Sötét jövő

Pacifi Rim Ember, gép kontra szörnyek

Utolsó Bookdepó küldetés - 1. rész

2023. június 29. - Wittigen

Ez a könyvbemutató első lesz egy 5 részes sorozatban, melyet egy dolog köt össze: az hogy bezárt a Bookdepó, én meg megrendeltem a kívánságlistámat. Kezdjük szerintem 2013 legjobb filmjével, a parádés szereposztású Pacific Rimmel.

A PacRim meglepetésként jött, és tarolt a mozikban. Meg is érdemelte, mert az egyszerű hatalmas gépek gyepálnak hatalmas szörnyek ígéret mellett hozott egy viszonylag érdekes sztorit, és már egy oneshot filmre gyönyörűen kidolgozott világot (kár, hogy a második rész ezt telibe fosta). Amit mindenki nagyon imádott, hogy meg volt az az OOMPH mikor Gipsy pofánverte a szörnyeket. Node ahhoz hogy meglegyen ez a bizonyos OOMPH érzés hatalmas tervezésnek kellett a háttérben történnie és beza történt is. A Pacific Rim Man, Machine vs. Monster artbook pont ezt taglalja.

Védő borító Keménytábla minta

A könyv gyakorlatilag az első két oldalas Kaiju artworkkel meggyőzött, hogy meg kell vennem, de minden oldalon plussz meglepetéseket tartogatott, amit nem tüntettek fel a "brossúrában". Kezdésnek, a díszes színes borító alatt úgy néz ki, mintha PanPacific Defens Corp toborzó és propaganda kézikönyv lenne, de belül egy "közönéges" produkciós naplót rejt. A "közönségest" értsd a szó pozitív értelmében, a könyv D-U-G-I-G van olyan conceptekkel és artworkokkel, jegyzetekkel, és szkeccsekkel, melyek nem csak kiralyzolnak előttünk egy mélyebben megtervezett univerzumot, de életrekeltik előttünk a háttérben történő munkálatokat. És hoooooooooooooooo boi! Del Toro igazán odatette magát. Kezdésnek tudtátok, hogy legalább 100 különféle Kaiju és Jaeger volt tervezve a filmhez?

Del Toro szabadon engedte a dizájner csapatát a preprodukciós időszakban azzal a felkiáltással, "gyártsatok nekem szörnyeket és robotokat" és gyártottak ők bizony. Utána következett egy kegyetlen szelekciós folyamat, ahol kiszórtak sokat, és már csak így concept illetve pici szobor képében maradtak meg nekünk ebben a könyvben.

Aztán Del Toro mesél arról, hogy hogyan lett Idris Elba Marshall Pentacost a filmben. Valaki olyan kellett, akinek már csak a megjelenése is erőt sugallmazott. Illetve mesél arról is, hogy teljesen más megközelítést akart alkalmazni Pentacosttal, egy hangos ezredest szeretett volna, viszont Idris javasolta, hogy sokkal jobb lenne, hogyha az ezredes a nyugodt, de erőt parancsoló hangjával irányítana, viszont a szemével ölni lehetne. Aztán gondolom nem újdonság, hogy Glados a hangja Gypsynek is, meg amúgy minden számítógépnek a Shatterdomeban, de az apró kis fűszer, hogy del Toro egszén a Valve-ig ment, hogy megszerezhesse Ellen McLain hangját a projekthez, személyes rajongás miatt, ugyanis Toro odáig és vissza van a Portal játékért. Aztán mesélnek a Jaegerek evolúciójáról, hogy hogyan vált minden egyes hatalmas mecha egyinésggé az eredetén és a sziluettjén keresztül, és hogy hogyan kell megvilágítani, hogy ne egy olcsó akciófigurának tűnjön, hanem ténylegesen behemót acélóriások legyenek. Toro ragaszkodott hozzá, hogy a robotok kizárólag a saját fényeikkel legyenek megvilágítva, esetleg megtámogatva városi fényekkel iilletve az ég világosságával, és az ILM tette a dolgát. Hasonlóan tette a dolgát a szörnyeknél is ahol az elsődleges cél a "csak úgy néznek ki mint szörnyek" állapot elkerülése volt, de az ILM által leszállított teszt animációk pont ezt adták vissza, de hála a rendező jegyzeteinek aminek az animátorok nagyon örültek, mert azon túl, hogy mutatta számukra, hogy Toro érti a filmet és érdekli is, hogy jó legyen, ezek segítségével megkaphattuk a töb ezer tonnás városrombóló mutáns gyíkjainkat, akik vannak legalább annyira tisztelet parancsolóak, mint Godzilla maga. Aztán ott van a tömérdek megépített szett. a 103 forgatási napra 101 megépített szettet csináltak mely nagy része hidraulikusan mozgatható volt, és szinte az összes épített szett masszív esőztető rendszerbe volt kötve, mert ha megnézitek, nagyjából a film 90%-a vizes helyen játszódik. Még a Shatterdome padlója is merő víz. Emellett, 2 connpodot (a robotok fejét) építettek, melyhez csináltak 8 külön szettet, hogy át lehessne alakítani a megfelelő mechához. Mondjuk azt sajnálom, hogy Cherno Alpha és Crimson Typhoontól olyan hamar el kellett búcsúznunk. Egy dolog mégiscsak keserű szájízt hagy: a könyvből kiderült, hogy ez a Legendary Pictures önnállóságra képességének munkafilmje volt, mint egy szakmunkás tanonc végzős alkotása, és mindent feltettek egy lapra, és Del Toro minden kérésének engedtek, hogy az ILM-mel dolgozhasson, hogy tömérdek szettet építhessen, hogy felügyelhesse a 3D konverziót, és végül mindez 2013 egyik legjobb filmjét eredményezte. Majd jött az Uprising, aminek a minősége a küszöb alatt volt és elkövette az összes hibát, amit Del Toro annyira igyekezett elkerülni, hogy aztán ezzel szöget verjen a koporsójába. Kár érte, mert jó ügynök volt. A két előző kép fel nem használt Kaijuk voltak, jöjjön még néhány concept:

Ez a kép félmegvalósításra került, ugye van az a jelenet, mikor a félrecsúszás után a Gypsyben mindenki kinézi őket, akkor együtt ülnének a Shatterdome falán, ami nagyjából hasonlít ehhez a képhez (a bal oldali oldalon lehet látni Beckett karakterét is).

Ez egy el nem készített jelenet conceptje, bár ötletem sincs, hogy miért táncolnak a karakterek, miközben Prescott nézi őket.

Még egy utolsó Kaiju dizájn.

Azért hogy tisztában legyetek, ha rendeltek mit kaptok: a kötésre a papír minőségre, és magára a keménytáblára nincs panasz, viszont,  az artbook hülye alakú, így a tárolása nehézséget okoz, mondjuk nem annyira majd, mint az érkező Aliens Blueprints könyv. Illetve mint már említettem tele van apró extrákkal a könyv, azonban ezek az extra darabok be vannak RAGASZTVA a könyvbe ilyen átlátszó szilikon gyurmaragasztóval, és sajnos sok a gerinchez közel van ragasztva. Szentségtörés én mondom. De ezt kicsit hajlandó vagyok elnézni a kapott extrák miatt. Mako és Raleigh ID kártyáját is megkapod, valamint jó néhány szkennt Del Toro naplójából, melyen apró szkeccsekkel van tarkítva (természetesen spanyolul), kapsz egy teljes oldalnyi matricát, és propaganda posztereket. A két propaganda poszter nincs rajta az ááltalam összeollózott képen (kifotóztam a cuccokat a könyvből), még írni is akartam, hogy az valahogy nem jött a könyvel, majd ez után a mondat levésése után találtam meg a könyv hátuljába aplikált borítékot, ami tartalmazta a két posztert, és nem is ilyen kis A4 pamphlet méretben, hanem szép nagyban, minőségi papíron Szóval fullosan megérte a rá kiadott zsetont. Mivel a Boookdepo bezárt, így sajnos onnan már nem tudok linkelni, így marad a Libristo, ahol 15 és 13 ezer forint között változik az ára, a cikk írásakor alig egy ezressel drágább, mint amennyiért én be tudtam szerezni, de szerintem itt még a teljes át is teljesen megéri.

A sorozat többi részét itt megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3418118744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása