Sötét jövő

Napi érdekes, hol van az Origae-6 valójában?

2022. július 12. - Wittigen

Felmerült már benned a kérdés, hogy vajon hol van a WY Oregai-6 kolóniája? Vagy, hogy pontosan hol van Shaw doktornő végső nyughelye a csillagok között? Imádsz ilyenekkel bogarászni? Ha igen akkor szeretnéd tudni? Akkor ez a te cikked!

A Covenant-on avagy Dávid bárkáján már köszörültem a nyelvemet, és köszörülöm is a mai napig, mert egy hulladék, de pár héttel ezelőtt valamiért a Prometheust néztem, és utána muszáj voltam végig pörgetni ezt a hányadék filmet is hogy kiderítsem mikor játszódik (kellett a dátum a világvége listánkhoz). Akkor találtam rá egy ma már nem frissülő csillagtérképész oldalra, aki hasonló dolgot csinált, csak nem dátumokra vadászott, hanem csillagokra. És az egyik cikk pont ezzel foglalkozott, és míg a film nem érdekel, az Alien világa, mint olyan igen, úgyhogy azon kaptam magamat, hogy trigonometriai számításokról és űrtávolságokról  és relatív koordinátákról olvasok. Úgyhogy erről fogtok ti is most olvasni.

Induljunk ki abból a feltételezésből, hogy a forgatókönyv írók voltak olyan "lusták" és valós naprendszerekre alapozták a történeteiket. Hála Scott Middlebrooknak, aki az Alien Timeline oldalt igazgatja, a következő tények adottak:

A Covenant 2104.01.05-én indul (én ezt 2103.12.28-re kalkuláltam, de az indokokra már nem emlékszem, de egy héten belül vagyok, szóval jók vagyunk), attól a pozíciótól, ahol balesetet szenvednek még 7 év és 4 hónap távolságra vannak az Origae-6-tól. Még 8 ilyen töltésük lenne, ami azt jelenti, hogy nagyjából 11 hónaponta nyílnak ki a napszél vitorlák. Na most a forgatókönyv alapján készült regényben úgy van leírva, hogy hónapok óta alszanak, ami azt feltételezi, hogy amit a film nyitányában látunk, az az első töltés. A másik, amit elég nagy pontossággal meg tudunk tippelni, az a Covenant bárka sebessége. Amennyiben a Prometheust vesszük kezdőpontnak és a Nostromo-t meg végpontnak (és feltételezzük, hogy lineáris fejlődési útja volt az FTL hajtóműveknek) akkor a következő számokkal nézünk szembe: a Prometheus 0,04 fényév/nap-os sebességgel szelte az űrt 2091-ben. 2122-ben a Nostromo már egy hajmeresztő 0,13 fényév/napos sebességgel lohol át az űrön. Ez azt jelenti, hogy 31 év alatt 0,09-ot javult az FTL technológia. Innen egy egyszerű szorzás osztás az egész, 31 éves időtartam alatt évente 0,002903 fényév/napot javult a technológia, és ez 2104-re 0,0777 fényév/napot eredményez a Covenantnál. Ezt a timeline oldal alkotója valamiért felkerekítette 0,8-ra ami még szerintem hibahatáron belül van, de nem tudom miért kellett. Aztán hála a Blu-ray technológiának egyre több részlet vehető ki a filmekben, így azt is ki lehet bogarászni, hogy a film elejei baleset és a Paradise-nak is hívott Planet 4 között kb. 1,249 fényév van. A dialógus szerint nagyjából pár hét lesz odaérni, ami nagyjából megerősíti a 0,08 fényév/napos teóriát, mert ha a "pár hét" alatt 2 hetet értünk, akkor az attól függően, hogy kinek a számait használod, az 1,088 és 1,12 fényév közé tenné a bejárható utat. Ha úgy értelmezzük, hogy 2 plusz egy pici, akkor már helyben is vagyunk. Igen tudom sok a ha, meg a talán, de mivel nem kapunk konkrét számokat így azzal kell főznünk, amink van, de eddig a matek oké, átszámoltam. A másik infó, amit használni tudunk, az a Origae név, ami latinul Auriga, és mit ad isten, van egy ilyen konstellációnk, úgyhogy nem túl nagy lépés, ha azt tippeljük, hogy az Oriage-6 az Auriga konstellációban helyezkedik el. Na most a Covenant a teljes útidőtartam alatt (ami 3011 nap) 240 fényévre tud eltávolodni a Földtől. Amennyiben ezt nyílegyenesen a Szekeres csillagkép (Auriga) felé teszi, akkor a legjobb jelöltünk erre:

A xi-Aurigae. Ez a csillag 238 fényévre van tőlünk, ami igazából nekünk jobb is, mindenhol kissé fölé lőttünk a számoknak, így az hogy kissé közelebb van jobb is. Egy A2V típusú csillagról beszélünk, ami nem más, mint egy fehér törpe. Tömege jelenlegi kutatások szerint kb 2,19-szerese, átmérője meg 1,78-szorosa a mi Napunkénak. Jelenleg nem tudunk róla, hogy lenne exo-bolygója de ez sem kizárt. Hogy idézzem az Armageddon filmből a egyik kedvenc soromat: "Nos a költségvetésünk csupán csak az égbolt három százalékának megfigyelésére elég és megbocsásson uram, az égbolt rohadt nagy ám."

Ha valaki szeretné térben is elhelyezni, akkor a következő nyalánkságokkal tudok szolgálni:

xi-Aur elhelyezkedése a galaxis középpontjához viszonyítva

Xly Yly Zly
xi Aurigae -88,726 -27212,3764 109,4386


Illetve sikerült találnom egy interaktív(abb) 3D csillagtérképet is, ha szeretnéd elhelyezni térben.

Ezzel megvagyunk az egyszerűbb részével, most pedig derítsük ki ki, hogy hol lehet a Paradise/Planet 4 vagyis Shaw doktornő végső nyughelye. Ehhez kell a baleset pontos csillagközi koordinátái, amit egyszerű kiszámolni 11 hónapnyira vannak a Földtől, mely állandó sebességgel számolva 26,44 fényévre teszi a Covenant baleseti pozícióját. Ehhez hozzá kell venni a galaxis síkjától való elhajlást és egyebeket, de egy egyenes vonal mentén haladunk. Szóval az Auriga csillagkép felé emelkedünk, innen pedig egy egyszerű Pitagorasz-tétellel számolhatóak koordinátáink. Szóval a fenti adatok és tények ismeretében a koordinátáink a következőképpen alakulnak: 

Xly Yly Zly
Covenant baleseti pozíció -9,858337789 -27023,59698 55,6472902

 

A távolság meg már adott: 1,249 fényév. Na most az egyik fedélzeti navigációs kijelző képernyőjén nagyon pöpecül kivehető a tervezett eltérés az eredeti útiránytól, melyre az oldal írója csak egy kört vetít rá, és 45 fokra becsüli a letérést. Ami nem teljesen az, mert 1) még ha csak kört is rajzolok rá, akkor sem igazán 45° az eltérés és 2) látszik a képen, hogy a pontok közelítenek egymáshoz a szaggatott vonalban, ami indikálja, hogy a szaggatott vonal egy fókuszpontba tart ami indikálja, hogy a fókuszpontjuk nincs egy síkban a hajóval, de mivel olyan közel vannak, talán elengedhetjük az eltérést. (De ha egyszer találok egy vállalkozó kedvű matekost, aki ért a csillagászathoz is, akkor majd átnézetem a számításokat és visszatérünk a Planet 4 koordinátáinak pontosságához (főleg ami a Z koordinátát illeti)). Szóval 45 fok és egy síkban vagyunk, ez a következőt jelenti:

Xly Yly Zly
Planet 4 pozíció -11.01367 -27024.07 55.6427902


Megjegyzés, korrekciózás közben tűnt fel, hogy a baleseti pozíció és a Planet 4 Zly koordinátái nem egyeznek, úgy látszik mégiscsak hasonlóan becsült, mint én. Nekem az a tippem, hogy 1,2 fényéven belül a Z koordináta deviáció olyan pici, hogy csak talán az utolsó négy számon látnánk változást, így talán az a pár nem tudom hány ezredes eltérés még lehet igaz is.  

Ha ezeket összepakoljuk egy képre, akkor a következő látvány tárul a szemünk elé:

Ez egy picit ijesztő képet ad, mert így ábrázolva a fekete dög vész nagyon közel kerül. Ugye a Nostromo a Thedeusról tért vissza, az LV-426 meg a Zeta Reticuli körül imbolyog. Na most lehet hogy nekünk a 48 fényéves sugár még nagy távnak számít, de tekintve hogy az Origae-6 240 fényévre van az összes többi hely kényelmetlenül közel, mondhatni szinte a küszöbünkön van a maga huszonnégy meg harminc valahány fényévével.

via.: The Stellar Cartographer

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7917817363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása