Sötét jövő

Systemnews: Oldalarchiváció és egyéb adatok

2019. január 06. - Wittigen

Új év, tiszta lap, és a szokásos mi van a honlappal poszt. Már rég esedékes lett volna, de az archválás miatt elhúzódott. De most, hogy azzal készen vagyunk, úgyhogy íme, a jelen és a jövő.

Lett három új állandó rovatunk: 

Világvége kézikönyv - intelmek a jövőnek, az irodalomból, hogy mit ne tégy.
Világvége cégjegyzék - az apokalipszi gyémánt és aranyfokozatú támogatói.
Világvége eseménynapló - nem tudod, hogy épp mikor mi fog megölni? Segítünk nyomon követni, múlt és jövő egy helyen!

Illetve egy újabb saját cikksorozat, a Múltidéző, ahol olyan cikkeket emlegetünk fel, amikről egykor írtunk, és a cikk születésének idejekor még csak a bolcső rácsát rágcsálták, és azóta nem tudni mi van velük. Egyfajta lezárást adunk sok történetnek.

A baloldalon megjelent a banner menüpont, a fenti menüsorban pedig szintúgy, mellék projektjeink és egyéb kapcsolódó oldalaink ott tűnnek fel :) Gyertek cseréljetek velünk ti is! Szerkesztőségünk bővült állandó és ideiglenes tagokkal. Állandó lett Gale és Alex Drake lektori és szerkresztői minőségben, Synica, Tokime, és Tulok pedig ideiglenesen az archivátori csapathoz csatlakozott..

Archiválás: 

Na ez egy érdekes történet, E cikket még hónapokkal ezelőtt draftoltam, és akkor még más volt a fő csapásirány, nevezetesen a Wayback machine leterhelése. Meg egy másik weboldal lementőprogi, a HTTrack nevű teljes weblap lementőt akartam használni, ami az Inda hostolási sajátosságai miatt nem működik, legalábbis ez a tippem, mert ötletem sincs miért nem tudom letölteni a weblapot. Aztán a Wayback is kiesett, ugyanis nagyon macerás lett volna egyesével végig menni a cikkekkel, plusz a képek és videók még úgy is elveszhetnek. Szóóóóval maradt a manuális mentegetés, ahol MINDENT lementettünk. 

A jelenlegi mérleg egy 21,6 gigás archívum, 419 cikrről, és az azokhoz tartozó minden anyagról (videók, képek, és maga a cikk nyers html része). Közben amúgy a facbook oldalunkra kikerült dolgokat is szorgalmasan archiválom, ott egy 614 elemes archívumom van kéznél, nagyfelbontású képekkel, de az csak elhanyagolható 1 gigabájt méretet képvisel. 

Amúgy az archiválás rekord idő alatt ment, mindösszesen 4 órát töltöttünk vele, és összesen maximum 20 cikk volt, ahol gondokba ütköztünk (privát, vagy levakart videók, stb, de már azokat is leküzdöttem). Amúgy ez is volt az egyik ok, ami miatt teljes offline archívumot készítettem, pl az ATROPA amit anno megosztottak Vimeón, de a Studio Canale+ megvette a jogokat streamingre, oda meg évi 100$ a beugró, amit meg inkább adok másnak. De én nyertem, mert az internet nem felejt. Nem véletlenül alakult ki az a mondás, hogy egyszer online mindig online.

A Weblapot eddig 122801 lapletöltést látott, a látogatókat sajnos nem tudom ebből kiszedni. A jelenleg leglátogatottabb poszt a GWTB 61. és 62. része, 2860 egyedi megtekintéssel (nem értem, hogy miért ez a páros a legnépszerűbb).

Illetve, keresem azon lelkes olvasóinkat, akik 0 bitben tekintik meg a honlapot :D

Saját domain:

Ez egy régóta fontolgatott dolog, de még mindig nem jutottam dűlőre ebben a kérdésben. Több akadály is mutatkozik. Tárhelykérdés: jelenleg a blog egy marék más oldalra támaszkodik (imgur a képhosting miatt, youtube/vimeo a video hosting miatt), de ezek nem a mi hatáskörünk alatt állnak, ahogy ezt az ATROPA és a Vessel esete is mutatja. Ha csak a képeket és a nyers szöveget nézzük, akkor jelenleg egy nagyjából 4-5 gigás tárhely elég lenne, talán még 1-2 évre a jelenlegi tendenciákkal.

Hostinger Nethely Webonic

És ezek az árak a mostani akciókkal, és csak első évre. Szóval nagyjából 17000 forint alatt lenne a hosting és a domain. Amikor hónapokkal ezelőtt elkezdtem draftolni ezt a posztot akkor még csak 13000 forintra jött volna ki  (ahol a domain 4 évre lett volna az oldalé). Nem beszélve nyílván arról, hogy olcsó húsnak híg a leve, és igazából azt sem tudom, hogy melyik lenne az a tárhely szolgáltató, aki jó lenne.

De a tárhely csak egy része a dolgoknak. Ha bele is vágnék, akkor mindenképpen az eredeti arculatot állítanám vissza, de itt is nehézségekbe ütközöm. Ugyan megvan a téma, de hiányos, és a html/css tudásom erősen megkopott, olyannyira, hogy ugyan olvasni tudom, de szerkeszteni már mankóval kell. Továbbá, a jelenlegi verziója a wordpress motornak egyszerűen nem akarja megenni, és nem tudom, hogy melyik fogja megenni (a téma készítőjének állítása szerint 2.7+-ra készült, na ez nem igaz). Az importálás nem fog menni, hiába lehet xml fájlt kérni a blog.hu-tól, az online teszt oldal folyamatosan meghal tőle, virtuális környezetben (mert már az is megvan legalább egy éve) nem vettem még rá magamat, hogy megcsináljam. És nem akarom DeeSnow-t (aki néha itt betámogat nekem sysadmin dolgokban) ezzel zaklatni, így is sok cuccot viszek hozzá. De most hogy megvan egy teljes mentés, így már legalább ezzel nem kell törődni, és ha összedől az Inda, akkor legalább a cikkek meglesznek, és lehet contentet tölteni, illetve ha valahonnan törölnék, akkor nekem meg lesz "cold storage-on". Aztán ha egyszer nekem se lenne már lehetőségem, akkor meg csak felpattintom valakinek, aki folytatni akarja, ás neki egy teljes archívuma lesz, és nem internetbúvárt kell játszani. De ne aggódjatok, nem szándékozom feladni.

Jövőbeli tervek:

Nem ígérek semmi konkrétat, megpróbálok körmére nézni egy két befejezetlen dolgunknak, pl.: Dr0ne, HFY-k és a többi függőben lévő cikknek. Azonkívül meglátjuk mit hoz a jövő. Továbbra is maradunk az oldal amit megszokhattatok az évek során, még akkor is, ha időközben volt egy adminváltás :) Köszönjük,  hogy olvastok minket.

Üdv
Sötét Jövő szerkesztői csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912666635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása