Sötét jövő

Fejjel lefelé - az összebújós sci-fi

2019. augusztus 09. - Wittigen

Egy sci-fit hoztam, de ez úttal teljesen más félét. Olyat, ami elé barátnővel leülhetsz, és egymáshoz bújva megnézhetitek, és te mint férfi ember nem kaparod le az arcodat. Az Utazók is valami hasonló akart lenni, de csúnyán leszerepelt, és dacára a magas büdzséjének (110 millió $ vs 60 millió $) egy hulladék lett. Ez a film ugyan pénzügyileg bukásnak minősül, mindössze 1/3-át hozta vissza a rászánt teljes büdzsének, de legalább jó filmet készítettek. Íme az Upside down vagy Fejjel lefelé.

Adott egy különleges naprendszer, egy ikerbolygó párossal, ahol mind két bolygón ellentétes irányú gravitáció van. Az egyiket Fentnek, a másikat Lentnek nevezhetjük. Az egyik világ szülöttei nem igen tudnak megmaradni a másik világban, ebben akadályozza őket a Duplagravitáció 3 törvénye:

  • Minden anyagot, minden tárgyat annak a bolygónak a gravitációja vonz, ahonnan származik.
  • Egy tárgy súlya kioltható másik világból származó anyaggal, inverz anyaggal.
  • Bármilyen anyag inverz anyaggal való néhány órán keresztüli érintkezés után elég.

Történetünk főhősei Jack és Moore egyszer félúton találkoznak, de egy szerencsétlen véletlen elválasztja őket egymástól több, mint 10 évre, de Jack nem felejti Moore-t és szeretné megtalálni. Mindeközben mindketten gyerekből felnőtté válnak. Egy nap a TV-ben Moore az ottani lottó sorsolás bemondónője, és Jack a fejébe veszi, ha törik, ha szakad, ő felmegy a fenti világba. Ebben egyedül a Transworld mammut vállalat állja az útját, vajon sikerül e leküzdenie a gravitáció vonzását Jacknek? Ajánlom, hogy a barátnőddel találd meg a választ.

A film tipikusan a rejtőző gyöngyszem kategória táborát erősíti. Mozis vetítést itthon nem látott, ami illeti, kiadásról sem tudok, az IMDB-n összesen 6,4, a Metacriticen 45 pontot ért el, de ezeket nem igen lehet lefordítani az élményre. A sci-fi rajongóknak a kettős gravitáció és disztópikus mellékhang (kizsákmányoló mega vállalat) miatt lesz érdekes, a nem sci-fi rajongó hölgyeknek meg a szerelmi szál fog bejönni. Hogyha te mind a kettőt szereted, akkor nyert ügyed van, ne is keress tovább, mert bezony ez a te filmed. Én az előbbi kategóriába tartozom, úgyhogy duplán kellemes meglepetésként ért, hogy a szerelmi szál is lekötött. De, mint mondtam, az egyedi elképzelés egy ilyen kétgravitációjú világ létezéséről (mely egyes pletykák (jobb szó híján) szerint a rendező egyik álmán alapulnak) a legérdekesebb része. 

A készítők nem kis munkát fektettek bele, hogy minden hihetően sikerüljön, és a legnagyobb kihívást a több jelenet oly módon történő leforgatása volt, úgy, hogy azokat külön vették föl, de amikor vágásra került a sor, akkor hiba nélkül passzoljanak egymáshoz. A film nagy része CGI, de ízlésesen van eltakarva, vagy épp élő anyag, csak duplikálva, vannak valós díszlet elemek, pl az egyik jelenet, ahol Jack először szökik Fel, ott a szoba egy ugyan olyan forgó rig, mint az Eredetben a hotelfolyosó, csak itt kisebben. Indulj úgy neki, hogy egy jó filmet fogsz megnézni, nem pedig egy CGI orgiát. Semmiképp ne számíts egy Marvel/Star Wars szintű képi világra, de TV-n nézve egy HD verzió (kacsint) nem fog csalódást okozni. Ja, és nem szenved a büdzsé sci-fik örök nagy hibájában, ahol a digitális díszlet elemek élesen elütnek a valós képi anyagtól (és nem próbálnak hegesztő szemüveget, mint VR szemüveg eladni, ugye Avatar:Exile?). 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6414985740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása