Sötét jövő

Hello szia cyberpunk, itt vagy hát

2021. január 12. - Wittigen

Ismerőseimmel és egyik-másik olvasómmal már erősen pedzegetjük magunk között, hogy a cyberpunk éra mint olyan jelenleg ha nem is kőkeményen de már jelen van. Csak nem a gépfegyverrel árnyakban rohangálós, két felbérelt küldetés között tésztalevest szürcsölős, élvezhető félében.

Nem túl gyakorta írunk jelenleg is folyó dolgokról. Eddig konkrétan kétszer fordult elő, Tay, a Twitterre eresztett Ai esetében, (nem fogok újat mondani, nem volt jó ötlet) és a 17-es cikkely ellen (ami ugye eben az évben kell, hogy életbe lépjen, kíváncsian várom, hogy mikor fog elkezdődni, ÉS azonnal megroppanni az IRL szűrő). Nos, sikeresen eljutottunk odáig, ha nem egyezik a véleményed a nagy többséggel, akkor a nagyvállalatok egyszerűen megszabadulnak tőled. Vegyük példaként a Parler oldalt.

Mi is az oldal, és mi történt vele? A Parler egy Twitterhez hasonló (konkrétan az egyik nagyobb vetélytársa) mikroblogging oldal, ami az elmúlt néhány évben egyre jobban duzzad felhasználó ügyileg. Vajon miért, merül fel a kérdés. A válasz pedig felettébb egyszerű: szólásszabadság illetve más oldalak fura moderátori politikája, mikor az egyik oldalnak mindent szabad de a másiknak meg semmit. A Parler hisz benne, hogy mindenkinek joga van a szólásszabadsághoz (fontos megemlítenem, hogy én is hiszek benne, illetve abban is, hogy igen, mondatsz bármit, csak viseld is, ha pofán vernek valamiért, ami ugyan szólásszabadság, de társadalmilag nem elfogadható). Nos, a januári kis amerikai perpatvar után 3 nagy techcég, a Google, az Apple és az Amazon egyszerűen megszabadult az oldaltól. Az előző a datacenter szolgáltatást rántotta ki alóla, míg az utóbbi kettő az appot takarította el a platformjukról , mind a 3 esetben arra hivatkozva, hogy, és idézem:

a tiszta moderátori szabályok hiánya, és azok bevezetésének ellenzése miatt veszélyt jelent a közjóra nézve, és nem engedhetik, hogy a továbbiakban elérhető legyen.

Mintha csak egy Arasakát vagy Osaka techcéges blablát hallanék. A legnagyobb képmutatás a dologban, hogy ugyan ezek a cégek (bár a Twitter tuti nem AWS-en van hostolva) a Facebookot illetve a Twittert megtartják a kínálatukban (holott mind a kettőnek ugyan olyan rosszak a moderátori irányelvei (sőt a legtöbb esetben meg sem tudod, hogy miért kaptál tiltást, kivéve mikor nyilvánvaló, hogy miért, de a nyíltan karlendítős videókat osztó profil nem ütközik az irányelvekbe többszöri jelentés után sem), SŐT a Twitter esetében bizonyíthatóan vezetett már nem egy halálesethez (aminek mellesleg a mai napig nincs alapja, de cserébe a Twitter mob egy emberéletet követelt), ergo ugyan olyan "veszélyes" mint a Parler (a BuzzFeed mint "hiteles" forrás állítása szerint az oldalon koordinálták a Capitolium elleni akciót). Apropó Twitter mob, a manapság népszerű cancel culture és deplatforming hullám, ami előtt a nagyobb cégek annak rendje és módja szerint meghajolnak, mert féltik a profitjukat. Meglehet, hogy csak szájkaraténak tűnik az egész, azonban a tőzsde reagál erre a szájkaratéra. Jó példa erre Elon egyik random tweetje hogy majd 420 dolláron befagyasztják a Tesla árfolyamot, ami nyilvánvalóan egy vicc volt, és mégis, mindenki komolyan vette (mondjuk Musk kezében is veszélyes fegyver a Twitter fiók).

Az elmúlt években nem egy fizetési módot húztak ki oldalak alól, mint például a BitChute, akit a Paypal és a MasterCard és a Patreon is ellehetetlenített bármiféle nem bonyolult pénzszerzési lehetőségtől támogatókon keresztül szimplán azért, mert szélsőjobboldalnak titulálták őket. Megint csak ki kell emelni, hogy míg a felhasználó bázis egy részét nyilvánvalóan ezek az emberek teszik ki, de szép számmal akadnak nem ebbe a táborba tartozó emberek is, akiket egyik-másik platformról sok esetben alaptalanul hajítottak ki, illetve fontos még hangsúlyozni, hogy a konkurencia íly módon való kinyírása nem szép dolog. De amúgy sajnálatosan ez mintapéldája annak, amikor egy monopólium ellen akarsz úgy harcolni, hogy az oldalad nem minden része a te irányításod alá esik (a Parler esetében webszerverek estek 3. fél irányítása alá, akik egyszerűen kihúzták a dugót, mert az hogy az appok elvesztek, bumm nagy ügy, egyedül az almások szívnak, mert droidra bármikor letöltesz egy apk fájlt az internetről), de egy saját datacenter fenntartása nem olcsó dolog (főleg, ha nem lehet rendesen reklámoztatni (bár én szorgalmazom, hogy térjünk vissza a web 1.0-ás korszakba, ahol mindenki egyénileg vásárolhatott pixel méretre gif vagy statikus banner helyet, mert rühellem az AdSense rendszert).

Szóval üdv mindenkinek a nagyvállalatok által irányított internet világában. Ahogy azt már fentebb kifejtettem, a Facebook, a Twitter, a Youtube egyaránt ugyan olyan káros, mint bármely más oldal, mégis semmiféle szankció nem sújtja őket, csak azokat, akik nem velük értenek egyet, illetve ők szankcionálnak bárkit az oldalaikon. Persze természetesen felmerül ilyenkor, hogy nem vagy köteles használni az adott szolgáltatást, lehet mást is, azonban ahogy a mellékelt ábra mutatja, nem igen van más, ha kirántják a konkurencia alól a talajt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9016383610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása