Sötét jövő

Mesterséges embriók és laborban növesztett babák - megint egy halom ferdítés

2023. szeptember 29. - Wittigen

Pár hónapja  bejárta egy videó az internetet mint a vírus és baráti társaságunkban is beszéd téma volt, aztán követte egy másik cikk, és hát itt vagyunk, hogy körbejárjuk a témát.

Erről a videóról van szó:

Sokan ki is borultak rajta, Gale például egyenesen visszataszítónak nevezte (és lássuk be valahol igaza van), viszont nekem egyből ismerős volt a stílus, és minő meglepetés, ugyan az a készítő csinálta mint az időről-időre felbukkanó abszolúte nem valós nukleáris repülő hoteleset, amiről valamiért még mindig úgy cikkezenek, mintha valóság lenne. Szóval nem kell aggódni, ez a videó abszolúte nem a valóságot, vagy akár csak egy valós kutatási  eredményt mutat be, csupán fantazmagória, és kimondottan rühellem az ilyen cgi vackokat. De van mögötte igazság tartalom. Potenciális mesterséges méhről írtunk már évekkel ezelőtt, de az nem abban a stádiumban volt hogy teljesen kiváltsa a terhességet, igazából másról beszélünk, mint egy olyan zsákról mely magzatvízhez nagyon hasonló folyadékkal van töltve és effektíve egy anyaméhhez közelebbi környezetet teremtő inkubátor, mely akkori állapotában koraszülötteknek nyújthatna jobb lehetőségeket fejlődésre. Nem mintha az inkubátoros babák nagy százaléka nem élné túl, csak ez még az azon a szép esélyszámokon is növelt volna. Amúgy ennek lehet majd utána nézek, hogy most mi van vele, elvégre eltelt 3 év. Aztán Alex aki mindig a jó cuccokat hozza, mert ismer, bedobta a CNN cikkét ahol arról értekeztek, hogy tudósoknak sikerült létrehoznia szintetikus embrió modelleket, és a beszélgetés ismét fellángolt.

Szögezzük le az elején: nem hoztak létre egy petricsészében embriókat, hanem a modelljüket alkották meg, ami majd közelebb vihet minket a petricsészés dologhoz a jövőben (ha az etikai kérdéskört megoldjuk előbb). Most hogy ezt tisztáztuk, nézzük a tényleges kutatás eredményeit, és hogy ez potenciálisan mit jelent. Legnagyobb sajnálatomra a vonatkozó kutatási papír a Springer paywallja mögött csücsül és sem a Sci-hub sem pedig az Unpaywall nem rendelkezik a kutatási papírral, így e ponton még nem sikerült elolvasnom azt, szóval maradunk annál amit mások írtak és megpróbáljuk lehántolni róla a nagyzási hóbortot. Szóval mit kreáltak valójában? Nos már maga a CNN cikk címe is ferdítés, mert nem egy virtuális valamit hoztak létre, amit nevezhetnénk modellnek. Dr. Magdalena Zernicka-Goetz és csapatának olyan sejtcsoportosulást sikerült alkotni, mely leginkább a spermium által megtermékenyített petesejtre emlékeztet, de ennél tovább nem mentek/mehetnek. Ebben a sejthalmazban felfedezhető három olyan sejt fejlődési irány, melyek később méhlepénnyé, szikzacskóvá és magává az embrióvá fejlődhetnének. Illetve Goetz állítása szerint felfedezhető volt spermiumok és petesejtek nagyon korai kezdeményei is, ami világelső lenne. Szóval igazából még csak embriót sem sikerült csinálni (ami tilos is lenne) nevezzük inkább őssejt alapú sejtcsoportosulásnak, mely fejlettségi szintjét tekintve a 8 és 14 nap közötti emberi zigóták fejlettségi szintjével egyezik meg. Mi történne, ha ezeket az ilyen módon kreált embrió szerű sejteket beültetnék valakinek, teszem azt IVF metódussal? A válasz az, hogy nagy eséllyel nem vezetne terhességhez, erre utalnak kínai állatkísérletek, amik szinén az illegalitás határát súrolják. Sokszor írtam felül, hogy tilos, illegális, stb. A jelenlegi jogi keretrendszerek nincsenek felkészítve az így létrehozott és esetleg ebből születő emberek esetleges jogi kérdéseire, így jelenleg az a konszenzus, hogy az 14. nap után beszüntetik a kísérleteket, a létrehozott sejtkultúrákat pedig megsemmisítik. A téma kimondottan puskaporos tud lenni, a 2018-as CRISPR-Cas9 blama után, ahol is egy kínai tudós gén editált egy ikerpárt, és HIV resisztanicát akart nekik adni. Próbálkozása 3 év börtönt és 430000 dollárnak megfelelő büntetést vont magával. Meg a tudós társadalom teljes kiakadását. Azóta a tudós már szabadult, de a gyerekekről nincs hír, hogy mi van velük, legalábbis az egyetlen interúban, amit találtam vele, abban azt mondta, hogy tudomása szerint jól vannak, de nem óhajt többet a témával foglalkozni.

Szóval jelenleg sem mesterséges anyaméh nem áll készen sem pedig a kutatás nem áll készen, hogy mesterséges embrió létrehozásáról beszéljünk, de a kutatási alapok már most rendelkezésre állnak, és ha sikerül átvergődni magunkat a még nem létező jogi framework megalkotásán, amit Goetz és csapata már kezdeményezett, ugyanis kapcsolatba lépett az britt egészségügyi rendszerrel, hogy együtt dolgozzanak ki megfelelő eljárásokat, akkor jobban megérthetjük az emberi fejlődés menetét és miértjeit és potenciálisan a kezünkben van akár az eredetünk megértése is. Természetesen számolnunk kell a potenciális visszaélésekkel illetve ott van az, hogy akinek lesz pénze az még nagyobb előnyhöz juttatja majd a saját utódját, okosabb, rezisztensebb gyerek, vagy épp lehet ebből ketyegő időbombát is gyártani.

via.: CNN, NewScientist

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4418199649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása