Sötét jövő

Könyvtár: Star Wars Kantin

40 recept a messzi-messzi galaxisból kicsit kevés kreativitással

2023. május 28. - Wittigen

A Kantin egyike azon ritkább, nagyalakú kézikönyveknek amik megjelentek itthon nálunk is. Az eredetit a Hachett csoport adta ki (rohadjon rájuk az összes befőtjük, de erről a cikk végén), itthon a Kolibri adta ki. És ahogy a címe is mutatja, 40 receptet rejt az SW univerzumából. 

Rég meg van a könyv, volt is kép, ahol látszott és kíváncsiak voltatok mit rejt, de most itt az ideje, hogy szemrevételezzük mit tud ez a 2018-ban kiadott könyvecske.

Szép keménytáblás kötet, viszonylag vastag, matt papírra nyomva, rendes kötött gerinccel így erre nincs is panasz. De az az igazság, hogy én kicsit több kreativitást vártam a tartalomtól. Meglepetésemre a könyv csak kb 3 nyelvterületen jelent csak meg: a franciáknál, a németeknél, és nálunk. Így nem tudok nektek hozni belőle rendes képeket, mert sehol nem találtam meg, az én szeknnekrem meg még tervezés alatt. Az író az Thibaud Villanova, egy francia szakács, aki Gastrogeek néven is fut. Hogy miért hangsúlyozom ki, hogy rancia: nos a kaják jó részén érződik ez a behatás. Olyan ételeket sorakoztatnak fel, amik jó része ismeretlen itt számunkra, ami nem lenne rossz, ha nem ordítana róla, hogy csupán átmatricázott ételekről lenne szó. Egyik jó példa az a Párolt Bantha nevű leves, amiről meg sem próbálták elrejteni a tényt, hogy egy standard húsleves. Arról már ne is beszéljünk, hogy ez a leves a kashyyyk-i részhez van sorolva, holott a bolygón nem élnek Banthák. Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy feletébb jól néz ki képen. Ja igen képek, nos a könyv 9 fejezetre van osztva bolygók szerint, minden fejezet legalább 4-5 recepttel, néhány fejezet végén kiegészítő függelékkel, amik a különböző technikákat taglalják. Mindegyik egy képpel kezdődik a bolygóról mely viszonylag alacsony felbontású, ez Takodanán látszik a legjobban. Aztán van egy ilyen összegző ahol mutatnak néhány karaktert meg tárgyat a bolygóról eléggé meh clipartokkal. A kajákról készült képek is so-so kategória. Több olyan kép is van, ami annyira kevés fantáziával készült, hogy már zavaró, egy keresztbe tett fénykard üres betonháttérrel, egy takarásban lévő E11, amott meg egy halom elszórt csavar és egy kibelezett telefon. Aztán vannak marha jók, pl.: burzsuj Dex Klubszendvicsét (kajak, ki eszik gyors kajához édesburgonyát...) épp Obi-Wan tartja (jó tudom, hogy nem ő, de pont úgy néz ki) illetve nagyon jól sikerült eltalálniuk a kamínói széria sterilitását és megtervezettségét, habár nem sok fantázia szorult az oda álmodott fogásokba (nyershalkocka brrrr, bár tény, időhatékonyak a kaják).

Dex szendvicsei abból a fogadóból, ahová Obi betért a második részben. Kamínói menza.

Szóval magukra az ételekről készült fotókra nincs panasz, mind nagyon jól néz ki, és néhányat lehet meg is csinálok egyszer, de a kompozíciók nem épp a  legjobban lettek megválasztva. Annyi mindent lehetettt volna megjeleníteni, mit ettek a jedik, vagy a bircsik soha meg nem romló neonzöld zselatin pasztáját, a klónok hadtéri ration packjait, esetleg sétálhattunk volna egyet Mos Eisley piacain, hogy bevásároljunk, az új trilógiából megpróbálhattunk volna csinálni olyan instant kenyeret mint amit a filmben is láthattunk. Ami azt illeti az új trilógiával foglalkozó rész annyira unalmas, hogy nem is tudnék felsorolni belőle egyet sem. Hogy megéri ez érte kért bolti árat? Nos, igen is meg nem is. Rajongói próbálkozásnak nem lenne rossz, azonban hivatalos Disney által fémjelzett könyvnek egy kicsit kevés. Plussz nem tudom belőni a megcélzott korosztályt. Nem gyerekeknek lett szánva, tekintve, hogy milyen gépeket és felszereléseket használnának, szóval ez inkább akkor az ő szüleiknek van, akik majd elkészítk a fogásokat a kis padawanoknak. Tulajdonképpen nem tudom hogy mit vártam, lehet jobb tálalást (érted :D). Itthon még mindig lehet kapni a Libri és a Bookline hálózatában 6300 forint környékén, DE. És itt jön a de. A könyvet, a Hatchet csoport adta ki, aki épp az egyik legnagyobb internetes archívumot perli, mert az a kínai köhögés alatt korlátozás nélkül lehetővé tette könyvek kölcsönzését. Két rétű az indoklásuk: 

  1. Nem volt rá megfelelő joguk, ami igaz, mert effektíve kalóz szkennekről van szó.
  2. Bevétel kiesést okozott, ami hazugsg, ugyanis a kucc alatt eleve nem volt vagy nem annyi volt a bevételed mert a boltjaid zárva voltak te türhő.

Így ha hozzá szeretnél jutni, akkor ajánlom a használt SW könyves csoportokat és a vaterát is, vagy jó lesz digitális változatban is ha fel tudod lelni. Ne adj a Hatchettnek ezek után pénzt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8518116594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása