Sötét jövő

Filmajánló: A vándorló föld

2019. szeptember 10. - Wittigen

Amikor szembejött velem a Vándorló föld plakátja a téka oldalán, nem igen tudtam hová tenni. Nem hallottam róla, a hànzì karakterek meg csak jobban megkevertek. Egy próbát megér, mondottam magamban, és tényleg, egy próbát megért. 

A film legmélyén egy katasztrófa sci-fi-vel van dolgunk, azonban ebben az esetben nem mi rontottunk végzetesen a helyzeten, hanem a jó öreg Napunk gondolta úgy, hogy akkor pár évmilliárddal előbb bemondja az unalmast. Szóval menekülni kényszerülünk, j otthonunkat ki is néztük az egyik névtelen szomszédos naprendszerben, és már meg is kezdtük az előkészületeket az átköltözésre a Földdel együtt. Igen. Itt visszük a Földet is magunkkal. A történet többi része már jól ismert "irodalmi" eszközökre épít, megromlott apa-fiú kapcsolat, illetve a hős felnövése a feladathoz, tehát semmi újra ne számíts, mert nem fog műfajt meghatározni, mint ahogy azt tette a Gyűrűk ura. Egy élvezhető sci-fi-kaland film, arról, hogy hogyan próbáljuk megmenteni a Földünket. Tényleg, ajánlom, kellemes kikapcsolódás lesz, legalábbis nekem az volt.

Amikor megjelent Netflixen (mert a Netflix pénzelte a Tencent mellett) akkor hirtelenjében mindenki elkezdett cikkezni arról, hogy micsoda idióta film lett kína "mega-blockbuster filmje". Ami szeritnem erős túlzás. Még a kedvenc csatornám is lehozott egy videót, hogy mekkora f.szság az egész. Ha megnézzük az előző évek filmjeit, akkor egy folyamatosan csökkenő minőségű felhozatallal nézhetünk szembe, ahol nem a sci-fi nyer teret, hanem a következő felsorolásból valami: társadalom kritika, young-adult műfaj valamelyik tagjának a megfilmesítése, politikai nézetek propagálása. Aztán ott van a tény, hogy rettentően kevés eredeti ötlet kerül megfilmesítésre, minden csak remake, vagy egy létező sorozat folytatása.. Válasz egyet. Már nem is sorolok listát, mert úgyis tudjátok melyik lennének azok a filmek, melyen a nyelvemet köszörülném. A Vándorló Föld alkotói legalább bevállalták, hogy egy ambiciózus, és földtől elrugaszkodott (höhö) filmet forgassanak, mely alap ötlete eddig sehol nem merült fel. A film az ugyan ilyen című könyv alapján készült, ami kínában számos díjat nyert (és azóta sikerült megszereznem, majd arról is lesz egy cikk egyszer). A techcuccok és járművek dizájnjában sikerült szerintem egy egész szép egyensúlypontot leni, és minden megfelelően illik a kialakított képbe. Megfelelően nagy és robusztus. A teherautóknál még egy kis újítás is befigyelt, a kormánykereket, kormány gömbre cserélték.

A felszíni ruhák (mind a munkás/civil és a katonai) mind mind pöpecül lett megtervezve, és simán kinézem belőlük, hogy ezek egyszer mg is valósulhatnak (főleg, hogy az Aliexpressen már találtam exoskeletont, nagyjából 1500 dollárért, és ránézésre azt használják a katonai ruciknál). Továbbá, az űrruhák dizájnja is tetszetős. Megőrizték a mostanihoz hasonló formájukat, de egy picit elegánsabbak, és modernebbeknek tűnnek, és legalább nem néznek ki olyan hülyén, mint a quasimodo ruhák, amiket a Marsra szánnak.

(A képeken a ruha tervezője viseli az általa tervezett és 3D nyomtatott elemeket)

És én már nem is csodálkozom, hogy a nagyszerű Weta Workshop keze van a dolgok mögött.

A CGI-re dettó nem lehet panasz, a matte paintingek kiemelkedő minőségűek.

Aztán csak úgy, mint anno 2015-ben a Space Batlleship Yamato filmnél, itt sem tudom megmondani, hogy hol kezdődik a valós és hol a gépgenerált díszlet (habár a járműveknél azért néhol kibújik a szög a zsákból, de ez adódhat a kalózélet tömörítési eljárásaiból). A filmben "felvonultatott" tudomány egy kicsit összecsapott érzetet hagy az emberben a sokadik megtekintés után. Az ötlet, hogy  kimozdítjuk a pályáról az egész földet, és amúgy fogjuk és átköltöztetjük egy másik rendszerbe, meredek, de valamennyire azért megalapozták pszeudo-tudományos magyarázatokkal, hogy miért és hová raktak hajtóműveket ésatöbbi. Azonban arról elfejtkeznek, hogy mi történik akkor, ha megállítom a föld forgását (minek is a gravitáció), de ezt írjuk a space-opera számlájára. Ami meg a Jupiter begyújtását illeti, azt meg meg se említsem, de ha már úgyis halottak vagyunk, akkor durrantsunk neki oda. Szóval aki hard-sci-fi rajongó, az kerülje el a filmet, aki azonban inkább a látványvilág érdekel egy űroperettben annak ajánlom. De nekem amúgy is az a személyes meglátásom, hogy kezdjük elfelejteni, hogy mit is jelent eredetileg a sci-fi. Érdekes Vernére nem mondja, senki, hogy milyen hülyeségeket írt össze (ágyúval a Holdra?), vagy a régi írók, akik mindenféle repülő ketyerékről álmodtak. Valamiért mindenki rágyógyult a "tudományosan megalapozott" sci-fikre (amikkel önmagában nem lenne gond), de nem sikerül jót csinálni belőle. Én részemről üdvözlöm, az ilyen típusú filmeket, mert nem akarja magát komolyan venni, ja és gyengéim az emberiség összefog történetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414797722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.07. 14:49:46

A látvány valami zseniális. A föld, az űr, a gépek, mind nagyon meg vannak csinálva, látszik, hogy raktak bele pénzt rendesen.
A szereplők kínaik. Nagyon kínaiak. A mozdulataik, a mimikáik, a beszédük hangereje. Aki nem szereti, vagy nem tudja elengedni ezt, annak nem való a film.
Mindenki másnak csak ajánlani tudom.

Wittigen 2021.05.03. 13:58:47

@doggfather: nekem inkább ugyan az a bajom, mint az orosz ilmeknél: a turbó nemzeti önérzet.
süti beállítások módosítása