Sötét jövő

Mandaloriai 2. évad zárás, és a probléma amit felvet

2021. január 07. - Wittigen

Mostmár jó ideje véget ért a Mandaloriai második évada, de azért, SPOILER VESZÉLY-es cikk, főleg a végét tekintve, de főleg azzal óhajtok foglalkozni. Nem, nem évad értékelő cikk.

2 évad után elmondható, hogy Filoniék tudják mit csinálnak, és megvan az, ami a Disney trilógiából hiányzott: az átívelő történe és a jó karakterek. Sőt, sikerült 4 olyan női karaktert kerálni, akiket akarok még látni a képernyőn. 

Gina Carano láthatóan élvezi a szerepét, és nagyon bejön neki, hogy elpüfölhet bárkit. Szerintem eddig a karakter csúcsa az a második évad utolsó része, mikor a birodalmi tiszt sértegeti a Lambda siklón. Ugye a hölgy alderaani, és hát mind tudjuk mi történt Alderaan-nal. És mind tudjuk, hogy mint shock trooper nem épp logoisztikával foglalkozott. Ennek tekintetében a birodalmi tisztnek azért elég nagy egója volt, hogy elkezdjen szórakozni vele. Hát nem volt jó ötlet. Fennec is a semmiből tért vissza, és pusztán azzal, hogy jól lő, és hasznos karakter már többet tud felmutatni, mint egy bizonyos gépész. Bo-Katan és Koska Reeves meg, ízig vérig mandaloriai hölgyek, és bár MÉG nem láttam a CW minden évadát (ami késik nem múlik) már a szívemez nőttek. Fennec meg Fennec. (nyílván ő róla a Boba sorozatban fogunk megtudni többet) de belőle bármennyit, és ezt hasonlóan csinálták meg, mint anno Boba esetében. Vajmi kevés szövege volt, mégis, én lennék az első aki tolongana, ha még többet kaphatna.

Szóval elmondható, hogy egyszer sem éreztem úgy, hogy a sztori töttyög a helyében és nem halad semerre (és higyjétek el nekem, rühellem a filler epizódokat), és örülök, hog végre kaptunk egy ízig-vérig Star Wars sztorit, de akkor mégis hol van a gond? Nos valójában majd Lord Mäusnak fog emiatt fájhni a feje, mi csak örülhetünk majd.

Luke feltűnése

Az ILM gyönyörű munkát végzett ismét, ugyanis Mark Hamill szerepel, csak ditiálisan megfiatalítva, úgy mint Leia esetében a Rugó 1-ben, mínusz a földöntúli ragyogás. De miért pont ő? - Grogu miatt elő kellett kerülnie egy jedinek, ez tiszta sor, de miért pont amellett döntöttek hogy Luke lesz az, aki visszatér? Előszedhettek volna bárkit a legendakörből, vagy kreálhattak is volna új jedit, azonban mint a sorozat során oly sokszor, a régi rajongók hájjal kenegetése melett döntöttek (ami megérthető, elvégre a tetteikkel magukra haragították a lehetséges nézőik nagy részét). De hű, milyen Lukeot kaptunk, duzzad az Erőtől (hehe), és úgy viselkedik, ahogy az a 4-5-6-ben és a EU-ban meg volt alapozva. Ahogy belépett a képbe, az a hanyag elegancia, ahogy ledarálta a Shadowtroopereket. Ez lett volna az a Luke, akit az új tilógiában kapnunk kellett volna, nem pedig az, akit kaptunk. Azonban Luke megjelenése felvet egy igen nagy problémát, mely amúgy több tényezőből áll össze.

  1. A Mandaloriai sorozat a 6. és a 7. rész közötti időszakban játszódik, ami huszon valahány éves periódust jelent
  2. Luke viselkedése

A mando 3. évada nyílvánvalóan Mandalore visszavételéről fog szólni, és tán a 4. évadban találkozunk majd újra a gyerekkel. Legalábbis én ezt  folyamatot értékelném, mert több Mandót akarok (félreértés ne essék, kis fajírtó zöld barátunk nagyon cuki volt, és jól építették köré a történetet) de több mandaloriai kúltúrát akarok. Az hogy most Luke elvitte Grogut, hogy képezze nem illik bele abba a képbe, amit felfestettek a 8. részben, hogy a Jedi rend újjáélesztése kútbaesett, mert Kylo megkergült. Sőt, a Mando tuti nem közvetlen a 6. rész után játszódik, hanem évekkel később, így máris nem huszonx évünk van, hanem kevesebb, így biztos kinevelt már valakiket. Egyre nehezebb lesz belepaszítani a maradék évekbe, hogy Luke Grogu képzése mellett átalakul azzá a remetévé aki lesz a 7. és 8. részben. Tekintve, Filoniék mertek előre gondolkodni, és úgyérzem, átgondolt építkezés folyik a háttérben, így látszik arra egy szép kövér esély, hogy az új trilógia filmjei legendákká válnának és a Mando határozza meg az új kánont. Ami egyszerre lenne érdekes és üdvözítő, legalábbis sokunknak. Mert valljuk be, előzmény trilógiai léptékekkel is (mert abban aztán van meme anyag dögivel) kritikán aluli volt a történet vitel a Disney szériában. Kezdve a 7. résszel, ami egy koppantása volt a 4-nek, a 8. részben nem történik semmi, a 9. részben meg próbálták helyrehozni azt amit a 8-ban nem tettek meg, de még ott is sikerült hajmeresztő dolgokat csinálni Exogollal a Skywalkerekkel. A legnagyobb problémája amúgy a Star Warsnak az az, hogy nem tudja elereszteni az Égjárókat, még a High Republic is "csak" 200 évvel  ugrik vissza a Bajlós árnyak elé, ami kevés, feletébbb kevés. Miért nem megyünk vissza rögtön a Régi Köztársaság érába egy jó mandaloriai háborúkért, vagy Zayne Carrick vagy Revan sztorijáért? (Zayne kiváló minőségű sorozat anyag lenne, Revan meg kiváló minőségű film anyag). Eh, majd meghozza a jövő, hogy mi lesz. Ti mit gondoltok a Mando történet alakulásáról? 

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9316355380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása