Sötét jövő

Volt már veled olyan, hogy nemzetbiztonsági ügy az amikor utazol?

2019. december 26. - Wittigen

Á, atompunk, a dízel, és egyéb punk stílusok szerelem gyereke. Amikor atompunkról beszélünk, akkor sepcifikusan egy időszakra általában az 1940-1960 közti időszakra gondolunk, ahol mindennek köze van valami radioaktív dologhoz, noha jelen eszközünk kissé kívül fog esni ezen az időtartamon, de attól még teljesen beleillik az adott korképbe.Hát amikor a kollegám megosztotta velem ezt a történetet, hogy van olyan pacemaker, ami nukleáris hajtóanyaggal működik, egyszerűen nem hittem el. És mégis. Valamiért azonban nem ebbe az irányba haladtunk tovább, pedig mennyivel királyabb azt mondani, hogy egy miniatűr atomreaktor van bennem, ahelyett, hogy egy X miliamperes LiPo akksi. Íme a  Numec NU-5, mely cirka 10 évvel az atompunk korszakának lezárulta után látta meg a napvilágot, ÉS plutóniummal működik. 

Pontosabban szólva: 1/7-ed gram plutóniummal, ami nem elég ahhoz, hogy a mellkasod leolvadjon, de ahhoz bőven elég, hogy a ketyere 88 évig működjön, szemben a lítiumos akksik 10-15 évével. Egy páciens 2007-ben, 34(!) évvel a beültetés után is ugyan azt a pacemakert használta. A Numec NU-5 a Medtronic és a francia Alcatel szerelmgyereke, és kb a 139 beültetett, akkor 5000 dolláros első verziós ketyegőből még a mai napig 9 aktív, a későbbi verziókból pedig nagyjából még 50-100 van használatban. Vaszeg a többi is használatban lenne, ha a tulajdonos élne még, ugyanis ezek aztán tényleg a világvége+1 nap tervezési elv szerint lettek építve. Kíbírják a golyó találatot, az elhamvasztást. Azonban, ha a tulaj elhalálozna, akkor nem lehet együtt temetni a kis szerkezettel, azt ki kell szedni, és vissza kell juttatni a Los Alamos-i nukleáris kutatóintézet hulladékkezelő részlegének, hogy ők kezeljék azt. Amúgy meglepő módon kicsi sugárzással üzemel. Használójára nézve mindössze 100 mrem (milirem) sugárzást bocsát ki évente, bárkli másra a környezetében 7,5 mrem-et. Az EPA által egy átlag északamerikai lakos éves sugárzás kitettségét 620 mrem-ben határoza meg. Elsőblikkre kicsit soknak tűnhet, hogy az éves mennyiség 1/6-át elszenveded, de tartsuk észben, hogy a 620 mrem csak a természetes forrásokból származó sugárzást jelenti (háttérsugárzás, természetes bomlás stb, stb), az emberi test jóval többet kibír, illetve azt is tartsuk észben, hogy egy teljes testes CT nagyjából 1000 mrem.

via.: reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6315331362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása