Sötét jövő

Star Wars előzmény trilógia díszletfotók, 1. rész

2017. május 04. - Wittigen

A Star Wars rajongói tábora generál két részre osztható: vannak akik szeretik az előzmény trilógiát, annak minden hibájával együtt, és vannak akik szerint nem létezik. Gyakran felhozzák okként, hogy Lucas a CGI-t helyezte előnybe a makettekkel és épített díszletekkel szemben. 

Nos érdekes módon ugyan ezen emberek elmentek megnézni a Warcraftot vagy a Dr. Strange mozifilmet, ami az ILM úttörő munkája nélkül nem lehetett volna megvalósítani. Az ILM-nek a legnagyobb lökéseket pedig minidg is a Star Wars filmek adták. De most nem a CGI-rő szeretnék beszélni. Az előzmény trilógia ugyan annyi  arányban tartalmaz maketteket, diorámákat és miniatűröket, amilyen méretben CGI-t. Kezdésnek ezzel a képpel indítanék, amit tán sokan ismertek, de valójában távolabb nem is állhatna a valóságtól:

Valójában az előzmény trilógia is épít a miniatűrökre, sőt, meg merem kockáztatni, hogy az egész sorozat legszebb miniatűrjei ebben a trilógiában találhatóak meg. Kamino folyosója, Tatooine fogatversen arénája. De majd beszélnek helyettem a képek.

Íme a tatooine-i fogatversenypálya célkanyarja, a Bajlós árnyak egyik legizgalmasabb 10 perce. Leszámítva a Maul-os és a Theed beli csatajelenetket. 

Ugyan az a model kicsit más szögből. Még erősen él az emlékeimben általános iskolás rajztanárom egyetlen 10 perces VHS felvétele a "hogyan készült az SW 1"-ről. Apropó hogyan készült, az első képen is látható tömeg nem más, mint színezett fülpiszkálók sokasága, amit kézzel, alulról mozgattak, ezzel imitálva a hullámzó tömeget.

A fogatok. Nem voltak azok számítógép által generált animációk. Volt ami miniatűr volt, de volt ami életnagyságú fa modell. Természetesen voltak jelenetek, amiket csak animálni lehetett, de az ILM itt fejlesztette ki a többpontos követő rendszerét, melyet számtalan későbbi filmben használtak fel.

Mint például Sebulba és Anakin fogatjai. Mondjuk szegény modellekre csúnyán rájárt a sivatagi vihar a forgatás alatt, és megtépázta őket. De szerencsére javíthatóak voltak.

A hangár sem cgi, a háttérben jobb oldalt Clegg Holdfast míg bal oldalt Boles Roor fogatja. Az előtérben pedig Evan McGregor (vagy kaszkadőrje) és Ray Park gyakorlatoznak.

Apropó Ray Parker, kedves Maulunk több órát ült a székben naponta, hogy elkészüljön a sminkje, de a végeredmény mindig lélegzet elállító.

Csak egy kis bónusz Parker alakításról

Ugyan a harc hátterének nagy része CGI volt (ember lett volna a talpán, aki azt lemodellezi, plussz utána úgyis bele kelett volna nyúlni), de az utolsó jelenet felvételei már megépített díszletben zajlottak.

Én is meglepődtem, mikor megtaláltam a fenti két képet. De nem tévedés, C3PO is valós kellék, és a japán Banraku bábozás segítségével keltették életre.

Természetesen Kenny Baker sem maradhat ki a buliból. És bár megtehették volna, hogy távirányításúvá alakítják a R2D2-őt, mégsem tették.

J-type 327 Nubiai csillaghajó, a naboo-i hercegnő hajója, full króm felnikkel (hehe) az ILM stúdiójában.

Közeli a makettről.

A jó öreg miniatűr környezet visszaköszön még a Gungenek gyülekező helyén is.

Mos Eisley látképe sem generált volt.

A droidokból is volt életnagyságú változat, amit beállítgathattak a forgatáson, és később élethű modelleket készíthettek róluk.

Naboo N-1 vadászgép, 1:1-es replika, a közeli jelenetkehez.

Theed hangárja, a háttér matte-painting volt, a folyó pedig animáció.

A fogvatartottak szállítása, naaagy díszlet, 1:1-es szeparatista tankkal. A többit digitálisan ráépítették.

King Kong Theed egyik utcáján.

A szeparatista anyahajó belseje, a leszálló hajóval együtt.

A nyitójelenetek tárgyaló terme.

A Nubiai hajó rámpája. Ez volt az utolsó kép az első részből, és azonnal áttérnék a második bejegyzés már a Klónok támadásának makettjeiről/modelljeiről fog szólni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr612275407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása