Sötét jövő

Dead Shadows - egy 12 éve készülő filmértékelő

2022. december 03. - Wittigen

A Dead Shadows-ról még az eredeti oldal adott hír, talán egy majdan érkező filmként, egy trailerrel. Nem is emlékszem belőle túl sokra, de meg akartam nézni. Azonban ezt egyszerűbb mondani, mint megtenni. Eddig tartott míg találtam egy db torrentet, amin volt is seed. Lássuk megérte e a várakozást.

A történetet már ismertettük évekkel ezelőtt (még az eredeti blog egy régi cikkét állítottuk vissza), de gyors ismétlésnek: Chris szüleit a Halley üstökös legutóbbi látogatásánál gyilkolták meg, úgyhogy számára eleve nem kedves semmilyen üstökös láogatása. Pechére épp jön egy új, és nagyon közel halad el a Földhöz, egyesek szerint lehet érinti a légkört is. Ezt a látványos eseményt mindenfelé bulik és ünnepek kísérik. Aztán az emberek egyre furcsábban kezdenek viselkedni. Valahogy azzal senki nem számolt, hogy az üstökösön kéretlen látogatók is érkezhetnek. Mindezt egy ilyen pofás poszter keretében:

A rendező, David Cholewa egy fura figura a francia filmes szcénában. Különféle anekdoták alapján tekinthetünk rá egy kívülállóként, aki elfordul a nagy stúdióktól és cégektől és inkább alapít egy saját kiadót és stúdiót, hogy azon dolgozhasson, amin szeret. Nem ok nélkül, ugyanis Cholewa oda és vissza van azokért a zsánerekért, amit a francia fogyasztók messze elkerülnek. Legalábbis ezt írja róla a Screenanarchy nevű oldal. Meg ezt is, hogy elméletileg van két másik filmje is, Black Gate és Dark Zone címen, de azokról még ennyi infó sincsen, csak a két linkelt poszter, lehet el sem készültek. Szóval ezen ismeretek mentén megérte 10 évig túrni a netet? Hát nem. A film amúgy nem olyan rossz, már ami az alapkoncepciót és részben a megvalósítást illeti, de semmi kiemelkedőt nem tud mutatni. A nyitó cgi meglepően jó volt, az azt követő jelenetek miatt meg igazából csak pár másodpercig van egy fura érzése az embernek, de az is inkább a jellemző 201X-es évek hideg monoton colorgradingje miatt, nem pedig mert annyira elüt vagy épp zajos (mint ami sok alacsony büdzsés sötétben forgott film sajátossága). A cgi azonban az egy későbbi kulcsjeleneten kívül (a póklábú meztelen néni, aki a trailerben is van), elég hamar szét esik. Kicsit mondjuk kárpótol a maszkok és sebek FX munkája (kicsit a Dologra emlékeztetnek az összes vagy simán csak olvadt arcú statiszták) a filmben, de sajnos ez nem sok. Ami a sztorit illeti, kicsit csapongó, nem teljesen jól felépített. Mármint a jön egy üstökös - világvége partizni akar mindenki - beüt a krach (esetünkben a testrablók) egy jó ötlet vonal, csak nincs jól megoldva az átvezetés. Nem derülnek ki dolgok, vannak felesleges subplotok, pl a drogos bandának mi baja a főszerepklőnkkel (mondjuk van egy halvány sejtésem, hogy tőlük vette az idegei nyugtatásához drogot, mert retteg a sötétben)? Mi köze van a katanás kopasznak a főszereplőnkhöz, azon kívül, hogy szomszédok, és rühheli a drog terítő bandát és mi köze a bandához? Miért csapnak össze minden adandó alkalommal? És ilyen hasonló apróságok. Ami a színészi alakítást illeti néhol kicsit amatőrnek érződik, főleg a bolti lábstírölős jelenetnél, de az őrültet amúgy mindenki nagyon jól adja, de a logikátlan felépítés miatt nincs lehetőség tündöklésre, sem pedig a karakterek fejlődésére, így nem alakulhat ki kötődés semelyik karakterhez sem.

A film nézése során az első Skyline film jutott eszembe, mint ellenpélda, ami szintén az inváziós témával dolgozott, noha nem a testrablós fajtával. A Skyline első része (az az univerzum is megérne egy misét, mióta franchise-á fejlesztették) szerintem egy egész pofásan összerakott film volt, melynek a posztere nem ígért túl sok jót, de cserébe kellemesen csalódtál a filmben. Nos a Dead Shadowsnak az összes kartácsa el lett lőve a poszteren és a trailerben és semmi nem maradt a filmre, ami igazolta volna az erőfeszítést, amit az internetről való letaknyolásába fektettem. Cholewa lehet okkal alapította meg a saját stúdióját, és lehet inkább fordítva volt, mint ahogy azt állítja. Nem ő nem akart együtt dolgozni nagy stúdiókkal, hanem azok nem akartak vele. Long story short: nem érte meg, lehet hogy az évek mitikussága szépítette meg. Ha van rá igény, felrakom MEGA-ra csak jelezzétek, mert még a gigabájtokért is kár. 

Csak hogy valami jó is legyen a rosszban, találtam néhány egész pofás dizájnt, amit Alex Tutis készített a filmhez. Igazából kár értük, mert az első képen kívül semmit nem látunk a filmben, az érdekesen kinéző idegen mutációs dizájnokból sem lett semmi, csak egy meztelen, póklábakon közlekedő nő, ami ismételten megerősíti a teóriámat, nincs francia film furcsa, és felesleges meztelen jelenetek nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6017927227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása