Sötét jövő

Narancssárga és a bootstrap paradoxon

2024. február 19. - Wittigen

Az előző cikk végén volt egy tangens videó, ami az utolsó egy jelenetet bontotta ki, és megtudhattuk, hogy mégis mi az a 0-D gömb és potenciálisan mit jelent ez narancssárgának, bár választ maga a matematikai magyarázatot szolgáló videó készítője sem tudott adni. De pár hónapja kijött a folytatás, és vadabb, mint az előző. Úgy tűnik Euler nem haza küldte, hanem a fizika világába.

Először az eredeti videót nézzétek meg:

Aztán pedig jöhet a mindenféle retardált sallang nélküli magyarázat, hogy végülis mégis mit láthattunk.

Itt egy picit amúgy jobban állok, mintsem a matekkal, mert itt nagyon sok teória sarkított változatát ismerem. Fontos: ismerem. Nem értem, de a Light of Reason videója pont ezért jó, mert kitölti a lyukakat, és elmagyarázza, hogy mi mért történik, teszi ezt a már megszokott érthetőséggel, és csupa izgalmas kérdésre választ kapunk, közöttük, hogy minek hívják ezt az önmagát megteremtő jövőt. Uraim, ismerkedjenek meg a bootstrap paradoxonnal, mert Narancssárga önmagának teremti meg az események láncolatát. De mi a Bootstrap paradoxon?

A boot-strap paradoxon, más néven információs hurok, információs paradoxon, ontológiai paradoxon vagy "predesztinációs paradoxon" az időutazás paradoxonja, amely akkor következik be, amikor egy esemény - például egy cselekvés, információ, tárgy vagy személy - végül önmagát okozza, akár a retrokauzalitás, akár az időutazás következményeként. A visszamenőleges időutazás lehetővé tenné olyan információk, emberek vagy tárgyak létrejöttét, amelyek története látszólag "a semmiből jön". Az ilyen ok-okozati hurokszerű események ekkor léteznek a téridőben, de eredetüket nem lehet meghatározni. Az ilyen módon "önmagukban létező" tárgyak vagy információk fogalmát gyakran paradoxonnak tekintik. Everett a Valahol, valamikor című film (illetve Katedrális sorozat, már feldolgoztam, várakozik a publikálásra, türelem) nagyon jó példa, amelyben egy eredet nélküli tárgyról van szó: egy idős nő órát ad egy drámaírónak, aki később visszautazik az időben, és találkozik ugyanezzel a nővel, amikor még fiatal volt, és ugyanazt az órát adja neki, amit később a nő ad neki.

Ez még mindig nem magyarázza meg, hogy mi lesz az eredeti Narancssárgával, de reméljük folytatja. Ha a matek után a fizika és annak NAGYON elvont területei voltak a cél, kíváncsi leszek, hogy merre lehet innen tovább menni. Illetve LOR videójának utolsó záró kérdéseit szeretném nektek tolmácsolni:

Narancssárga sorsa vajon, hogy biztonságban megérkezzen a szingularitáshoz? És ami fontosabb, mi, mint fajnak, vajon meg tudjuk-e majd csinálni? Vagy már sikerült? Vagy egyáltalán csináljuk?

Tudom, ezek olyan semmit mondóan egyszerű kérdések, de valamiért (talán az implikációi miatt) pontosan ugyan annyira fog meg, mint Melodysheep az univerzum haláláról szóló videója.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818282941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása