Sötét jövő

Főzőcskézzünk tudós módra!

2019. március 17. - Wittigen

Van egy receptem: végy 1 gramm aranyat, 5 gramm mellimplantátum szilikont 4 gramm módosított patkány szív sejtet, tedd őket 130 fokra előmelegített sütőbe, és a végeredmény... Egy fényre reagáló, rája módra viselkedő ember készítette bio-robot. Synthray, ha valahogy nevezni akarnám. A Harward kutatóinak áttörése egyedülálló, ugyanis először sikerült elérni, hogy szívsejtek ne egyszerre ránduljanak össze, hanem hulámozva mozogjanak külső behatásra, mely segít a mászív kutatás továbblépésében.

A kis robi nem nagy, mindösszesen egy 20 forintos érme nagyságú, és szegényke egy létfentartó tartály "fogja" (mielőtt bárki szabadítsuk ki Willy-t akarna kántálni, és fenné a kaszáját) ez tartja életben, ugyanis nincs saját immunrendszere, szóval nem igen tudna megmaradni segítség nélkül. Felvetül a kérdés, hogy valójában mi is ő? Synthray-t létrehozó tudósok az úgynevezett "soft-robot" kategóriábba sorolják be, és szerintük ugyan lehetne élőlényként számontartani, de értelmes élőlényről semmiképp nem beszélhetünk. Szóval csak nyugi Peta.

Balra a pöttöm Synthray jobbra pedig egy igazi rája.

Az optogenetika tudományát kihasználva tudják mozgásba hozni a robotot. Az optogenetika egy viszonylag gyerekcpőben járó tudományág, ahol (és most nagyon sarkítani fogok) fénnyel próbálnak sejtekre hatást gyakorolni (egyébként sikeresen). Ahogy azt a mellékelt videó is mutatja majd.

A kis dög irányításához egy speciális kétágú villogó lámpát használnak. És úgy bírják fordulásra, hogy az egyik oldalon erősebb villogó fényt adnak, melyre a robi úgy reagál, hogy az adott oldalon jobban kezd ell összerándulni.

via: harwarddbg, popularmechanics

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr1614693710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása