Sötét jövő

Egy másik Avatar - cyber háborúk

2019. május 13. - Wittigen

Egy 30 másodperces trailer indította el ezt az aprócska nyomozásomat az Avatar Exile vagy Cyber Wars című film után, mely igen csak nehezen beszerezhetőnek szeretné magát feltüntetni. Vajon gyöngyszem vagy hulladék lesz belőle? Az elmúlt években újra betör a világba a cyberpunk mánia. Az én első személyes élményem Csepregi Tamás Szintetikus álmával kezdődött, mely stílszerűen a Pest-Buda Agglomerátumban játszódik, aztán persze rátaláltam a Jhonny Mnemonicra, és később William Gibbsonra (a polcomon azóta is itt van teljes Neurománc trilógia). Úgyhogy érthető, hogy ez a trailer felkeltette a figyelmemet.

E cikk írása nem ma kezdődött, 4 hónappal ezelőtt kezdtem el kutatni, és, ha hiszitek, ha nem, nem volt egyszerű megtalálni a filmet (főleg a címe nehezítette meg a keresést). Bármilyen meglepő, a filmet nem tudtam alternatív forrásból beszerezni (értsd torrent), így az Ebay-hez fordultam. Viszont ott egyes eladók fixen a postaköltségen akarják magukat megszedni (tippre azért, mert abból valószínűleg nem kell %-ot fizetni az Ebay felé) és egy DVD posta költsége pedig sehogy nem lehet 10000 forint. Szóval kerestem és vártam, hogy alkalmam nyíljon lecsapni egy DVD-re, hogy megleshessem, mi is valójában ez a film. Aztán egy hónapja találtam egy aukciót, nagyjából annyiért, amit hajlandó voltam adni a filmért. Szóval elő a farbával.

A jövőben a Cyberlink az élet minden területére betört már. Üzenet küldés, banki tranzakciók, virtuális valóság és a többi és a többi. Az implantok világában pedig már semmi nem lehetetlen. Az sem, hogy valaki teljesen új szemlyiséget vásároljon magának. Dasht a fejvadászt azzal bízzák meg e világnak a forgatagában, hogy találjon meg egy bizonyos Edward Chenget, aki személyiséget váltott a neuroimplantok új generációja segítségével, majd el is tűnt a színről. Majd még egyszer felkérik, és még egyszer. Vajon miért érdeklődnek ennyien Chen holléte iránt? Ez volna a szinopszisa a filmnek. 1 óra 42 perc után pedig meghoztam az ítéletemet.

A film rossz, nincs rajta mit szépíteni. mehet is a másik 16000 forintos baklövéshez.

Az univerzum és az alapsztori jó, és működhetne. Ha jellemeznem kéne, akkor színes cyberpunk-ként hivatkoznék rá. Főként azért, mert az ember a cyberpunkkal kapcsolatban azonnal a neonra, a kínai/japá/kóreai betűkre asszociál, egy kicsit sötét színpalettával és rettentően sok mocsokkal az utcákon, de ez a film színes, és tiszta (bár ezek jöhetnek abból is, hogy egyáltalán nem volt büdzséjük egy mocskos világ díszletének felépítéséhez, de ez önmagában nem vágna tönkre semmit), de tagadhatatlanul cyberpunk. Céges intrkák, neuro implantok, hologrammok, "dekás" (Shadowrun frázis, ha valakit érdekel) merülés, digitális párhuzamos világ. Mind megállja a helyét. Akkor mégis miért ennyire ismeretlen és nehezen beszerezhető? A színészi játék  kb. azon a szinten van, mikor mi a baráti ársasággal megpróbáltunk filmet forgatni, habár a mi mentségünkre legyen szólva, mi nulla büdzsével csináltuk, és senkinek nem szerepelt semmiben iskolai darabokon kívül. A teljes színészi gárda ismeretlen és úgy tűnik, egytől-egyig alkalmatlan a rájuk kiosztott szerep eljátszására. Mondjuk az Uwe Boll és az Asylum filmeknél még így is jobb. 

Aki mégis bátor, és meg akarja nézni, erre tessék, angol szinkron, angol felirat.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214182535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása