Sötét jövő

David bárkája - Alien Covenant vélemény

2017. július 11. - Wittigen

Hol is kezdhetném. Kedves Ridley, elegem van. De komolyan, hogy voltál képes ezt összehozni? Történet nulla, karakterek gyengék, és megint az a szutykos android van a középpontban. Még csak nem is az Alienek. És még csak nem is a Gépészek. Megint David... Megfúrtad Blomkamp Alien rebootját, ami a Rakka és a Firebase után kicsit gáz, mert míg az a kettő 20 percben több történetet adtak, mint a te 2 órás szenvedésed, mely az eddigi filmek újrahasznosított egyvelege volt, a legidiótább kliséket kijátszva. !VIGYÁZAT, SPOILEREK E VONAL ALATT!

Végre volt időm, hogy én is megtekintsem az Alien:Covenantot, mely az univerzum legújabb filmje, a Prometheus folytatása. A film körül eleve voltak problémák, mivelhogy nem ez, és nem így lett volna vászonra víve. Alien: Paradise lett volna ennek a résznek a címe, de Scott valamiért félúton elcserélte, és repült a lehetőség,hogy megtudjuk, hogy most miért is rühelnek minket a teremtőink egy része. Ehelyett kapunk egy 2 órás vonaglást, melyben Dávid 1 és 2 nyáladzik. Lássuk a történetet:
A történetünk 10 évvel a Prometheus indulása után játszódik a Covenant nevű kolonizációs bárkán, akik éppen az Origae-6 felé tartanak, 2000 kolonistával és 1140 embrióval a fedélzeten. Belefutnak egy véletlen ion viharba, mely megrongálja a hajót, ami tönkre mehet, az tönkre megy, de ez nem is baj, a napszél vihar nem vicces, még a távoli jövőben sem. Természetesen megtörténik a baj, elvesztünk 47 utast, köztük a kapitányt is, a helyettesben meg nem bízik senki.Az ébren lévő tagok között már emelkedik a feszültség, a jelenlegi kapitányt nem fogadják el, amaz meg kisebbségi érzésekkel küzd. A legénység hozzá nem értését mutatja, hogy egyáltalán felmerül a következő felállás: javítás vs halottak. Könyörgöm a hajó most szenvedett el egy hatalmas ütést, és meg kéne javítani, és mielőbb elhagyni a szektort, hátha esetleg újabb napkitörés fog érkezni. De nem, az első megbeszélésen elkezdenek vitatkozni a végtisztesség adásról, úgy, hogy közben a VÉSZFÉNYEK világítanak (itt megjegyezném, hogy ha a töltő panelek minimális megroggyanásától csak a vészfények képesek égni, az elég gyatra tervezésre utal, erre már ugye láttunk példát). 47 kolonista és a kapitányuk elvesztése fontosabb egyeseknek mint a maradék 1943... De azért van józan ész, és a kapitány visszaszól, hogy a javítás az elsődleges, nem a gyászolgatás, elvégre másokért felelnek. Bár ugyanakkor a kapitányt sem értem, mert az oké, hogy a javítások abszolút prioritást élveznek, de azért a pihenő időben hadd "temessék" már el a halottakat. Folyik a javítás, az utolsó néhány mozzanat van hátra, a napszél vitorlák visszaakasztása. Eközben az egyik csapattag kicsit kijjebb csúszik az árnyékoláson kívülre és elfog egy rádió tranzmisszót, az űr azon részén, ahol ezt megelőzőleg semmit nem találtak. Sikerül megtalálni az adás forrását, csak néhány hétre van.

(A képen Shaw darabos rádióadása)

Egyetlen józan ember van az egész fedélzeten, a halott kapitány felesége/barátnője. Ne menjünk oda, semmi keresni valónk ott, különben is, nem túl fura, hogy egy tökéletesen ideális bolygó, ideális pályán mozog? Amit eddig nem találtunk meg, dacára annak, hogy leszkennelték az egész szektort élhető bolygók után kutatva? De neeeeeeeem, nekünk ezt meg kell nézni, úgyhogy 14 ember úgy dönt, hogy pályát módosítunk, és lecsekkoljuk a bolygót... Nesze neked küldetés célok. A bolygóhoz vezető út eseménytelenül telik, landolnak is. Gondolná az ember, hogy egy feltérképezetlen bolygóra szkafanderben és extrém elővigyázattal menne le az ember.

Noooope. Mindenféle védőfelszerelés nélkül (megjegyezném, hogy egy egyszerű szkafanderrel megakadályozható lett volna az egész film) és karantén eljárás nélkül kezdjünk el mászkálni egy VADIDEGEN bolygó felszínén. Amikor meg valaki elkap valami szart vigyük vissza a hajónkra, hogy más is elkaphassa.Naná, hogy a landoló hajó felrobban, de legalább Prometheus Davidje előkerül. Ez volt az a pont, ahol elvesztettem érdeklődésemet. Most már két David van, borítékolható volt, hogy mi körül fog forogni a sztori. És bevált a papírforma. Egész hosszú jeleneteket kapunk fent említett androidunk 1.0 és 2.0 változatának társalgásából. Természetesen kiderül, hogy miért nem találkozunk senkivel e bolygón. Emlékeztek még a prológusra? Na ezzel mindent elmagyaráztam. És miért tette? Mert teremteni akart. .. Persze az új bolygón masszív mágneses viharok dúlnak, ami megnehezíti a kommunikációt. A nagy hajón maradt 3 emberre, meg még egy teherautót sem bíznék rá, nemhogy egy ekkora valamit. Első döntése a helyettes kapitánynak, hogy menjünk lejjebb a légkörben, egy nem arra tervezett hajóval. Milyen jó ötlet, érdekes módon, nem teszik tönkre az anyahajót. Nagy nehezen sikerül kapcsolatot teremteni a lentiekkel, és indul az evakuáció. Mindeközben mélyebb (és az Alien univerzumának szempontjából felesleges) betekintést nyerhetünk szegény David lelkivilágába, megismerhetjük Shaw doktornő végzetét...

A Davidek beszélgetés átcsap a szárnyas fejvadász területére, ami inkább maradjon meg az utóbbinak, mert az jobban csinálta. Természetesen a szokásos témák kerülnek megvitatásra: szerethet e egy robot, teremthet e egy robot, stb. A vége felé becsúszik egy csókocska(?) a két android között, mely valószínűleg a PC-ség hatására került be a filmbe, ugyanis effektíve semmi történet előrelendítő hatása nincs. Utána természetesen összecsapnak, mert hát David 1.0-ának "tervei" vannak teremtményeivel. Egy kicsit meggyepálják egymást, de azért David 2.0 győz (természetesen nem, és David 1.0 jut vissza a hajóra). Aztán még üldözzük az egy szem idegenünket a hajón belül, csakhogy meglegyen a feszültség, hamár a filmből teljesen hiányzott. Természetesen nem nyerhet az egyszerű ember, bár most nem az idegen mindig túléli klisét játszották ki, hanem a még rosszabb, "1 android nem engedi meg az emberiségnek, hogy éljen" klisét, ami kezd unalmas lenni.
Technikai értelemben a film szerencsére kevés hibával rendelkezik. Az Utazók skálán, ahol az előbbi film egy 10/10-es skálán 10 hibapontot gyűjtött össze véleményünk szerint, ezen installáció jobb eredményt ért el. Meg mernék kockáztatni egy 7/10-es értékelést. De sajnálatosan ez nem segít a többi hibán. A középpontban nem az idegen és egy kemény karakter áll, mint ahogy eddig, a Ripley-Alien felállásban. Most helyette van David és David. Az alienek annyira jelentéktelen mennyiségű képernyő időt kapnak, hogy gyakorlatilag nyugodtan kijelenthetjük, hogy már a film poszterén is hazudnak nekünk. De ne aggódjatok, mesteri photoshop tudásommal segítek én ezen a problémán:

A Prometheus valami érdekeset indított el, a végén pedig kecsegtettek a lehetőséggel, hogy még több érdemleges infót kaphatunk a teremtőinkről. Részemről én jobban örültem volna Shaw viszontlátásának, és az ő történetét szívesebben követtem volna, mint ezt a szerencsétlen kolonizációs manővert, ahol a legénység egy csapat idióta. Azt meg kell hagyni, hogy a diszlet és a képi világ impozáns, és szemre való, de mint tudjuk, ez nem ment meg egy filmet aminek alapvetően gyenge a története, és a karakterei. A Foxnál rájöttek, hogy az Alien univerzum lehet az új tejelő tehén, és addig kell szorítani az a bizonyos tőgyet, míg van benne tej. Szóval valószínűleg kapunk még Alien filmeket, de a jelenlegi tendenciákat tekintve, én félve tekintek előre a jövőbe, ugyanis ez a film, egy erős indítás (mert a Prometheus szerintem az volt) után elég gyenge folytatás. Legalábbis én nem voltam kíváncsi David vonaglására.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7112654033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása