Sötét jövő

Code 8, elkészült a film, mi pedig megnéztük

2020. március 19. - Wittigen

Az Az R'ha mellett Code 8 volt az a kisfilm, ami a "nézd meg, itt vagyunk, ezt tudjuk csinálni" szerepet töltötte be.  És nem hazudok, ha azt mondom, hogy már a 15 perces proof-of-concept kisfilm is engedte látni, hogy a készítőknek van tehetsége, és nyugodt szívvel lehet adakozni. Ám a kettő közül projekt közül csak az utóbbi váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és az értékelések szerint üde színfolt a független indie sci-fi palettán.A szionopszisról néhány mondatban: Ebben a világban, vannak emberek, akik valamilyen erővel születtek. Pl, tud hegeszteni a kezével, nagyon erős, tudja irányítani az elektromosságot, stb. Ezek az emberek egykor segítettek fellendíteni a gazdaságot, majd évekkel később, ugyan ez a gazdaság és társadalom szémkivetettként tekint rájuk, mert tovább léptek, és már feleslegesnek tekintik őket. Szóval most az összes erővel született vagy munkanélküli, vagy alkalmi munkákból tartja el magát. Főhősünk egy ilyen helyzetben próbál lavírozni, a haldokló anyjával együtt.

Az alapötlet nem újdonság, de lassan nem is lehet teljesen új ötletet felmutatni. Galenek is ezer és egyszer hangsúlyoztam: manapság nehéz, hacsak inkább nem is lehetetlen egy teljesen egyedi ötlettel előállni, és az is lehetetlen, hogy ne mondják azt, hogy valakiről "másoltál". A siker titka abban rejlik, hogy az egyes műfaji jellemző elemeket hogyan rétegezed, és hogyan építed fel abból a történeteidet. Szóval robotok, drogkartellek, mutáns emberek. Semmi új, és mégis, egy új és egyedi világ Hollywood szürkülő palettáján.

Látszik, hogy szeretetel és odafigyeléssel készült. A digitális effektek és fizikai kellékek mind-mind ott van a szeren (csak semmi hegesztő szemüveg a speciális mindentlátó kamera hülyeség, de tényleg attól halálom van), a világítás és a cinematográfiai is hozza az elvárhatót, sőt, független filmhez képest, túl is teljesíti azt. Aki a kamerát kezelte a az kevés fényű jelenetekben az nagyon értette a dolgát, a bárban felvett neonos jelenetekben alig lehetett zajt érzékelni a képeken, és alig lehetett érzékelni bármiféle javítást. Nincs benne semmi extra futurizmus, mégis kilóg sok egyéb független filmes társa közül, ugyanis a kiválasztott helyszínek belesimulnak a környezetükbe, nem próbálják eladni futurisztikusnak azt, amiről ordít, hogy egy lepukkant gyárban vették fel. Kiemelném, hogy a film üdítő színfolt (a szó szoros értelmében), mint az Alita. 2012 óta van egy tendencia, ahol csúnyán kifakítják és kékké vagy egyéb színtónusúvá colorgradelik a filmeket, és ez minden egyes sci-fiben jelen van, és már herótom van tőle, szerencsére itt nem, kellemes meleg tónusú a film, élénk színekkel. A legjobb az egész projektben, hogy az eredeti kalapozó kisfilm egyes jelenetei szétosztva, de benne vannak a kisfilmben, és egy százaléknyit sem különböznek attól a minőségtől, amit a film hoz, és ez ritka. Túl sokszor dobtak már minket át a palánkon, azzal, hogy a trailer mutatott valamit, és a film más lett (khm, Utazók, khm). 

Nyugodt szívvel tudon nektek ajánlani a Code 8-at, mert nem egy trash-sci-fi. A történetben megbúvik sok már látott történeti elem, és mégis a srácoknak sikerült beletenniük a saját csavarjukat, és egy olyat alkotni, amire azt tudom mondani, ha következő körös gyűjtésre kerül a sor, akkor mostmár meg lehet nekik szavazni a bizalmat. Szóval nézzétek meg, és vegyétek meg, ha tehetitek, ugyanis megérdemlik a srácok, hogy készíthessenek még filmet, mert láthatóan van hozzá tehetségük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3215356360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása