Sötét jövő

A kihívás - Vészhelyzet az űrben

2024. február 15. - Wittigen

Sok-sok várakozás és periodikus körbenézés után végre feltűnt a radaron a Kíhívás című orosz akciódráma, ami nem kevesebbel dicsekedhet, minthogy részben az ISS-en forgott. De vajon jó film lett?

A Kihívásról először még 2022 szeptemberében írtam ami lássuk be, nem ma volt. Akkor azt írtam, hogy a film forgatása már 2021-ben befejeződött, várhatóan 2022-be lett volna a premier, ami aztán átcsúszott 2023-ra. Az hogy hozzánk legális forrásból eljusson, effektíve lehetetlen, tekintve a jelenleg is folyamatban lévő eseményeket, de persze ez az internetet nem fogja megállítani, nekem is igazából ez a szerencsém. Szóval a film: ez is egy űrsétával kezdődik, ahol az egyik űrhajósnak mellbevágó élménye lesz, annyira, hogy bevérzett a mellüreg  (hemotorax), és jelenlegi állapotában nem hozható le, mert fixen belehal a landolásba. Szóval jó Armageddon módra az orvost küldjük fel hozzá, hogy végezze el amit lehet odafent, aztán hozzuk vissza és pofozzuk helyre idelent, ha szükséges. Egyszerűnek tűnik. Ja csak senki nem végzett még műtétet odafent, és senki nem tudja valójában, hogy mi a baja az űrhajósnak, mert ehhez röntgen vagy CT kellene, de odafent csak egy ultrahang gép van, ennyi. Szóval besorozzák az egyik moszkvai kórház 7 orvosát és megpróbálják őket felkészíteni egy 0G-ben végzendő műtétre. Nagyjából ez a sztori.

A CGI egész oké, az oroszok csúcsra járatták ezt az iparágat az elmúlt években. Érdekes keveréke a reálisnak, és a nagy büdzsés videójátékosnak feelingnek. Erre jó példa ez a kiragadott részlet:

Az ISS-ról készült nagy totálos felvételek tökéletesek, viszont amikor átlépünk az űrhajósok szemszögébe (0:58), akkor azért elüt a digitális munka a valóságtól, nekem túl műanyagnak hat. És azért ők sem tudták kihagyni, ami zavart a Life című filmnél is:  tele vagyunk feleslegesen pörgő tárgyakkal, csak legalább itt nem plusz CGI-t pazaroltak rá, hanem csak ott vannak és amúgy is tehetetlenek. De hasonlót tapasztalhattunk a Salyut-7-nél is, és igazából nem is ez az, amiért megakartam nézni a filmet, hanem az ISS-en forgatott jelenetek. Ezekkel a jelenetekkel a Kihívás a második film lett mely valós súlytalanságot használt, és az első amely úgy érte ezt el, hogy nem a Hánytató üstökösben építették fel a díszletüket, hanem felmentek érte az ISS-re. És a becslések ellenére, több mint 35 pernyi anyagot lőttek, aminek szerintem nagy részét fel is használták, természetesen, ha már vendégül látta őket a Roszkozmosz (és ugyebár valójában fel is mentek), akkor  vétek lett volna kihagyni a lehetőséget, és Bajkonurban is forgattak rendesen, a kilövés és a WAB-ből való kigurítás mind valós szerintem. Az első tényleg űrben forgatott jeleneteket 1 óra 21 perctől kezdve láthatjuk, a Soyuz űrhajó közelítéséről (abból ítélve, hogy mennyire nem egyenletes a kamera mozgása, és hogy mennyire nem tiszta a kép mikor zoomol, és nem tudom jobban kifejteni, de nem cgi jelenetekre jellemzően zajos, hanem olyan természetes módon)

 

És akkor most jó e a film, vagy sem?

Fogadtatása oroszoknál vegyes volt, néhányan méltatták az első rendesen űrben forgott filmként, de többen is felszólaltak ellene. Többen kritizálták a pénzpazarlást ami a tényleges űrforgatás jelentett, no meg azt is,hogy mégis hogyan reprezentálja a nőket az űrben ez a film. A Roszkozmosz program igazgatója Sergei Karikalev meg egyenesen elvesztette a pozícióját, mikor nem tetszését fejezte ki a filmmel kapcsolatban és csak azért kapta vissza mert a Roszkozmosz űrhajósai kiálltak mellette. Politikai oldalról az volt a célja a filmnek, hogy bebizonyítsa az oroszok élvonalbeliségét és megerősítse a fiatalabb generációban az űrhajósságot mint hivatást. Hogy ez bevált-e arról nem tudok nyilatkozni, de az biztos, hogy a 91 millió rubeles büdzsé (mostani árfolyamon 365 millió forint és, ebben szerintem nincs benne az államilag finanszírozott út és felkészítés, arról sajnos nincs adat, hogy ez mennyibe fájt az orosz adófizetőkenk, de gyanítom nem olcsó) mellett a film össz bevétele 2 milliárd rubel volt (most 8 milliárd forint), ez szép teljesítmény, tekintve, hogy egy időben volt mozikban a John Wick 4-el. Szóval a nézőknek tetszett. Igazából nekem is. Ez a film egy Vészhelyzet epizód, keresztezve az Armageddonnal, csak mondjuk itt meg volt indokolva, hogy mért áll fent "a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" szituáció. Meglepő módon, most kicsit visszafogták a turbó nemzeti önérzetet (természetesen azért van egy lassú panolás kiakasztott Putyin portréra az egyik jelenetben). A film két szálon fut, van az orvosi, és van egy felesleges magánéleti és párkapcsolati dráma a doktornő és az egyik doki között, melyet teljes egészében akár ki is lehetne vágni. Igazából egy kulcs momentumot kellene megváltoztatni a párkapcsolati dráma eltakarítása után: hogy jön rá a doki, hogy miből barkácsoljon magának alvadt vér eltávolító szerszámot. Van egy jelent, mikor az ISS orosz részlegének felépített másában elejti a ceruzáját, és a romantikus szál másik fele megmutatja neki, hogy egy széthajtogatott gémkapoccsal ki lehet szedni a cerkát.

Ennyi, összesen ennyit kell áthidalni. Igazából kedveltem a dokinő karakterét, nem tehetek róla, szeretem azokat a karaktereket akik tudásuk teljében fittyet hánynak a parancsra, és sikeresen összehozzák életük bravúrját. Fontos, hogy a karakter úgy is legyen felépítve, hogy elhiggyem róla, hogy meg tudja csinálni, és nos, ő pont ilyen. A másik amit kiemelnék az az, hogy a főnöke hogy viselkedett. IMÁDOM azt a főnököt, aki tisztában van a beosztottja képességeivel, és erre alapozva HAJLANDÓ is teljes mellszélességgel kiállni érte, olyan jó érzés az, amikor ilyen elismerést látsz. A műtét jelenetek nagy része is cgi , hogy máshogy oldanád meg mondjuk, de attól még seggszorítósak lettek (nyilván egy avatatlan szemnek). Megérte felmenni a jelenetekért az űrbe? Nyilván nem. Meg lehetett volna csinálni azt a 35 percnyi anyagot a hánytató üstökös orosz változatával vagy ne adj isten azt is digitálisan? Nyilván. Attól még jól néz ki és operatőrileg kihívás volt? Igen. Végtére is jó a film? Szerintem igen, egész jó film lett, szerintem fel is eszem az Orosz gyöngyszemek listákra.

Ha akarod, irányba tudlak állítani a filmhez, de sajnos csak angol feliratom van hozzá, azt is valaki gépi fordította, úgyhogy nem tudom, hogy helye e vagy sem, mindenesetre illeszkedik a felirat, és egy néhány kihalott kulcsszó angol megfelelője a helyén van és a felirattal érthető sztorit kap a film, szóval talán ok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8118309183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása