Sötét jövő

Mesterséges anyaméh - mi van veled 2020-ban

2020. július 31. - Wittigen

Vannak mezők... Végtelen mezők, ahol az emberi lények többé nem születnek. Termesztik őket. Jó ideig el sem akartam hinni. Aztán saját szememmel láttam a mezőket. Cseppfolyósítják a holtakat, hogy intravénásan táplálják az élőket. Ott álltam, bámulva a borzalmas precizitást, rájöttem mennyire nyilvánvaló az igazság.

Mondta ezt Morpheus Neónak, mikor lefesti a helyzetet, hogy hogyan is születnek az emberek a Matrix jelenében. 2017-ben a philadelphiai gyermekkórház orvosai sikeresen létrehozták a mesterséges anyaméh prototípusát.

Íme, a Zsák, avagy a mesterséges anyaméh, mely képes volt több mint egy hónapig támogatni egy koraszülött bárány fejlődését, teljesen szimulálva a valós anyaméh körülményeit. A bárány vérét a köldökzsinórba helyezett katétereken keresztül cserélték, a folyadék pedig közel azonos az anyaméhben fellelhető magzatvízzel. Ez azonban egy 3 éves történet, lássuk, hol vagyunk ma? 2019-ben két dolog is történt. 1) a holland kormány 2,9 millió eurót (~1 milliárd forint) ítélt oda az Eindhoven Technológiai Egyetemnek 2019-ben, működő mesterséges anyaméh prototípusának kifejlesztésére, mondjuk engem zavar ennek a megfogalmazása, ugyanis már megcsinálták, a prototípus működik, tovább fejleszteni kell esetleg, nem elölről kezdeni. Ettől függetlenül a saját becslésük szerint 2028-ra fejezik be a prototipizálást, kutatást és fejlesztést 2) felütötte a fejét az ilyenkor mindig előjövő etikus kérdéskör, illetve hogy "jaj, mi lesz így az anyaság intézményével". Kezdjünk a második kérdéssel. Szóval anyaság, segítek, nem lesz vele semmi.. A philadelphiai prototípus nem alkalmas egy magzat TELJES fejlődés ciklusát támogatni, kizárólag koraszülöttek további fejlődését képes biztosítani, úgyszintén a jövőbeli holland prototípus is erre fókuszál. A kutatásról szóló publikált cikkre érkezett egy levél más nőgyógyászoktól, melynek a 7. pontjában felvetnek 4+1 problémát (ebből 4 jogi, 1 technikai). mely szerintük mindenképp megfontolást igényel.

Megváltoztathatja az anyaság fogalmát és intézményét, kérdésessé téve a szülési szabadság létjogosultságát. Ismét:  mesterséges anyaméh elsődleges célja a koraszülöttek további fejlődésének elősegítése egy az anyaméhhez hasonló környezetben, nem pedig annak kiváltása. Az még vitatott, hogy hányadik héttől van értelme ezt használni, de az alap ötlet az annak az egy hónapnak az áthidalása ami alatt a tüdő effektíve kifejlődne.  És egyébiránt elkerülhetetlen jövőkép, hogy egyszer, ha sikerül annyira tovább fejleszteni akkor bezony lesz, aki meg akarja spórolni a terhességet, mert nem mindenkinek jelenti ugyan azt jóleső 9 hónapot, vagy a teste nem tenné lehetővé, vaaagy csak szimplán megteheti, hogy ezt a megoldást válassza (Galet istentelen módon kiborította ez az elképzelés). Ettől függetlenül járnia kellene a szülési szabadságnak, mert az nem elsősorban a szülés kipihenését jelenti. Azok a legfontosabb napok, hónapok a gyerek életében, és a kötődés létrehozása, megerősödése miatt is fontos, ezért van ott az anya.

A harmadik világbéli országokban kiválthatja a rendes szülést. Namost nem vagyok közgazdász zseni, de egy ilyen rendszer fenntartása nagyobb infrastruktúrát igényel, mint egy normális terhesség. A 3. világ béli országok, ahol az infrastruktúra elméletileg hiányzik egy normál terhesség fenntartásához is, hogyan lesz hirtelen megfelelő rendszer ahhoz, hogy ki lehessen váltani egy ilyen megoldással? Talán inkább a megfelelő megelőzéssel, védekezéssel lehetne kiváltani a nem létező infrastruktúrát, de érdekes módon ez nem sikerül.

Csökkenteni fogja az abortusz elvégezhetőségének határidejét. A "kérdés nélküli" egyfelől nem kérdés nélküli, hanem komoly szabályai vannak, a 12. hétig történhet meg, illetve egyes esetekben tolhatják ki, diagnosztikai és egyéb elhúzódások miatt. Jelenleg a 12. hétig történ ő abortuszok okai a következőek lehetnek:

  • azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja
  • a magzat valószínűsíthetően orvosilag súlyos károsodásban vagy fogyatékosságban szenved
  • a terhesség bűncselekmény következménye
  • az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van (életkörülményei semmiképpen sem megfelelőek terhesség, illetve gyermek vállalására).

Nem igen látom az indokot, miszerint a mesterséges anyaméh lejjebb szorítaná ezt a 12 hetet, csak azért mert így a magzat megmenthetőbb lesz.

És legvégül jogok. Felteszik a kérdést, hogy egy íly módon születendő emberért ki a felelős. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy nem a nulláról születik, hanem csak tovább fejlődik. Ebben az esetben meg szerintem ugyan annak a szabályoknak kellene rá vonatkozni, mint egy koraszülött ellátása esetében, mert csak annyi változik, hogy inkubátor helyett egy magzatvizes zsákba kerülne a gyerek.

Szóval itt tartunk ami a mesterséges anyaméh helyzetét illeti, és úgy látom még hosszú utat kell megtenni, míg elfogadott lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4615904834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása