Sötét jövő

Neopolisz gyermekei és egy furcsa Gömb - Bloodlust extra tartalom

2020. április 06. - Wittigen

Azért szeretem a Bloodlustot, mert magyar sci-fi/cyberpunk (kicsit Shadowrunra hajaz, de nagytestvérről példát venni nem bűn, és a rajzstílusa megközelíti a nyugati képregények stílusát, és nem próbál valami egyedit csinálni (ami több esetben csak hányás lesz). A Bloodlust 5 száma gőzerővel készülget (legalábbis remélem, mert ki vagyok tudni akarom mi lesz Rachellel és Zeroval), ahogyan a Cryweni történetek felújíott változata is. De amíg nincs valami szilárd betekintő anyag, addig vessünk csak egy pillantást a Gömb és a Cryweni történetek novellára.

A Gömb című rövid képregényt, egy 2014-es angol, "Adventures in Comics 4 - The Orb" nevű pályázatra csináltak, mely míly meglepő, egy Gömbről szól, pontosabban a gömbben lakó valamiről. A Bloodlustban a mesterséges intelligencia helyzete egy érdekes kérdés. Egyfelől, az alkotóknak tömérdek háttérinfójuk van, amiket lassan csöpögtetve próbálnak megosztani (és ez mind-mind potenciális történet anyag) a bemutatott világ hátteréről, történelméről, technológiáiról, valamint a már látott vagy épp még be nem mutatott karakterek hátteréről, eredet sztoriktól kezdve a végkifejleten át. Mivel viszonylag kevés infót lehet átadni eddig a 4 megjelent képregényben, így a Gömb egy ilyen infromációs hajtásnak tekinthető. Nos az objektum lakójának kezdeti változatával már találkozhattunk a Bloodlust 3. számában, VESZ ( aka Védekező és Elhárító Szubrutin), melyek félig-inteligens algoritmusok voltak (kb, mint William Gibbson könyvében a JEG-ek). Azonban a Bloodlust 2060-as jövőjében androidokat végképp nem látni, az MI-k helyzete meg kérdéses. Sőt a 4. részben ugye kiderül, !!SPOILER!! hogy azt a hiperspéci megfigyelő rendszert is egy igazi ember agya irányítja, mert egyszerűen kell az emberi agy kapacitása. A VÉSZ mondjuk rendelkezik az önfejlesztés lehetőségével, így a Bloodlust világán belül ez már így is fejlett mesterséges intelligenciának tekinthető, azonban ez a fejlesztés csak és kizárólag az adott feladat gyorsabb és hatékonyabb elvégzését szolgálja, feladatkörén nem fog tudni túlnőni, mivel annál primitívebb. Szóval az ötlet, az ez, az MI helyzete az ő világukban. Továbbá, innét idézném őket:

"Az MI kérdéskör mellé a setting egyből adta is magát A Gömbhöz, ez pedig nem más, mint a cyberspace, ami ebben a világban a legnagyobb információs „szupersztráda”, alkotói szemmel nézve pedig gyakorlatilag egy végtelen számú lehetőséget adó ihletforrás. Legyen szó egy látványos képi megvalósításról, vagy esetleg egy, a történetvezetésbe belesimítható jelenetsorról, mi szívesen nyúlunk a cyberspace-hez, ami az egyik kedvenc témánk a Bloodlust cyberpunk vonaláról. A miniképregényt így ebbe a környezetbe helyeztük és visszatérő filozófiai/cyberpunk témákat dobtunk fel benne, mint: Létezhet-e olyan fejlett mesterséges intelligencia, amely önön képességeit folyamatosan felülmúlva, azokat fejlesztve egyszer csak öntudatra ébred? Mi a határvonal egy szimpla program, fejlett algoritmus és egy gyakorlatilag saját létezésének tudatában lévő „digitális lény” között? Egyáltalán létezhet-e az általunk „életnek” nevezett fogalom digitális formában? Ha csak elméletben is lehetséges ezek bármelyike, mi indítja be ezeket a folyamatokat, milyen feltételek kellenek hozzá?... Több tucat kérdést írhatnánk még a témakört feszegetve, de szerintem így már világos, milyen ötlet állt a miniképregény mögött, amikor ezt készítettük."

Azonban a színes borító dacára, a Gömb története valószínűleg ennyi marad, nem várhatunk önnálló bővülésre, azonban, mivel az alap ötletet vétek lenne veszni hagyni még viszont láthatjuk talán a fősodratban. Ezen kívül pedig részese lesz a majdan megjelenő frissített Cryweni történetek c. antológiának.

A Neopolisz gyermekei nem más, mint az olvasó kegyetlen szembesítése Crywen mindennapjaival, ahol a munka hagy maga után kívánni valót, az életkörülmények meg méginkább. Livera pedig ebbe a környezetbe szüli bele Sneaky-t, akinek már kisgyermek kora óta dolgoznia kell, úgy ahogy mindenki másnak. Sneaky a bordélyban találkozik Juno-val, akivel azonnal barátságot köt, a tiltás ellenére is. Aztán persze, mint oly sok minden, ez is kisiklik, és aki kilép a nyomornegyedből, elfeledi, hogy honnan is jött. A Neopolisz gyermekei egy Crywen életében átlagosnak momndható történetet mutat be, két eltérő életpályáról. Párom szerint egy szőrösszívű tuskó vagyok, azonban Sneaky által érzett fájdalom még az én lelkemet is átjárta, hát még később a dühe. Kicsit keserédes, mert gyerekként még hiszünk a lehetetlenekben, hogy aztán később az élet rútul pofáncsapjon bennünket. Tökéletesen hozza a Bloodlust életérzést. A Gömbbel ellentétben ez nem az eredeti írók munkjája, hanem rajongói kezdeményezés, s az csak plusszban szívmelengető számomra, hogy a Bloodlustos srácok így beálltak egy rajongói akotás mögé.

Ennyi volna mára az exra tartalom. 

Ahogyan azt már fent említetük, előkészületben van egy antológiás kötet Cryweni történetek címen, mely már egyszer kapható volt, de most a felújított változaton harkálykodnak a srácok. 5 történet/képregény kap majd benne helyet, melyből kettőt itt is olvashattatok már, de a másik kettő csakis kizárólag majd abban a kötetben kap helyet. Sajnálatos módon most megborult mindenki, így konkrét bejelentési dátum nincs, a legközelebbi amit mondani tudtak a srácok, hogy szeretnék, hogy az agusztusban megtartandó Budapest Comic Conon megvásárolható lenne. Szóval amíg a bejelentésre várunk, hogy lehet érte menni, addig csak a fülszövegeken tudjuk csorgatni a nyálunk.

Zsoldosvégzet

Ez a cryweni bűnnegyedben játszódó képregény volt az első Bloodlust különszámunk, egyben az első online képregényünk is, amely még 2011-ben látott napvilágot. Az antológiába már egy újraírt változatban, újrarajzolt és színes borítóval, valamint tónusozott oldalakkal került bele.

Delírium

A Delírium című különszámunkkal a 2012-es Hungarocomix-on találkozhatott először az olvasóközönség, amit a rendezvény után online is közzétettünk. A négyoldalas minivel beneveztünk a 11. Belgrádi Nemzetközi Képregényfesztivál pályázatára, a „Salon Stripa 2013”-ra, és bár díjat nem sikerült szereznünk, képregényünk bekerült az említett fesztivál kiállítási anyagába. A történet ez idáig címoldal nélkül volt olvasható, de jelen kiadásban már egy színes borítóval kiegészülve egésszé vált ez a képregény is.

Kéjgyilkos

Ez a novella ebben az antológiában olvasható először. A Kéjgyilkost egy lelkes rajongónk írta, és ahogy elolvastuk, egyből megtetszett a története, a stílusa és ezek mellett illeszkedett is az általunk megteremtett világba. Visszaadta azokat a dolgokat, amelyekből mi is szeretnénk minél többet nyújtani a Bloodlust képregényeken keresztül az olvasóinknak: cyberpunk hangulat, vér, akció és fordulatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8115543978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodlust képregények · http://www.bloodlust.hu 2022.05.25. 11:52:17

Sziasztok!

A fenti cikkben olvasható "Bloodlust – Cryweni történetek" című cyberpunk antológiánk új, bővített, második kiadása június 11-12-én jelenik meg, a Budapest Comic Conon.

süti beállítások módosítása