Sötét jövő

Irányadó plakátok vész esetére 11. bónusz rész

2019. március 28. - Wittigen

Az "Irányadó plakátok vészhelyzet esetére" sorozatunk már régen véget ért, de most hozok nektek egy bónusz részt, ezúttal cyberpunk vonatkozásban.

Az elmúlt napokban az EP nagyon ügyes volt, és gyakorlatilag akadály nélkül átengedte az Article 13-as (ami végülis a 17-es számot kapta) fémjelű törvénytervezetet, melyet az elavult szerzői jogokkal kapcsolatos törvények megújítására találtak ki. Önmagában nem lenne ezzel probléma, mert legutoljára még az internet hajnala körül lettek módosítva az ilyen törvények, és azóta nagyon sok minden változott (ugyanakkor megjegyezném, hogy ez az állítás idézőjelekben szerepel a tervezetben „a nemzeti szerzői jogi rendszerek közötti különbségek csökkentése érdekében” ami nevetségessé teszi azért), de csak úgy mint korábban próbált SOPA éa ACTA törvények ezeket is puszta üzleti érdek hajtja, és olyanok találták ki, akiknek fogalmuk sincs az internet működéséről. Érdekes, hogy a nagyobb cégek, Google, Facebook és társaik is erősen ellenezték, de nem csak ők, hanem a védeni kívánt tartalom készítők is felszólaltak ellene, de mind hiába az első körös szavazáson átment mint a nyári zápor a városon, ez is mutatja, hogy az ott ülőknek mennyire nincs fogalma arról, hogy mivel kapcsolatban hoznak törvényt. Most meg 348 igen vs. 274 nemmel ismét megszavazták. Hát gratulálok mindenkinek. Eddig úgy működtek a szerzőjogi követelések, hogy ha te felraktál valahová egy ilyen tartalmat, teszem azt egy filmet, akkor a jogtulaj írt a platformnak, hogy ugyan már távolítsák el, ők megtették azt, téged megrovásban részesített a platform, vége a történetnek. Ha sokszor csinálod kitiltanak. De most a következő lesz a helyzet: a platform amire feltöltöd lesz felelősségre vonható, és köteles lesz megakadályozni, hogy te feltölthesd azokat a tartalmakat, egy "intelligens algoritmus" segítségével. Na erről csak annyit, hogy nézzék csak meg mi lett a Youtube Content ID rendszerével, mert gyönyörű szarvihar volt belőle. Továbbá nem tisztázott a "fair use" fogalma, és az, hogy ezt hogy fogja felismerni a gép, mert megint csak a YT-re visszatérve, előszeretettel húz be olyat is, ami abszolúte a fair use kategóriába tartozik.

Mi is az a "fair use"

A méltányos használat (angolul fair use) az Amerikai Egyesült Államokban a szerzői jogi törvény egyik szakasza, amely bizonyos esetekben lehetővé teszi a szerzői joggal védett anyagok engedély nélküli felhasználását. A méltányos használat alkalmazható például kommentároknál, híradásoknál vagy kutatási és oktatási területen. - Wikipédia

Az Article 13 ugyan enyhült az eredeti változathoz képest, de ettől függetlenül a kitalált teljes internetes Content ID rendszer egyszerűen nem fog tudni működni, mert majd honnan is állapítja meg, hogy vajon a fair use kategóriába esik e vagy sem? Ez innentől kezdve mindenkire nézve rossz hatással lesz. Pl ez az oldal, lehet, hogy a normálisnál többször fog kép nélküli cikkeket látni, hacsak a Szerelem, Halál, Robotok cikkünket veszem alapul, mely tele van az új törvény értelmében telibe jogvédett tartalommal, képekkel, amihez én nem rendelkezem a jogokkal, ugyanakkor a fair use kategóriájába esik, mivel kommentár. De továbbmegyek, ezek után se trailer, se poszter se semmi. Még ha streamelnék is, a háttérben ott lobogna egy Sabaton zászló, vagy SW poszter, akkor azonnal lerántanák a videót.

Összességében ez egy át nem gondolt törvény, olyanok által hozva, akiknek halvány lila gőzük sincs az internet valós működéséről, azon kívül, hogy ott jön az email. Az EP átlagéletkora 54, és míg elvárható lenne, hogy elolvassák, ÉRTELMEZIK, majd ebben a formájában elutasítják, de a mi képviselőink kétharmada is igennel szavazott...

És akkor térjünk át a vészhelyzeti plakátra:

Felkészülés (2 év van a teljes bevezetés előtt):

  • Azonnali archívum építés a jövőre nézve, lehetőleg minél több jogvédett tartalommal. Ennek kettős célja van, egyfelől, hogy az átmeneti időszakot át lehessen vészelni, míg az alternatív platformok és tartalomszolgáltatók ki nem találják, hogy mi legyen. A másiknak pedig a "Felvirágzás" időszakában lesz hatalmas haszna, arról később.
  • A saját online jelenléted (ha van) teljes offline mentésének létrehozása. Nekünk a Sötét Jövőről már van egy teljes mentés, képek, videók, szöveg, írtunk is róla itt.

Túlélés (1-5 hónappal a kötelező bevezetést követően:

  • Az archívumod bővítsd ameddig tudod, a "muníció" részét még hagyd, tartalékold.
  • Fizess elő egy VPN szolgáltatásra, ameddig lehet.
  • Kezd el tesztelgetni a határokat. Nézd meg, hogy meddig mehetsz el.

Felvirágzás (1-7 év):

  • Ideje visszavágni. Kampányoljatok, hogy töröljék el ezt a botcsinálta törvényt. Ennek a csomagnak az újra tárgylásának legközelebb 7 év múlva van esedékessége.
  • Adjátok meg ugyan azt a kezelést az EP és az összes EU-s szervezet honlapjának, mindenhol, mint amit annó a Fehér ház honlapja megkapott. Nyomjátok tele jogvédett tartalommal, hadd legyen egy kis munkájuk.
  • Ha minden kötél szakad, és az EP képviselőknek nem jön meg a józan eszük, akkor tényleg elérkezünk a Shadowrun világához, és ideje egy picit az árnyékban futkorászni. Biztos, hogy lesz majd egy Mr. vagy Mrs. Jones, aki hajlandó lesz megmondani, hogy hol vannak az ISP blokkolóinak a lokációja. Lehet érdemes lenne őket megfertőzni egy jóféle számítógépes vírussal. A Stuxnet is mekkora galibát okozott anno.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2314721049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása