Sötét jövő

Drog terjedési predikció kémiai képletek alapján

2022. január 15. - Wittigen

Eljátszottál már az ötlettel, hogy milyen lenne, ha otthon egyszerűen, csak egy gombnyomással nyomtathatnál valami dizájner bódulat szert magadnak? Nos, ott ugyan még nem tartunk, de megjósolni már lehet, hogy mi lesz a következő nagy sláger.

A Brit Kolumbiai Egyetem kutatói egész érdekes feladat elé állítottak egy gépet, nevzetesen, hogy a most imsert és gyakori randidrogok alapján kressen/kreáljon újakat. És a gép megérdemli az oldal paskolást, ugyanis egészen pontosan 8,9 millió lehetséges molekula változatot térképezett fel. Ez eltartott azonban egy kis időbe, és az alatt az idő alatt a drogkészítők sem tétlenkedtek, "piacra" dobtak 179 új randidrog változatot. A kutatók összevetették a listájukkal, és az eredmény az lett, hogy a 179 új drogból 175-öt a gép is megalkotott, ami 97,7 %-os előrejelzés. Innentől már tényleg csak egy karnyújtsára van, hogy valaki módosítson egy 3D nyomtatót, hogy műanyag filament vagy beton/fém helyett kémiai alkotóelemeket nyomjon magából. Csak aztán nehogy kiszivárogjon ez az adatbázis a netre, mert abból aztán kellemetlen meglepetések fognak születni. A hír azon részében nem igazán hiszek, hogy megjósolták a modellel, hogy melyik fog a piacon elterjedni, de elméletileg a molekulálk tömegének alapulvételével és a már elterjetd randi drogok súlyának összehasonlításával egy egész jó valószínűségszámítást lehet végrehajtani, mely jó támasztékot ad. Nem megoldást és 100%-os előrejelzést, de egy jó mankót. Aztán A gyűlölöm a mesterséges intelligenciát cikkehez kapcsolódóan, VÉGRE valaki nem mesterséges intelligencia ként hivatkozott a permutáló gépre :P.

via.: UBC

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216758292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása