Sötét jövő

Nincsenek fogaid és unod a műprotkót? Nos van remény

2023. október 11. - Wittigen

Nekünk embereknek két szett fogsorunk van: a tejfog meg a csontfog, aztán sanyi. Az is ismeretes, ha a zománcréteg megsérül rajta, akkor nem gyógyul, ha kitörik és a marékot is kikaparják, nem nő új. Ez most megváltozik. Remélhetőleg.

"Menjél fogat mosni fiam, mert fogaidból nem lesz új szett ha tönkremennek", mondták annak idején a szüleim. Nos azóta se hagyok ki egy fog mosást se, de csak úgy mint anno a tanárok a számológépekkel és számítógépekkel a zsebben (jó tudom, hogy a számolás alapjait tanították így, és manapság már ritka tudás írásban számolni vagy ne adj isten fejben) így a szüleim is tévedtek, igaz kellett várni rá 20+ évet, de nem sokára lehet, hogy egy tabletta elég lesz ahhoz, hogy új szett fogsorunk legyen. Vagy ha nem is tabletta egy génterápia.

Japán kutatók az oszakai Kitano kórház kutató részlegén olyan gyógyszert fejlesztenek, már több éve, mely lehetővé tenné a fogak visszanövesztését. Hogyan? Kiderült (nekem legalábbis ez teljesen új infó volt), hogy a fogaink növekedése amúgy nem állna le, ha egy géncsoport nem ösztönözné őket leállásra. A japán kutatók ezt szeretnék kihasználni olyan módon, hogy blokkolót keresnek erre a specifikus génre. Ehhez találniuk kellett egy antitestet, ami ezt meg tudja oldani, és nem okoz mellékhatásokat, és úgy néz ki találtak is egyet. Állat kísérletek során, a végeredmény pedig fognövés lett. Jó, a helyzeten kicsit egyszerűsítettem, és részletekért a vonatkozó kutatás publikált papírját kell olvasni, szóval lássuk mi történik. A kutatók feltételezése az volt, hogy elég egy gént kiütni ahhoz, hogy a fognövés ne álljon le. Ez a gén pedig az USAG-1. A USAG-1 nem közvetlen azért felel, hogy ne nőjeknek a fogaid, hanem azért, hogy elnyomja a BMP (Bone morphogenetic protein) protein csoportot mely a csontnövekedésért felel, a kutatók ennek a blokkolására kerestek metódust. A választott metódus amúgy feletébb érdekes még laikusként is. Fogták az egrek USAG-1 proteinjét, majd azt klónozták. Az így kapott monoklonális antitestek arról ismeretesek, hogy tökéletesen visszavezethetők a "szülő" sejtre, valamint csak kimondottan ugyan ahhoz az antitesthez kapcsolódnak. Ezeket a klónozott proteineket Escherichia coli-ból (kólibaktérium) származtatott USAG-1 blokkolóval keverték (az nincs leírva a kutatsában sem, hogy hogy és miként származtatták ezt). Mikor blokkolták a már sokszor említett proteint akkor azt tapasztalták, hogy megindult a fölösleges (ebben az esetben várt) fog növekedés a felső és alsó állkapocsban, a metsző és zápfogaknál. A növekedés sebessége természetesen attól függött, hogy mennyi antitestet kaptak. Azonban ahogy mondtam, ez abnormális növekedéshez vezetett: összenőtt zápfogak és kontroll nélkül nővő metszőfogak.

És akkor a legfontosabb kérdés: honnan lesznek új fogak? Tényleg az USAG-1 blokkolása után új fogcsírák képződnek, vagy kell megelőző beültetés, melynek során a fogcsírákat implantálják, hogy azok a helyükön nőhessenek? Az egerek esetében nem szól a kutatás arról, hogy honnan vannak az új fogak, csak arról, hogy megjelennek. Az embereknél azonban érdekesebb a helyzet. A kutatás szerint (bár nagyon kicsi mintaszámmal dolgoztak) az embereknek valójában nem 2 szett foguk van, hanem három, és ezekre a kezdeményekre lehetne hatni. Úgy néz ki, hogy amennyiben sikeresen blokkolásra kerül a protein, akkor a fogképződmények születése nem áll le, és a meglévő harmadik szett fog is kifejlődhetne teljesen. Az kérdéses, hogy utána születik e majd 4 fogcsíra szett hogy esetleg megismételhető legyen a dolog. A klinikai teszteket 2024-ben szeretnék kezdeni, és Katsu Takahashi (vezető kutatója a projektnek) reméli, hogy 2030-ra már elérhető gyógymód lesz. A klinikai tesztek során olyan embereken szeretnék tesztelni, akik olyan fognövekedési rendellenességtől (anodontia) szenvednek, mely megakadályozza, hogy akár egy teljes szett fogsoruk is kifejlődjön magától. 

Amennyiben sikerül összehozni ezt a dolgot akkor az orvostudomány egyik legnagyobb áttörése lehet, és végre elejthetjük a protéziseket és hidakat, már amennyiben meg tudják maguknak engedni azt a terápiát (mert gondolom nem lesz olcsó). Illetve a másik kérdés hogy mit hoz majd a klinikai teszt sorozat, vajon mennyire fájdalmas a folyamat? Ha az vajon elmúlik e a fájdalom? Vajon leállítható e a fejlődés ha leütik az USAG-1 működését (bár ha deaktiválni tudják akkor gondolom reaktiválni is)? 

via.: Gizmodo

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5318166766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása