Sötét jövő

Amikor megállt a föld.

2015. április 09. - Wittigen

Nem egy sci-fi könyv, film játszott már el a gondolattal, hogy valami okból egyszer csak leáll a Föld forgása. A legtöbb esetben csak azzal játszadoznak az írók, hogy az egyik oldalon állandó sötétség uralkodik majd, vagy hogy lesznek földrengések meg szökőárak meg ilyesmi. De eddig sehol sem láttam volna, hogy azon gondolkodtak volna, mi lesz az óceánokkal, amelyekre nagy hatással van ez a forgás, konkrétan a forgásból származó centrifugális erő – bár a Waterworld közel volt, de ott nem magyaráztak semmit.

Witold Fraczek GIS analitikus blogjában pont ezt a kérdést tette fel magának… mi lenne a Földdel a forgásból következő centrifugális erő hatásai nélkül. És mivel Fraczek úr fel volt szerelve a megfelelő tudással és szoftverrel, részletesen le is modellezte az eseményeket.Nem akarok nagyon részletekbe menni (igaz, angolul, de itt a részletes levezetés), de a lényeg érdekes:
Tegyük tehát fel, hogy leáll a Föld saját tengelye körüli forgása. Ebből egyrészt az következik, hogy a napok hosszúsága 1 év lenne, de az is, hogy a bolygó vizének, és persze a szárazföldjeinek elhelyezkedését már nem a mostani gravitáció+centrifugális erő kombinációja határozná meg, hanem már csak tisztán a Föld saját gravitációja (a Nap és Holdé is, persze, de elhanyagolható módon). Mivel a Föld nem tökéletes gömb, hanem enyhén lapított, így a legerősebb gravitáció a két sarkon lenn. Így aztán a leállás után az egész nyugati civilizációt egy komoly armageddon vinné el… a centrifugális erő által az egyenlítőn fenntartott 8 km magas „vízoszlop” szépen elkezdene a két sark felé vándorolni, elöntve Kanadát, az USA északi részét, gyakorlatilag egész Európát és Oroszországot, valamint az Antarktiszt is. Dél Amerika, Afrika, a Közel- és Távol-Kelet, valamint Ausztrália gyakorlatilag teljes épségben úsznák meg a dolgot (a szemetek) és az egyenlítő körül óriási új szárazföldek jelennének meg (amik felparcellázása biztos vezetne pár forró helyzethez :) A vizek lenyugvása után a Földön két óriási óceán maradna és egy szárazföldből alkotott öv választaná szét őket. A világ legmagasabb pontja már nem a Himalája lenne, hanem az ecuadori Chimborazo – 13 615 méterrel, a kolumbiai Andok – 12 280 méterrel és a tanzániai Kilimandzsáró – 12 786 méterrel. És mi pedig átmentük waterworldbe :)

Via.: io9

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr557352674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása