nem feltétlen teljesek, és minden formai szempontból jók a ezek a benyújtott tapasztalatok, egy jó statisztikai alapot adnak. A Spectrum átnyálazta mind a 90 elérhető bejelentést, és azzal a kellemetlen dologgal kell szembenézni, hogy 72 esetben orvosi beavatkozásra volt szükség, a maradéknál meg több esetben jelentettek fájdalmat és/vagy gyulladást. 

Itt egy videó, a beültetésről. Mivel korhatáros, ezért csak a youtubeon tudod megnézni.

2015-ben Terry Byland lett az első ember, aki két bionikus szemmel élt. Neki a Second Sight ajánlotta, hogy az Argus 1-ről felupgradelik Argus 2-re. Aztán 2016-17-ben azzal kecsegtették, hogy megturbózzák virtuálisan a mű látóidegeket 250-re, ami logikusan belegondolva nevettséges, mert az a 60 pixeles mező NEM került volna cserére, így effektíve olyan lett volna a dolog, mint internetet gyorsítani programmal, vagy netről ramot letölteni. Másoknak olyan vad ötletekkel érkeztek, mint hőkamera, és arc felismerés, ami már ugyan hihetőbb, tekintve, hogy a képfeldolgozást nem maga az implantátum végzi, hanem egy külső egység és egy kamera, melyekbe ezek a képességek már akkor elérhetőek voltak (bár az igazán hordozható FLIR usb modullokra még éveket kellett várni). Érthető tehát, hogy Terry kissé hypolt volt. Aztán 2018-ra a szög sajnos elkezdett kibújni a zsákból, noha a pénzügyi helyzet nem volt nyílvánvaló mindenkinek. A tesztek valahogy kezdtek elmaradozni, és a vad jövőkép is elkezdett hervadni. Aztán az eredeti alapítója és igazgatója a Second Sightnak, Robert Greenberg még 2015-ben lmondott igazgatói székéről, mert összemorcoltak a befektetőkkel, aztán 2018-ban elhagyta a céget, amit inkább kényszerített elhagyásnak nevezett. 

2019-ben jött a hidegzuhany egy levél keretében, amibt a Second Sight küldött a használóinak, és bejelentették hogy nem tervezik tovább gyártani az Argust, és inább az Orion agyi implantátumra fókuszálnak, mely teljesen kikerülné a látóidegeket, és közvetlen az agy megfelelő részét stimulálná. És ugyan a levélben azt állították, hogy támogatás továbbra is rendelkezésre áll az Argusokhoz, egy whistleblower szerint ez koránt sem így van. Az Argusok gyártása kompletten lállt, ez azt jelentette, hogy pótalkatrészt SE gyártanak. És így értünk el 2020-hoz, amikor a R&D részleg vezetője is és az akkori főnök is megpattant, a cég meg becsődölt. És lesz ez még lejjebb. A cég minden ingósága, beleértve a raktár készletet, szerszámokat, gyártósort, kalapács alá kerültaz ott dolgozókat meg leépítették, a pácienseket pedig ezúttal NEM értesítették. Ágyő szervíz és garancia. Ja és elérni sem lehet őket, pedig nagyon kéne. Az egyik páciensnek MRI kellett volna, de hát befeküdni egy pörgő mágnesbe egy jó adag fémmel a szemedben nem feltétlen nyerő ötlet. Pont emiatt kontaktálni kellett volna a Second Sight-tal, aki meg nem elérhető. Másik páciensnek összetörött a videó feldolgozó egysége, és effektíve nem lát, de nincs csere. Az utóbbit sikerölt közösségi összefogással megoldani, és vagy Svájcból vagy Olaszországból sikerült egy átalakítót szerezni, egy olyan régi Argus felhasználótól, aki már kioperáltatta magából a rendszert. Jelenleg folyamatban van egy összeolvasád egy másik cégggel (Nano Precision Medical), és ők még nem tudják, hogy milyen jogi és szerződésbéli kötelezettségeik lesznek az Argus és az Orion páciensek felé (mert a friss Orion agyi implantot SEM folytatják, és 5 páciensben a 6ból ott marad az a vacak, mert egy már kiszedette).

Több jellemzően korpós lépést is elkövetett a cég:

1.) Már 2019-ben abbahagyták az Argus rendszerek gyártását, de azért már a rezgő lécnél, még vad dolgokat ajánlottak. A Second Sight a reményre bankolt ami a látónak született vakokban él, hogy még vissza kaphtják a látásuk, ami azért elég kétes.

2) Nem tájékoztatták a cég helyzetéről azokat az embereket akik gyakorlatilag tesztelik az eszközeiket, mert a világszerte 350 ember azért kevé, és én részemről még mindig tesztüzemnek minősíteném.

3) Ami kiondottan ocsmány a dologban, az az, hogy az Argus-ok és az Orion is effektíve végleges implantátum, mert mind a kettőt nehéz eltávolítani, és semi védőháló nem volt a tényleges pótalkatrészek gyártásáról és rendelkezésre állásának biztosításához. Sőt pillanatnyilag hagyják egy másik céggel egyesülni, akik nem tervezik folytatni egyik terméket sem, de azért a saját vackukat igen, ami meg máshonnan haraphatja őket seggbe.

Jó lenne átverni mindenki feján, hogy mi az az abandonware és mit kellene vele csinálni. Ideje lenne kötelezni a gyártókat, hogy amit elhagynak, de bolti eladást már látott (vagy jelen esetünkbe emberbe ültetésre került és folyamatos támogatásra szorul), annak kötelező jeleggel az MINDENÉT publikussá kell tenni, és ha van benne DRM, vagy bármi más ki KELL belőle patchelni, hogy utána bárki életben tarthassa, ha nincs hivatalos támogatás. Legyen az játék, szoftver vagy bárrmi. Mert, hamár azzal nem törődtél, hogy mi lesz azokkal utánad, akik bevállalták a kockázatot és tömérdek pénzt rááldoztak erre, akkor utána ne szívd a fogadat hogy neked ebből nem jön pénz. Bár itt ebben az esetben szegényeken valószínűleg ez sem segítene, a felelősség kérdésköre meg egy másik sztori önmagában.

via.: spectrum.ieee

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5817596376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása