Sötét jövő

Önrepózó autók és hogy miért nem bíznék a gyártóban

2024. március 16. - Wittigen

Olyan dolgok történnek éppen az autó világban, mint subscription alapú ülésfűtés (mondjuk ott addi cseszegették a BMW-t míg az visszakozott), egyre nagyobb fokú digitalizáció, egyes autókban a hátsó üveget épp kamerával akarják kiváltani... A legutóbbi IOT hülyeségeket gyűjtő posztban volt egy apró részlet, hogy a Ford benyújtott és megkapta a szabadalmi jogokat egy automatikus repó rendszerre. Ami egy nagyon hülye ötlet.

Áhh autógyártók, előszeretettel nézik a mi érdekeinket (se), ezért olyan csodás újításokat kapunk, mint a fizikai gombok lecserélése érintő paneles megoldásokra, vagy épp az olajban dezintegrálódó vezérműszíjas motor, melyet kimondottan nagycsaládosoknak szánt kocsikba tesznek. Éppen ezért is nyújtott be (és már meg is kapta) a Ford szabadalmat az önrepózó kocsi koncepcióra. 

Ím, ehol a szabadalom, ha el akarod olvasni. Lényegében arról van itt szó, hogy a Ford képes lesz küldeni egy kizáró kódsort a kocsidnak, ha nem fizeted a törlesztőd mely első körben kényelmi funkciókat kapcsol ki, mint rádió, klíma, aztán lehet ki is zár a kocsidból. Igaz, a szabadalom még nem arról szól, hogy az önvezető autód szépen fogja magát, és este tovább áll az utcáról, de azzal, hogy önvezető is és folyamatosan online is ez a lehetőség minimum adott. De mondjuk nem is állunk távoil tőle, mert ennek a rendszernek a része egy kocsiba integrált számítógép rendszer, mely a következőeket tudja:

Fékezés, benzin befecskendezés szabályozása, gyorsítás, cseppetsem úgy néz ki, mint aminek nem az a végcélja, hogy végülis a saját lábán menjen be a telepre a kocsi nem? Ezek mellett tudja befolyásolni a hiba lámpák működését, holttérben lévő járművek érzékelése. Ugye mennyi szép potenciális támadási felület? Arról ne is beszéljünk, hogy a kocsira szerelt megannyi kamerát is használni akarják ebben a rendszerben, ami azt jelenti, hogy ezek bezony hozzáférhetőek lesznek távolról:

Én részemről nem vagyok megbékélve vele, hogy bárkinek másnak ilyen jellegű hozzáférése legyen a kocsimhoz. Nem beszélve arról, hogy minden egyes IOT elem egy újabb támadási vektor, legyen az akárhogy védve. De nem is kell az IOT, hogy vigyék a kocsidat, vess egy pillantást e két videóra:

Nem, nincs megvágva, ennyi kell, hogy a modern autókat megfújják. Egy antenna és 30 másodperc. Hogyan csinálják? A modern (és felső kategóriás) autóknak egyik ficsőrjét használják ki: ha a kocsi mellé mész, nyílik és indul a kocsi. Mert a kulcs egy aktív eszköz. És folyamatosan sugároz, bár a kibocsátott jel gyenge, és csak akkor működik, ha ott vagy a kocsi mellett, de erre van az a trapéz antenna, ami befogja és felerősíti a jeleket, és egy kis terminálra löki ki, amit a második videón láthattok a volán mögött ülő tolvaj kezében. S láss csodát, a kocsi indít kérdés nélkül. És nem igen látok visszahívást ezekre a rendszerekre. Ha emlékeztek a nem olyan régi digitális nyomatékkulcsos dologra, ahol ha hozzáfértél a központi szoftverhez, borult a komplett bili és nem hitted, hogy van lejjebb, akkor most képzeld el egy folyamatos nagysebességű kapcsolattal rendelkező, mindig online komponenst a kocsinkban, ami kommunikál egy szerverrel és utasításokat lehet neki adni, hogy akkor te most ide és ide mész. A két videós metódus ugyan helyszíni és közeli jelenlétet igényel, elvégre körültáncolod a bejárati ajtót az antennával, a Ford rendszerének elcsaklizásához pedig mennyi kell? Elég ha rálátsz a kocsira, meg egy erős direkcionális antenna. Illetve jó lesz leharcolni, ha valami aktatologató hülye benéz néhány adatot és ráküldi a visszahívójelet az amúgy teljesen kifizetett kocsidra. Mert amúgy hasonló megtörtént, habár nem vezetett vissza a kocsi a telephelyre. Évről-évre erősödik bennem, az amit egyszer valahol valamelyik cikkben írtam: az életemben 4 dolog lesz analóg: én, a párom, a házam és a kocsim. Jelentem mind a négy az. Bár már előre félek, hogy ha új kocsit veszek, milyen felesleges hülyeségeket akarnak majd belepakolni a digitális műszerfalaktól (szerintem veszélyes és javítás ellenes, és a cikk első vázlata óta az EU pedzegeti hogy hozzák vissza a fizikális gombokat) kezdve a felesleges internetkapcsolattal rendelkező eszközökig. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3618323327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása