Sötét jövő

Két jegyet kérnék. Akkor is, ha ingem gatyám rámegy.

2018. december 14. - Wittigen

A Virgin Galactica már idestova több, mint 10 éve próbálkozik valóra váltani a lehetetlennek tűnő feladatot, az űrturizmust. Berepülés közben meg is halt egy pilótájuk, de most megugrották a lécet. Mégpedig 2,26 km-rel. A Virgin Galactic VSS Unity nevű repülő/hajó hibridje tegnap, december 13-án átlépte a 80,46 km-es lélekhatárt (melyet az Amerikai Egyesül Államok hivatalosan a légkör szélének ismernek el) és egészen 82,72 km magasságig repül, két pilótával a fedélzetén. A gép és hordozója (mert a Virgin nem ám hagyományos rakétákkal ácsingózik az űrbe) Mojave Légi és Űrkikötőből szálltak fel kaliforniai idő szerint reggel 7:11-kor, majd 13,1 km magasan elvált egymástól a Unity és a White Knight 2, és az előbbi kilőtt az űrbe. Noha az űr hivatalos határa a Kármán-vonal, mely 100 km-es magasságban helyezkedik el (és egy magyar tudós nevét, Kármán Tódorét viseli), de a Nemzetközi Repülési Szövetség módosítani szeretné ezt 80 km-re. A két pilóta ennek ellenére is megkapja majd a "kereskedelmi űrhajós" szárnyakat a kereskedelmi űrhajózást is ellenőrző Szövetségi repülési hivataltól (FAA). Mellesleg ez volt az első pénzt a konyhára hozó repülése a Virgin Galacticnak, ugyanis a két pilóta mellett a NASA Flight Opportunities Program keretében vittek fel némi tudományos eszközt is (súly szimulálásnak tökéletes volt). A cég igazgatója szerint jelenleg 600 ember váltott már jegyet 57 és 71 millió forint közötti értékben, valaki lassan több, mint 10 éve hitelezve bizalmát a cégnek. 

Richard Barnson a cég vezérigazgatója így nyilatkozott: 

Szemünk előtt valósul meg a legnagyobb álmunk és legnehezebb kihívásunk. Hogyan is írhatnám le, hogy mit érzek most? Ma, a történelemben először magánszemélyek szállítására tervezett hajó először lépett ki a légkörből, pilóták irányítása alatt.

via.: CNN

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714484074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása